Böbrek nakli alıcılarında nakil öncesi beslenme skorlarının nakil sonrası ilk yılda gelişen enfeksiyonlar üzerine etkisi: CONUT, PNI, NRI ve GNRI skorlarının karşılaştırılması
Effect of pre-transplant nutritional scores on first-year post-transplant infections in kidney transplant recipients: a comparison of CONUT, PNI, NRI, and GNRI
  1. Tez No: 1011139
  2. Yazar: İLAYDA ÇAĞLAYAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MERİÇ ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek nakli, enfeksiyon, malnütrisyon, beslenme indeksleri, CONUT, PNI, NRI, GNRI, Kidney transplantation, infection, malnutrition, nutritional indices, CONUT, PNI, NRI, GNRI
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Malnütrisyon, kronik böbrek hastalığı ve böbrek nakli alıcılarında sık görülen ve hastaların immün yanıtını olumsuz etkileyen önemli bir klinik durumdur. Özellikle immünsüpresif tedavi altında olan böbrek nakli alıcılarında enfeksiyonlar, nakil sonrası erken dönemde morbidite ve mortalitenin başlıca nedenlerinden biri olup, malnütrisyonun bu riski arttırabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, böbrek nakli alıcılarında nakil öncesi dönemde hesaplanan CONUT, PNI, NRI ve GNRI skorlarının, nakil sonrası ilk yıl içinde gelişen enfeksiyon komplikasyonları ile ilişkisini değerlendirmek ve bu skorların enfeksiyonu öngörmedeki performanslarını karşılaştırmaktır. Bunun yanı sıra, nakil öncesi beslenme durumunu yansıtan bu skorların uzun dönem greft ve hasta sağkalımı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi de amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif çalışmaya 1 Ocak 2016 - 30 Eylül 2024 tarihleri arasında Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde böbrek nakli yapılan hastalar dahil edildi. Hastaların demografik, klinik ve laboratuvar verileri ile nakle ait özellikleri kaydedildi. Nakil öncesi beslenme durumu CONUT, PNI, NRI ve GNRI skorları kullanılarak belirlendi. Nakil sonrası ilk yıl içinde enfeksiyon gelişimi, enfeksiyon tipleri ve klinik sonuçlar incelendi. Enfeksiyon gelişimi ile ilişkili faktörler tek ve çok değişkenli analizlerle araştırıldı. Bulgular: Çalışmaya toplam 216 böbrek nakli alıcısı dahil edildi. Hastaların nakil sırasındaki ortanca yaşı 40,5 olup, 81'i (%37,5) kadındı. Nakil öncesi beslenme durumları değerlendirildiğinde; CONUT, PNI, NRI ve GNRI skorlarına göre malnütrisyon oranları sırasıyla %53,7, %37,0, %56,0 ve %49,5 olarak saptandı. Malnütrisyon dereceleri hafif, orta ve ağır olarak sınıflandırıldı. Nakil sonrası ilk yıl içerisinde hastaların 131'inde (%60,6) en az bir kez enfeksiyon gelişti. En sık görülen enfeksiyon tipi üriner sistem enfeksiyonu (%55,9) olup, bunu BK viremi/virüri (%14,2) ve solunum yolu enfeksiyonu (%9,6) izledi. En sık izole edilen patojenler Klebsiella pneumoniae (%28,8) ve Escherichia coli (%25,8) olarak bulundu. Enfeksiyon gelişen hastalarda akut rejeksiyon ve cerrahi komplikasyon oranları anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,010 ve p=0,001). Greft sağkalım süresi ve hasta sağ kalım süresi enfeksiyon gelişen grupta anlamlı olarak daha kısa xi saptandı (sırasıyla p=0,003 ve p=0,001), ancak genel greft kaybı ve mortalite açısından gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. Beslenme skorları açısından değerlendirildiğinde, NRI ve GNRI skorlarına göre malnütrisyonu olan hastalarda enfeksiyon gelişme oranı anlamlı olarak daha yüksek bulundu (sırasıyla p=0,007 ve p=0,048). Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde kadın cinsiyet, ATG kullanılan indüksiyon tedavisi, cerrahi komplikasyon varlığı ve NRI skoruna göre malnütrisyon varlığı enfeksiyon gelişimi için bağımsız risk faktörleri olarak belirlendi. Sonuç: Böbrek nakli alıcılarında enfeksiyon gelişimi multifaktöriyel bir süreç olup; immünsüpresyon düzeyi, perioperatif klinik faktörler ve hastanın beslenme-immün durumu ile yakından ilişkilidir. Enfeksiyon riskinin öngörülmesinde tek bir parametreye dayalı yaklaşımlar yerine, klinik ve nütrisyonel faktörleri birlikte değerlendiren bütüncül yaklaşımların kullanılması daha etkili olabilir. Özellikle nakil öncesi dönemde NRI ile değerlendirilen malnütrisyonun enfeksiyon gelişimi ile bağımsız olarak ilişkili bulunması, bu indeksin enfeksiyon gelişimini öngörmede yararlı olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Background and Objectives: Malnutrition is a common clinical condition in patients with chronic kidney disease and kidney transplant recipients, negatively affecting immune function. In kidney transplant recipients receiving immunosuppressive therapy, infections remain one of the leading causes of early post-transplant morbidity and mortality, and malnutrition may further increase this risk. This study aimed to evaluate the association between pre-transplant nutritional scores, including CONUT, PNI, NRI, and GNRI, and post-transplant infectious complications within the first year, as well as to compare their predictive performance for infection. Additionally, the impact of these nutritional indices on long-term graft and patient survival was assessed. Materials and Methods: This retrospective study included kidney transplant recipients who underwent transplantation between January 1, 2016, and September 30, 2024, at Bakırköy Dr. Sadi Konuk Training and Research Hospital. Demographic, clinical, and laboratory data, along with transplant-related characteristics, were recorded. Pre-transplant nutritional status was assessed using CONUT, PNI, NRI, and GNRI scores. Post-transplant infections within the first year, infection types, and clinical outcomes were analyzed. Factors associated with infection development were evaluated using univariate and multivariate analyses. Results: A total of 216 kidney transplant recipients were included. The median age at transplantation was 40.5 years, and 81 patients (37.5%) were female. The prevalence of malnutrition according to CONUT, PNI, NRI, and GNRI scores was 53.7%, 37.0%, 56.0%, and 49.5%, respectively. Within the first year after transplantation, 131 patients (60.6%) developed at least one infection episode. The most common infection was urinary tract infection (55.9%), followed by BK viremia/viruria (14.2%) and respiratory tract infections (9.6%). The most frequently isolated pathogens were Klebsiella pneumoniae (28.8%) and Escherichia coli (25.8%). Acute rejection and surgical complications were significantly more frequent in patients with infections (p=0.010 and p=0.001, respectively). Graft and patient survival durations were significantly shorter in the infection group (p=0.003 and p=0.001, respectively), xiii although no significant differences were observed in overall graft loss or mortality rates. Malnutrition defined by NRI and GNRI scores was significantly associated with infection development (p=0.007 and p=0.048, respectively). In the multivariate logistic regression analysis, female sex, induction therapy with ATG, the presence of surgical complications, and malnutrition according to the NRI score were identified as independent risk factors for the development of infection. Conclusion: Infection development in kidney transplant recipients is a multifactorial process closely associated with immunosuppression, perioperative clinical factors, and the patient's nutritional and immunological status. Comprehensive approaches that integrate both clinical and nutritional parameters may be more effective than single parameter assessments in predicting infection risk. Notably, pre-transplant malnutrition assessed by the NRI score was independently associated with infection development, suggesting that this index may be useful in predicting post-transplant infections.