Acil servise baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastalarda serebrovasküler olay riski öngörmede triage+ skorunun eksternal validasyonu
External validation of the triage+ score for predicting cerebrovascular event risk in patients presenting to the emergency department with dizziness
  1. Tez No: 1011153
  2. Yazar: YEŞİM ACEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM ÖZPOLAT, DOÇ. DR. EMRE KUDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Baş dönmesi, serebrovasküler olay, TriAGe+ skoru, ABCD² skoru, acil servis, inme riski değerlendirmesi, Dizziness, cerebrovascular event, TriAGe+ score, ABCD² score, emergency department, stroke risk assessment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Baş dönmesi, acil servis başvurularında sık karşılaşılan ve geniş bir etiyolojik spektruma sahip olan bir semptomdur. Olguların büyük kısmı benign periferik vestibüler hastalıklara bağlı olmakla birlikte küçük bir kısmında serebrovasküler olaylar (SVO) gibi ciddi santral patolojiler saptanabilmektedir. Baş dönmesi ile başvuran hastalarda santral nedenlerin erken dönemde ayırt edilmesi klinik açıdan güç olmakla birlikte kritik öneme sahiptir. Bu nedenle acil serviste yüksek riskli hastaların erken dönemde belirlenmesine yardımcı olabilecek güvenilir klinik risk sınıflandırma araçlarına ihtiyaç bulunmaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı, acil servise baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastalarda SVO riskini öngörmede TriAGe+ skorunun eksternal validasyonunu yapmak ve tanısal performansını ABCD² skoru ile karşılaştırmaktır. Yöntem: Bu çalışma, Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Anabilim Dalı'nda yürütülen tek merkezli, prospektif ve gözlemsel bir tanısal değerlilik çalışmasıdır. Mart 2024 ile Eylül 2025 tarihleri arasında acil servise baş dönmesi şikayeti ile başvuran erişkin hastalar ardışık olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, vital bulguları, komorbid hastalıkları, kullandıkları ilaçlar ve nörolojik muayene bulguları kaydedilmiştir. Tüm hastalar için TriAGe+ ve ABCD² skorları hesaplanmıştır. Hastalar SVO açısından hem indeks başvuru sırasında yapılan görüntüleme sonuçları hem de 30 günlük takip sürecinde elde edilen klinik veriler doğrultusunda değerlendirilmiştir. Takip sürecinde hastaların elektronik sağlık kayıtları incelenmiş, poliklinik başvuruları değerlendirilmiş ve hastalar telefonla aranarak yeni nörolojik semptom gelişimi veya inme tanısı açısından sorgulanmıştır. Çalışmanın birincil sonlanım noktası SVO tanısıdır. Bulgular: Çalışmaya toplam 818 hasta dahil edilmiştir. Hastaların yaş ortalaması 59,6 ± 17,9 yıl olup hastaların %57,2'si kadındır. Başvuru anındaki değerlendirme ve 30 günlük takip süreci birlikte ele alındığında hastaların %11,4'ünde SVO saptanmıştır. İnme tanısı alan hastaların yaş ortalamasının daha yüksek olduğu ve sistolik ile diyastolik kan basıncı değerlerinin anlamlı şekilde daha yüksek olduğu görülmüştür. Ayrıca hipertansiyon, koroner arter hastalığı, geçirilmiş serebrovasküler hastalık öyküsü ve atriyal fibrilasyon varlığı inme ile anlamlı şekilde ilişkili bulunmuştur. Yapılan ROC analizlerinde TriAGe+ skorunun SVO'ları ayırt etmede iyi düzeyde tanısal performans gösterdiği ve ABCD² skoruna kıyasla daha yüksek ayırt edici güce sahip olduğu saptanmıştır. Sonuç: TriAGe+ skoru, acil servise baş dönmesi şikayeti ile başvuran hastalarda SVO açısından yüksek riskli hastaların erken dönemde belirlenmesine yardımcı olabilecek pratik ve uygulanabilir bir klinik araçtır. ABCD² skoru ile karşılaştırıldığında daha yüksek tanısal performans göstermesi, TriAGe+ skorunun acil servis pratiğinde risk sınıflandırması ve nörogörüntüleme kararının desteklenmesi açısından değerli bir araç olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Dizziness is a common presenting symptom in emergency departments and may arise from a wide range of etiologies. Although most cases are caused by benign peripheral vestibular disorders, a small proportion may be related to serious central nervous system pathologies such as cerebrovascular events. Differentiating central causes from benign conditions is often challenging due to nonspecific symptoms and limitations of early imaging methods. Therefore, reliable clinical risk stratification tools are needed to identify high-risk patients who may require urgent neuroimaging and further evaluation. Aim: The aim of this study was to externally validate the TriAGe+ score for predicting cerebrovascular events in patients presenting to the emergency department with dizziness and to compare its diagnostic performance with that of the ABCD² score. Methods: This prospective, observational diagnostic accuracy study was conducted in the Emergency Department of Marmara University Pendik Training and Research Hospital, a tertiary comprehensive stroke center. Adult patients presenting with dizziness between March 2024 and September 2025 were consecutively included. Demographic characteristics, clinical findings, vital signs, comorbidities, medications, and neurological examination findings were recorded. TriAGe+ and ABCD² scores were calculated for each patient. Patients were evaluated for cerebrovascular events based on initial imaging findings and a structured 30-day follow-up period. Follow-up included a review of hospital and electronic health records, as well as telephone interviews. The primary outcome was the diagnosis of a cerebrovascular event during the index visit or within the 30-day follow-up period. Results: A total of 818 patients were included in the final analysis. The mean age of the study population was 59.6 ± 17.9 years, and 57.2% were female. Cerebrovascular events were identified in 93 patients (11.4%) when both index evaluation and 30-day follow-up data were considered. Patients diagnosed with stroke were significantly older and had higher systolic and diastolic blood pressure values. Hypertension, coronary artery disease, previous cerebrovascular disease, and atrial fibrillation were more common in the stroke group. The TriAGe+ score demonstrated good diagnostic performance in distinguishing patients with and without cerebrovascular events and showed greater discriminatory ability than the ABCD² score. Conclusion: The TriAGe+ score appears to be a practical and useful clinical tool for predicting cerebrovascular events in patients presenting to the emergency department with dizziness. Its performance was superior to the ABCD² score in identifying high-risk patients. The use of TriAGe+ may contribute to early identification of patients at risk of stroke and may help guide clinical decision-making regarding neuroimaging and patient management in emergency settings.