Tapa sistemlerinde kullanılan zigzag kanalına sahip ataletsel kütle - yay mekanizmalarının düşürme testi yükü/şoku altında davranışlarının incelenmesi
Investigation of the behavior of inertial mass - spring mechanisms with zigzag slot used in fuze systems under drop test load/shock
- Tez No: 1011152
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH AYCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mühendislik Bilimleri, Makine Mühendisliği, Engineering Sciences, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Doğrusal olmayan dinamik, Doğrusal olmayan dinamik sistemler ve yöntemler, Hareket analizi, Kuvvet analizi, Matematiksel analiz, Mikroelektromekanik sistemler, Mikromekanik, Nümerik analiz, Nonlinear dynamics, Nonlinear dynamical systems and methods, Motion analysis, Force analysis, Mathematical analysis, Microelectromechanical systems, Micromechanic
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Tapa, mühimmatlarda kullanılan bir alt sistemdir. Temel görevi, bir yandan taşıma depolama koşullarında mühimmatın emniyetli kalmasını sağlamak iken diğer yandan istenilen koşullar gerçekleştiğinde mühimmatın fonksiyon göstermesini sağlamaktır. Tapa sistemlerinin, en az iki adet birbirlerinden bağımsız, çevresel koşulu (eksenel ivme, dönü, sıcaklık, basınç, vb...) algılayarak emniyet/fonksiyon işlevlerini yerine getirmesi gerekmektedir. Emniyet sağlama yöntemlerinden bir tanesi, zigzag kanalına sahip ataletsel kütle-yay sistemleridir. Bu mekanizmalar, basitliği ve çevresel koşul algılayabilme kabiliyeti (eksenel ivme) sebebiyle birçok mühimmat/tapa sisteminde kullanılmaktadır. Diğer yandan bu sistemler kullanışlı olduğu kadar titreşim/şok yüklerine karşı zafiyetleri olan sistemlerdir. Bu tez çalışması kapsamında seçilen bir ataletsel kütle-yay mekanizmasının hareket denklemleri aracılığıyla matematiksel modeli oluşturulmuştur. Ayrıca, düşürme şok yükleri altında seçilen mekanizmanın farklı paketleme yöntemlerinde davranışı incelenmiştir. Farklı sönüm malzemeleri kullanımının ve boşluklu montaj koşullarının mekanizmanın güvenli durumdan kurulu duruma geçişine etkisi irdelenmiştir. Gerçekleştirilen nümerik simülasyon faaliyetleri ve test faaliyetleri sonrasında güvenli durumun korunabildiği ve tapanın emniyet sağlama fonksiyonunun yerine getirilmeye devam edilebildiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Fuze is a subsystem used in ammunition. Its main task is to ensure that the ammunition remains safe during transport and storage, while also ensuring that it functions when the desired conditions are met. Fuze systems must fulfill their safety and functionality requirements by sensing at least two independent environmental conditions (e.g., axial acceleration, rotation, temperature, pressure, etc.). One of the methods of ensuring safety is inertial mass-spring systems with zigzag channels. These mechanisms are used in many ammunition/fuze systems due to their simplicity and ability to detect environmental conditions (axial acceleration). On the other hand, although these systems are useful, they are vulnerable to vibration/shock loads. Within the scope of this thesis, a mathematical model of a selected inertial mass-spring mechanism was developed using equations of motion. Additionally, the behavior of the selected mechanism under drop-shock loads was investigated across different packaging methods. The effects of different damping materials and gap-mounted assembly conditions on the mechanism's transition from the safe to the armed state were examined. Following numerical simulation and experimental testing, it was observed that the safe state could be maintained and that the fuze continued to fulfill its safety function.