Ayrık dalgacık dönüşümü (ADD) kullanılarak ses steganografisi
Audio steganography using discrete wavelet transform (DWT)
- Tez No: 1011302
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RECEP DURANAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Maksimum Örtüşen Ayrık Dalgacık Dönüşümü, MODWT
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Dijital iletişimin hızla yaygınlaşması, hassas bilgilere yetkisiz erişim riskini artırmıştır. Geleneksel kriptografik teknikler veri gizliliğini sağlasa da iletişimin varlığını gizleyememekte ve bazı durumlarda şüphe uyandırabilmektedir. Ses steganografisi, gizli bilgiyi ses sinyalleri içerisine gömerek bu sınırlamayı aşmayı hedeflemektedir; ancak mevcut yöntemler saydamlık, dayanıklılık ve kapasite arasında çeşitli ödünleşimlerle karşı karşıyadır. Bu tezde, dönüşüm alanında gömme için Ayrık Dalgacık Dönüşümü (ADD) ve Nicemleme İndeks Modülasyonu (NİM) yöntemlerini birleştiren ve mesaj gizliliğini gömme öncesinde korumak amacıyla GŞS-ŞBZ şifrelemesini kullanan hibrit bir ses steganografisi yaklaşımı önerilmiştir. Şifrelenmiş metinsel veriler, algısal kaliteyi korumak amacıyla insan işitsel sisteminin özelliklerinden yararlanılarak sıkıştırılmamış WAV ses sinyallerinin yüksek frekanslı dalgacık katsayılarına gömülmüştür. Önerilen sistem Python ortamında gerçekleştirilmiş ve performansı Tepe Sinyal-Gürültü Oranı (PSNR) ile Bit Hata Oranı (BER) ölçütleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Deneysel sonuçlar, yüksek algısal saydamlık elde edildiğini; ancak özellikle şifreleme uygulandığında çözücü tarafında bit hatalarının oluştuğunu göstermiştir. Bu durum, mesaj geri kazanımının tam değil kısmi olduğunu ve dönüşüm ile yeniden yapılandırma süreçlerindeki sayısal etkilerle sınırlı kaldığını ortaya koymaktadır. Dolayısıyla, algısal duyulmazlık ile bit düzeyinde geri kazanılabilirlik arasında yapısal bir gerilim bulunduğu sonucuna varılmıştır. Genel olarak bu çalışma, dönüşüm alanı steganografisini modern kriptografik yaklaşımlarla bütünleştiren yorumlanabilir bir çerçeve sunmaktadır. Önerilen sistem, özellikle saydamlığın ön planda olduğu kontrollü veya çevrimdışı senaryolar için uygun olup, gelecekte dayanıklılık odaklı geliştirmeler ve gerçek dünya uygulamaları için bir temel oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid growth of digital communication has increased the risk of unauthorized access to sensitive information. While traditional cryptographic techniques ensure data confidentiality, they do not conceal the existence of communication and may therefore raise suspicion in certain contexts. Audio steganography addresses this limitation by embedding secret information into audio signals; however, many existing approaches face inherent trade-offs between transparency, robustness, and capacity. This thesis presents a hybrid audio steganography framework that combines Discrete Wavelet Transform (ADD) and Quantization Index Modulation (NİM) for transform-domain embedding, together with GŞS-ŞBZ encryption to protect message confidentiality prior to insertion. Encrypted textual data are embedded in high-frequency wavelet coefficients of uncompressed WAV audio, exploiting properties of the human auditory system to preserve perceptual quality. A prototype implementation was developed in Python and evaluated using Peak Signal-to-Noise Ratio (PSNR) and Bit Error Rate (BER). The experiments deliberately focused on controlled, uncompressed audio conditions in order to isolate algorithmic behaviour. The results indicate very high perceptual transparency but also reveal persistent bit errors at the decoder, particularly when encryption is applied. These findings indicate that message recoverability is partial and constrained by numerical effects in the transform and reconstruction stages, highlighting a structural tension between perceptual inaudibility and bit-level recoverability rather than reliable extraction. Overall, the work provides an interpreTablo baseline framework that integrates transform-domain steganography with modern cryptography. The system is primarily suited for controlled or offline scenarios where transparency is prioritised, and it serves as a foundation for future research targeting robustness-oriented enhancements and broader real-world evaluation.