Karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae üremesi olan yoğun bakım hastalarında seftazidim-avibaktam tedavisinin mortalite üzerine etkisinin çok değişkenli regresyon modeliyle araştırılması
Carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae growth in intensive care unit patients: Ceftazidime–avibactam therapy and its effect on mortality: A multivariable regression analysis; real‑world data
- Tez No: 1011330
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OKTAY YAPICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
- Anahtar Kelimeler: APACHE II, Klebsiella pneumoniae, Mortalite, Seftazidim-Avibaktam, Yoğun Bakım Ünitesi, APACHE II, Ceftazidime-Avibactam, Intensive Care Units, Klebsiella pneumoniae, Mortality
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) izlenen ve kültürlerinde karbapenem dirençli Klebsiella pneumoniae (CR-Kp) üremesi saptanan hastalarda seftazidim-avibaktam (CAZ-AVI) monoterapisinin mortalite üzerine etkisinin ve mortalite ile ilişkili klinik faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif kohort çalışmaya, 01/04/2021-01/07/2025 tarihleri arasında Balıkesir Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Hastanesi Erişkin YBÜ'de enfeksiyon tanısıyla izlenen ve CR-Kp üremesi saptanan 92 hasta dahil edildi. Hastalar CAZ-AVI monoterapisi alanlar ve diğer antibiyotik tedavileri alanlar olarak iki gruba ayrıldı. Demografik veriler, komorbiditeler, Akut Fizyolojik ve Kronik Sağlık Durum Değerlendirmesi (Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II, APACHE II) ve Sepsise İlişkin Organ Yetersizliği Değerlendirmesi (Sequential Organ Failure Assessment, SOFA) skorları, mekanik ventilasyon (MV) gereksinimi ve sepsis varlığı kaydedildi. Mortalitenin bağımsız belirleyicileri Cox regresyon analizi ile değerlendirildi. Bulgular: Genel mortalite oranı %49,8 olarak saptandı. CAZ-AVI grubunda mortalite oranı (%34,8), kontrol grubuna (%63) kıyasla anlamlı derecede daha düşüktü (p=0,007). Yüksek APACHE II ve SOFA skorları, sepsis, inotrop kullanımı, MV gereksinimi ve kalp yetmezliği mortalite ile ilişkili bulundu. Çok değişkenli analizde yalnızca APACHE II skoru mortalite için bağımsız risk faktörü olarak saptandı (HR:1,11; %95 GA 1,06-1,16; p<0,001). Sonuç: YBÜ'de izlenen CR-Kp enfeksiyonları yüksek morbidite ve mortalite ile seyretmektedir. Çalışmamızda CAZ-AVI monoterapisi alan olgularda mortalitenin daha düşük olma eğiliminde olduğu görülmüş; ancak çok değişkenli analizlerde mortalitenin en güçlü belirleyicisinin APACHE II skoru olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, CR-Kp enfeksiyonlarında mortaliteyi belirlemede hastaya ait klinik faktörlerin antibiyotik seçimi kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to evaluate the effect of ceftazidime-avibactam (CAZ-AVI) monotherapy on mortality in patients admitted to the intensive care unit (ICU) with culture-confirmed carbapenem-resistant Klebsiella pneumoniae (CR-Kp) and to identify clinical factors associated with mortality. Material and Method: This retrospective cohort study included 92 patients admitted to the adult intensive care units at Research Hospital of Balıkesir University Faculty of Medicine, between April 1, 2021, and July 1, 2025, who were diagnosed with an infection and had CR-Kp growth confirmed in culture. Patients were divided into two groups: those receiving CAZ-AVI monotherapy and those receiving other antibiotic regimens. Demographic characteristics, comorbidities, Acute Physiology and Chronic Health Evaluation II (APACHE II) and Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) scores, the need for mechanical ventilation (MV), and the presence of sepsis were recorded. Independent predictors of mortality were analyzed using Cox regression analysis. Results: The overall mortality rate was 49.8%. Mortality was significantly lower in the CAZ-AVI group (34.8%) compared to the control group (63%) (p=0.007). High APACHE II and SOFA scores, the presence of sepsis, inotropic support, the need for MV, and heart failure were associated with increased mortality. Multivariate analysis identified the APACHE II score as the only independent predictor of mortality. Conclusion: CR-Kp infections in intensive care patients are associated with high morbidity and mortality. Our findings indicate that among patients monitored in the intensive care unit due to CR-Kp infection, those receiving CAZ-AVI monotherapy tend to have a lower mortality rate compared to those receiving other antimicrobial treatment regimens. In multivariate analyses controlling for confounding variables, the APACHE II score emerged as the strongest predictor of mortality. Our study demonstrates that in CR-Kp infections, not only appropriate antimicrobial therapy but also underlying physiological reserve and acute disease burden play a critical role in determining mortality.