Fransız gazetelerinde Türkiye haberleri
Türkiye news in French newspapers
- Tez No: 1011333
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NURİ PAŞA ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Reklamcılık, Public Relations, Advertising
- Anahtar Kelimeler: Fransa, Gazete tercihleri, Gazeteler, Jeopolitik, Türk-Fransız ilişkileri, France, Newspaper choice, Newspapers, Geopolitic, Turkish-French relations
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Fransa'da yayımlanan çevrimiçi gazetelerde Türkiye'nin nasıl temsil edildiğini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, medya söylemlerinin kamuoyu algısı üzerindeki etkisini göz önünde bulundurarak, Fransız basınında Türkiye'ye ilişkin temsillerin hangi temalar, söylemsel çerçeveler ve tonlar üzerinden kurulduğunu analiz etmektedir. Çalışma, nicel içerik analizi yöntemine dayanmaktadır. Bu kapsamda, farklı editoryal ve ideolojik yönelimlere sahip Fransız çevrimiçi gazetelerden (Le Monde, Le Figaro, Libération ve Le Journal du Dimanche) elde edilen haber metinleri sistematik olarak incelenmiştir. Araştırma dönemi olarak 2023-2025 yılları seçilmiş ve bu süreçte yayımlanan Türkiye ile ilgili haberler veri setini oluşturmuştur. Analiz sürecinde, haberler tematik kategorilere ayrılmış; siyaset, ekonomi, uluslararası ilişkiler, güvenlik ve kültür gibi başlıklar altında değerlendirilmiştir. Ayrıca, haberlerin söylem tonu (olumlu, olumsuz, nötr), kullanılan çerçeveler ve başvurulan kaynaklar da incelenmiştir. Elde edilen bulgular, Fransız basınında Türkiye'nin çoğunlukla siyasal ve jeopolitik bağlamda ele alındığını ve söylemin büyük ölçüde eleştirel bir ton taşıdığını göstermektedir. Özellikle Avrupa Birliği ilişkileri, Doğu Akdeniz politikaları ve güvenlik konularının öne çıktığı gözlemlenmiştir. Buna karşılık, kültürel ve toplumsal içeriklerin daha sınırlı yer bulduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, bu çalışma, Fransız medyasındaki Türkiye temsillerinin seçici ve çerçeveleyici bir yapıya sahip olduğunu ortaya koymakta ve medya söylemlerinin uluslararası ilişkilerde algı oluşturma sürecindeki rolünü vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze how Türkiye is represented in French online newspapers. Considering the influence of media discourse on public opinion, the research examines the thematic structures, discursive frameworks, and tones through which Türkiye is portrayed in the French press. The study is based on a quantitative content analysis method. In this context, news articles were systematically collected from major French online newspapers with different editorial and ideological orientations, including Le Monde, Le Figaro, Libération, and Le Journal du Dimanche. The selected time frame covers the period between 2023 and 2025, during which news related to Türkiye constituted the dataset. During the analysis, articles were categorized into thematic groups such as politics, economy, international relations, security, and culture. Additionally, the tone of the coverage (positive, negative, or neutral), framing strategies, and sources cited in the articles were examined. The findings reveal that Türkiye is predominantly represented within a political and geopolitical context in the French media, often with a critical tone. Issues related to European Union relations, Eastern Mediterranean policies, and security concerns appear as dominant themes. In contrast, cultural and social aspects receive comparatively limited attention. In conclusion, this study demonstrates that representations of Türkiye in the French press are selective and shaped by specific framing strategies. It highlights the significant role of media discourse in shaping perceptions within the context of international relations.