Osmanlılar muharebelerini nasıl kayıp ettiler şimdi nasıl telafi ve terakki edebilirler adlı eserin transkripsiyon ve değerlendirilmesi
Transcription and evaluation of the written work: ?how the Ottomans lost their wars and how they can compensate and advance now??
- Tez No: 270853
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA BAĞÇECİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Goltz Paşa, Trablusgarp, Genç Türkler, Balkan Savaşı, Ottoman State, Goltz Paşa, Tripoli, Young Turks, Balkan War
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Sabah Gazetesi yazarı Adil Nami tarafından hazırlanan eser derleme niteliğinde olup, Haziran/Temmuz 1913 (1331 H. - 1329 R.) yılında Cemiyet Kütüphanesi tarafından Sancakcıyan Matbaası'nda basılmıştır.Uzun yıllar, Osmanlı hizmetinde çalışmış olan Goltz'un ve İmhoff Paşa'nın Avrupa matbuatında çıkan makaleleri Osmanlı Türkçesi'ne çevrilerek iktibas edilmiştir. Osmanlı Devletinin Meşruti yönetime geçişi ve bu süreçte yaşamış olduğu hezimetler asıl konuyu oluşturur. Osmanlı Devleti için Trablusgarp Savaşı ve Balkan Savaşları büyük bir yıkımla sonuçlanmıştır. Osmanlı ordusunun modernleşmesi için eğitim subayı olarak gelen Goltz Paşa ve yine aynı program çerçevesinde Osmanlı Devletinde 1901-1909 yılları arasında görev yapmış olan İmhoff Paşa'nın Trablusgarp ve Balkan Savaşları devam ederken kaleme almış oldukları ve Avrupa Gazetelerinde yayımlanan makaleleri Trablusgarp ve Balkan Savaşlarını daha iyi tahlil edebilmek açısından önemlidir. I.Balkan Savaşına katılan Fransız İllüstrasyon gazetesi muhabirlerinden; Osmanlı cephesinden savaşı izleyen Mösyö Jorj Demon ve Bulgar cephesinden savaşı takip eden Mösyö Alandope Nezon tarafından tutulan ve gazetelerinde yayınlanan savaşın gidişatına ait notlar kitabın içeriğinde verilmektedir. Bu notlar Osmanlı ve Bulgar ordugahındaki ve cephedeki durumu, askerin sevk usulü ve stratejileri hakkında malumat vermektedir. Bu yazılar, Bulgar ve Osmanlı tarafının Balkan Savaşı'nı nasıl algıladıklarını ve savaş stratejisi geliştirdiklerini de göstermesi açısından önemlidir. Edirne muhasarası esnasında Edirne'de bulunan Fransız Devleti Edirne konsolosu Mösyö Marsalkine tarafından ruznameler kaleme alınmıştır. Edirne çevresinin kuşatma öncesi ve sonrası hakkında bilgi vermektedir. Edirne'nin savaş öncesindeki yiyecek stoku, asker sayısı verilmektedir. Ancak bunlar herhangi bir belgeye dayandırılmamaktadır. Edirne kuşatması ve Balkan ordularının Edirne'yi işgali esnasında meydana gelen olaylar anlatılmış, askerin ve Edirne halkının ruh hali ifade edilmiştir.Avrupa matbuatında çıkan makaleler ve haberler Trablusgarp, özelliklede I. Balkan Savaşı'na farklı bir bakış açısı kazandırması açısından önemlidir. Adil Nami tarafından Osmanlı Türkçesine çevrilerek 1913 yılında kitap haline getirilmiş olan bu eser, çalışmamızla günümüz alfabesine çevrilmiş ve araştırmacıların istifadesine sunulmuştur. Konuyla ilgili araştırma yapacak olan araştırmacılara kaynaklık edecektir.
Özet (Çeviri)
The work written by Sabah Newspaper Journalist Adil Nami is evaluated as a compilation. (H.1331-R.1329) Work was written in June and July of 1913 and printed in Sancakcıyan Printery by Cemiyet Library.Goltz?s and İmhoff Pasha?s, who had served under Ottomans for long years, Articles published in European press was translated into Ottoman Turkish and then quoted. Ottoman State?s turning into a constitutional administration and fiascos during this process constitutes the main subject. Tripoli War and Balkan Wars ended up a great destruction for Ottoman State. Articles published in the European Newspapers by Goltz Pasha, who had came to Ottomans as a drillmaster for the modernization of the Ottoman Army, and Imhoff Pasha, who had served between years 1901 and 1909, during Balkan and Tripoli Wars, are important for better analyzing Tripoli and Balkan Wars. There are notes on the course of war published in French Illustration Journal written by reporter Monsieur Jorj Demon, who monitored the First Balkan War from Ottoman front and Monsieur Alandope Nezon who monitored the war from Bulgarian front. These notes give information about the state of Bulgarian and Ottoman army camps and fronts and conscription strategies and methods of the soldiers. These writings are important for showing how Bulgarian and Ottoman sides perceived the war and developed war strategies. French State Edirne Consul Monsieur Marsalkine, who had been in Edirne while Edirne Siege continued, had written agendas. These agendas give information about the perimeters of Edirne before, during and after the Siege. Food stock and soldier count of Edirne before the war is given. But all these do not rely on any document. Events during Edirne Siege and Balkan Armies? invasion of Edirne were told, and psychology of soldiers and citizens of Edirne were mentioned.Articles and the news published in European press are important for providing a different point of view to Tripoli and especially First Balkan War. This written work, which was translated to Ottoman Turkish by Adil Nami and published in 1913, is provided with our effort to use of researchers in new Turkish alphabet. I am convinced that it can be a valuable resource for the works of researchers interested in the subject.