Minimal invaziv cerrahi olmayan periodontal tedavi hakkında periodontoloji uzmanları ve uzmanlık öğrencilerinin bilgi seviyeleri, farkındalığı, yaklaşımı ve geleceğe yönelik beklentilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the knowledge level, awareness, attitudes, and future expectations of periodontology specialists and residents regarding minimally invasive non-surgical periodontal treatment
  1. Tez No: 1011337
  2. Yazar: GÖZDE MEMİŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE PİRİM GÖRGÜN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikroskop, Microscope
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Sağlıkta geleneksel biyomedikal modelden biyopsikososyal modele geçişle birlikte hasta konforu, ağrı yönetimi ve minimal invaziv tekniklere yönelik artan bir eğilim ve gereksinim söz konusudur. Minimal invaziv cerrahi olmayan periodontal tedavi derin periodontal ceplerin tedavisini yüksek büyütmeli lup sistemleri veya operasyonel mikroskoplar altında gerçekleştiren, semente zarar vermeyen çok ince piezoelektrik uçlar ve özel tasarlanmış mini/mikro küretlerin kullanımıyla uygulanan bir tedavi protokolü olarak tanımlanmaktadır. Bu yaklaşım, minimal doku travması ile kapsamlı subgingival debridman yaparak yara iyileşmesini optimize etmeyi hedeflemektedir. Sonuç olarak MINST, periodontoloji disiplininde biyolojik olarak yönlendirilen ve teknolojiyle desteklenen yeni bir standart haline gelmektedir. Bu araştırmada periodontoloji uzmanlarına ve uzmanlık öğrencilerine yönelik son yıllarda periodontal tedavi yaklaşımlarında ön plana çıkan minimal invaziv cerrahi olmayan periodontal tedavi yöntemini konvansiyonel periodontal tedavi yöntemleriyle karşılaştırılmasına yönelik hekimlerin tercih ve görüşlerinin değerlendirilmesi, klinik başarı düzeyinin belirlenmesi ve klinik protokollerinin gelişmesine katkı sağlamak amacıyla yapılmaktadır. Periodontoloji uzmanlarının ve uzmanlık öğrencilerinin bilgi düzeylerini, deneyimlerini, karşılaştıkları zorlukları ölçmeye yönelik kapsamlı bir araştırmadır. Çalışmamıza üniversite hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezleri, özel muayenehaneler ve özel polikliniklerde görev yapan en az 384 periodontoloji uzmanı, uzmanlık öğrencileri ve öğretim üyeleri dâhil edilmiştir. Elde edilen bulgular, minimal invaziv yaklaşımların klinik avantajları konusunda hekimlerin yüksek bir farkındalığa sahip olduğunu, ancak yöntemin klinik pratiğe entegrasyonunda teknolojik ve eğitimsel bariyerlerin hala belirleyici olduğunu ortaya koymuştur. Minimal invaziv cerrahi olmayan periodontal tedavilerin gelecekte tedavi protokolünde önemli aday olduğu ve bu doğrultuda eğitimsel ve yapısal düzenlemelerin gerekli olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the transition from the traditional biomedical model to the biopsychosocial model in healthcare, there has been an increasing trend and growing need for patient comfort, pain management, and minimally invasive techniques. Minimally invasive non-surgical periodontal therapy (MINST) is defined as a treatment protocol for the management of deep periodontal pockets that is performed under high-magnification loupes or an operating microscope, utilizing extremely fine piezoelectric tips that minimize damage to the cementum surface together with specially designed mini and micro curettes. This approach aims to optimize wound healing by achieving thorough subgingival debridement while causing minimal tissue trauma. Consequently, MINST is increasingly regarded as a biologically driven and technology-assisted approach that has the potential to represent a new standard within the field of periodontology. The present study was conducted to evaluate the preferences and perspectives of clinicians regarding minimally invasive non-surgical periodontal therapy, which has gained increasing attention in recent years, in comparison with conventional periodontal treatment methods. The study also aims to assess perceived clinical effectiveness and to contribute to the development and refinement of clinical protocols. Furthermore, it represents a comprehensive investigation designed to evaluate the knowledge levels, clinical experiences, and challenges encountered by periodontology specialists and residents in relation to this treatment approach. A total of at least 384 participants, including periodontology specialists, residents, and faculty members working in university hospitals, oral and dental health centers, private clinics, and private dental practices, were included in the study. The findings indicate that clinicians demonstrate a high level of awareness regarding the clinical advantages of minimally invasive approaches. However, technological limitations and educational barriers remain significant factors affecting the integration of this method into routine clinical practice. Overall, minimally invasive non-surgical periodontal therapies are considered promising candidates for future periodontal treatment protocols, highlighting the need for further educational initiatives and structural developments to support their broader implementation.