Paletli araç hız azaltan tasarımında optimum dişli mikrogeometri modifikasyonu etki analizi
Analysis of the effect of optimum gear microgeometry modifıcation in tracked vehicle final drive design
- Tez No: 1011338
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNÇ APATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Düz dişli, Silindirik dişli tasarımı, Spur gear, Cylindrical gear design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Paletli araçlarda güç aktarma organları genel olarak güç üretim komponenti olan motordan tekerleklere kadar olan tüm komponentler olarak ifade edilebilir. Bunlar; transmisyonlar, transfer kutuları, kardan milleri, hız azaltanlar, cer kovanları, cer dişlileri olarak belirtilebilir. Platform modernizasyon projelerinde araçların ağırlıkların artışlarından kaynaklı olarak aracın toplam mobilite ve dayanım noktalarında problemler ile karşılaşılabilmektedir. Yüksek güç aktarımlarında yapılacak optimizasyon çalışmalarında kayıpların azaltılması ve hata oranlarının düşürülmesi büyük önem içermektedir. Paletli kara araçları çok geniş spekturumda yüklere maruz kaldığı göz önünde bulundurulduğunda, bu platformlarda yapılacak optimizasyon çalışması diğer çalışmalardan farklılaşmaktadır. Bu çalışmada, oluşturulan görev profili ile beraber eş çalışan dişli çiftlerinde makro geometri belirlendikten sonra deformasyonlar, tolerans farklılıkları ve rulman boşlukları sebebiyle oluşan aktarım hataları, basma yüzeyinin bozulması gibi etkilerin giderilmesi ve dişli çalışmasının optimize edilmesi amacıyla mikro yapıda değişikliklere gidilmektedir. Yapılacak modifikasyonlar sonrası ses, titreşim, erken kırılmalar, kaynama aşınması, mikro oyuntu oluşumu ve verim kayıplarının optimize edilmesi planlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In tracked vehicles, power transmission systems can generally be expressed as all components from the power-generating component, the engine, to the wheels. These include transmissions, transfer cases, drive shafts, reducers, housings, and gears. In platform modernization projects, due to the increase in vehicle weight, problems may arise in terms of overall mobility and durability. In high-power transmissions, optimization studies mainly focus on reducing losses and lowering failure rates. Since tracked vehicles are exposed to a wide spectrum of loads, the optimization work carried out on these platforms differs from other systems. In this study, in order to eliminate transmission errors caused by macro-geometry differences in the gear profiles formed together with bearing clearances, and to optimize gear operation by preventing effects such as surface deterioration, micro-structural modifications are introduced. With these modifications, it is planned to minimize noise, vibration, premature fractures, scuffing, micro pitting, and efficiency losses.