Ömer Beşirov'un eserlerinde Tatar karakterler ve Tatar halkına ait kültürel unsurlar
Tatar characters and cultural elements belonging to Tatar nation in Omer Beshirov's literary works
- Tez No: 1011350
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ FERHATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tatar edebiyatı, Tatar literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkiyat Araştırmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Ömer Beşirov (1901–1999), eserlerinde Tatar halkını ve Tatar köy yaşamını ele alan Tatar milli yazarıdır. Bu çalışma, Ömer Beşirov'u tanıtmak, eserlerini analiz etmek ve bu doğrultuda Tatar karakterlerin ve Tatar halkına has kültürel özelliklerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Yazarın mevcut olan hikâye ve romanları, milli nitelikler taşıyan edebi eserler olarak öne çıkmakta ve Tatar halkının 'hazinesi' olarak değerlendirilebilmektedir. Bu çalışmada, Ömer Beşirov'un hayatını, edebî kişiliğini ve eserlerini incelemeden önce 20. yüzyıl Tatar edebiyatının gelişimi ve temel özellikleri irdelenmiş; bu doğrultuda nitel araştırma yöntemlerinden kaynak taraması, not alma ve özetleme, içerik analizi ile eleştirel okuma ve yorumlama yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın konusu çerçevesinde, yazarın“Namus”,“Yedi Pınar”ve“Doğduğum Yer, Yeşil Beşik”adlı eserleri esas alınarak başlıca ve yan karakterler ile onların özellikleri incelenmiş; ayrıca maddi ve manevi kültüre ait unsurlar tespit edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda, Ömer Beşirov'un Sovyetler Birliği ve sosyalist ideoloji döneminde eser vermiş olmasına rağmen, eserlerinde Tatar halkına özgü pek çok millî özelliğin ve kültürel unsurun yansıtıldığı sonucuna varılmıştır. Bu tez, Tatar edebiyatı ve kültürü alanında yürütülen akademik çalışmalara katkıda bulunmayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
Omer Beshirov (1901–1999) is a Tatar national writer who addressed the themes of the Tatar people and the life of the Tatar village in his literary works. This study was conducted with the aim of introducing Ömer Beşirov, analyzing his works, and, in this context, identifying the characteristics of Tatar characters as well as the cultural features specific to the Tatar people. The author's stories and novels stand out as literary texts reflecting the national traits and may be considered a“treasure”of the Tatar nation. In this study, prior to examining Ömer Beşirov's life, literary personality and literary works, the development and main characteristics of twentieth-century Tatar literature were analyzed. In this context, qualitative research methods such as literature review, note-taking and summarization, content analysis, critical reading, and interpretation were used in the study. Within the scope of the study, the author's works entitled“Honour”,“Seven Springs”and“My Native land-my green cradle”were selected as the basis of analysis. The main and secondary characters and their characteristics were analyzed, and elements of both material and spiritual culture were identified. As a result of the research, it was concluded that although Omer Beshirov produced his works during the period of the Soviet Union and under the influence of socialist ideology, many national characteristics and cultural elements specific to the Tatar people are reflected in his works. This thesis aims to contribute to academic studies conducted in the field of Tatar literature and culture.