Uzlaşmadan çatışmaya: 1960'lardan günümüze Yemen'de milli kimliğin dönüşümü
From consensus to conflict: The transformation of national identity in Yemen from the 1960s to the present time
  1. Tez No: 1011398
  2. Yazar: SHAIMA ABDULLAH ABDULLAH AL-YADUMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKSAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ulus inşası, Nation building
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Yemen ülkesinin 1960'lı yıllardan günümüze uzanan dönemde geçirdiği milli kimlik dönüşümleri ve bu dönüşümlerinin toplumsal-politik sonuçlarını incelemektedir. Yemen'deki modern milli kimlik inşası sürecinin, 1930'lardan itibaren Kuzey'de İmamlık yönetimine ve Güney'de İngiliz sömürge yönetimine karşı gelişen milli hareketlerle paralel olarak şekillenmiştir. Uzlaşma dönemi olarak adlandırdığımız bu dönem, milli bilincin güçlenmesi, Yemen vatandaşlarının özgürlük, eşitlik ve yönetime etkin katılım gibi doğal haklarının tanınması için zemin hazırlanması ve Yemen'in birleşme sürecinin hızlanması gibi kazanımlarla sonuçlanmıştır. Ancak, sonraki dönemde yaşanan siyasi istikrarsızlık, ideolojik bölünmeler, kurumsal devlet yapısının zayıflığı ve yaygın yolsuzluk, milli kimlik inşa sürecini başarısızlığa uğratmıştır. 1990 yılında siyasi birleşmeye götüren“tek millete aidiyet”hissi, 1994 İç Savaşı ile birlikte ciddi bir kırılma yaşamıştır. Ülke, siyasal ve toplumsal anlamda 1994 yılında başlayan ve günümüze kadar uzanan bir kimlik krizi dönemine girmiştir. Ortak bir milli kimlik inşa sürecinin başarısızlığı, bölgesel ve mezhepsel alt kimliklerin yeniden güçlenmesine ve öne çıkmasına neden olmuştur. Günümüzde bu alt kimliklerin yükselişe geçerek siyasi ve askeri örgütlenmelere dönüşmesi, ayrılık veya özerklik taleplerine ya da yönetimi tek başına ele geçirme girişimlerine yol açmakta ve Yemen'in toprak bütünlüğünü ciddi şekilde tehdit etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the transformations in national identity that Yemen has undergone from the 1960s to the present day and the socio-political consequences of these transformations. The study concludes that the process of constructing a modern national identity in Yemen took shape in parallel with the national movements that developed against the Imamate regime in the North and British colonial rule in the South from the 1930s onwards. This period, which we refer to as the reconciliation period, resulted in gains such as the strengthening of national consciousness, the preparation of ground for the recognition of the natural rights of Yemeni citizens, such as freedom, equality, and effective participation in governance, and the acceleration of Yemen's unification process. However, the political instability, ideological divisions, weak institutional state structure, and widespread corruption that followed led to the failure of the national identity-building process. The sense of“belonging to a single nation”that led to political unification in 1990 suffered a serious setback with the 1994 Civil War. Yemen entered a period of identity crisis in political and social terms that began in 1994 and continues to this day. The failure of the process of building a common national identity has led to the resurgence and prominence of regional and sectarian sub-identities. Today, the rise of these sub-identities and their transformation into political and military organizations is leading to demands for secession or autonomy, or attempts to seize power alone, seriously threatening Yemen's territorial integrity.