Büyük azı keser hipomineralizasyonu olan çocuklarda ortodontik tedavi ihtiyacının incelenmesi
An investigation of the need for orthodontic treatment in children with molar incisor hypomineralization
  1. Tez No: 1011421
  2. Yazar: ALİYE KARATAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HİLAL ÖZBEY İPEK, DOÇ. DR. CEYLAN ÇAĞIL ERTUĞRUL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: BAKH, IOTN, maloklüzyon, oklüzyon, ortodontik tedavi ihtiyacı, Molar incisor hypomineralization, IOTN, malocclusion, occlusion, orthodontic treatment need
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Büyük Azı Keser Hipomineralizasyonu (BAKH) olan bireylerin ortodontik tedavi ihtiyacını ve oklüzal özellikleri BAKH tanısı olmayan bireyler ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Yöntem: Çalışmaya 12-14 yaş aralığında, BAKH tanısı konulmuş 60 çocuk ve BAKH tanısı olmayan 60 çocuktan oluşan toplam 120 katılımcı dahil edilmiştir. Ortodontik tedavi ihtiyacı Ortodontik Tedavi İhtiyacı İndeksi'nin (IOTN) Dental Sağlık Bileşeni (DHC) ve Estetik Bileşeni (AC) ile değerlendirilmiştir. Katılımcıların oklüzal/iskeletsel özellikleri (Angle sınıflaması, overbite, overjet, transvers ilişki, orta hat, space analizi) ve zararlı ağız alışkanlıkları kaydedilmiştir. Verilerin istatistiksel analizi SPSS 24.0 (Statistical Package for Social Sciences, IBM Electronics, ABD) programı kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Kategorik değişkenler frekans (n) ve yüzde (%) olarak, sürekli değişkenler ise ortalama, standart sapma, medyan ve minimum- maksimum değerleri olarak sunulmuştur. Gruplar arası karşılaştırmalarda Pearson Ki- Kare ve Independent sample T testi kullanılmıştır. Tüm istatistiksel analizlerde anlamlılık düzeyi p<0,01 ve p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Bulgular: BAKH grubunda ortodontik tedavi ihtiyacı (Grade≥3) olan bireylerin oranı (%41,7), kontrol grubuna (%23,3) göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur (p=0,032). Orta hat sapması görülme sıklığı BAKH grubunda (%56,7), kontrol grubuna (%13,3) kıyasla anlamlı derecede yüksektir (p=0,001). Space analizi sonuçlarına göre normal yer durumu oranı BAKH grubunda (%18,3), kontrol grubuna (%35,0) göre anlamlı derecede düşük saptanmıştır (p=0,039). Gruplar arasında IOTN- AC, Angle sınıflaması, overbite, overjet, transvers ilişki ve zararlı alışkanlık dağılımları açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: BAKH varlığı, dental sağlık temelli ortodontik tedavi ihtiyacını artırmakta; özellikle orta hat stabilitesi ve dişlerin ark üzerinde doğru dizilimi için gereken yer miktarı üzerinde olumsuz etkiler yaratmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to comparatively evaluate the orthodontic treatment need and occlusal characteristics of individuals with Molar Incisor Hypomineralization (MIH) and those without MIH. Method: This study included a total of 120 participants aged between 12 and 14 years, consisting of 60 children diagnosed with MIH and 60 children without MIH. Orthodontic treatment need was assessed using the Dental Health Component (DHC) and the Aesthetic Component (AC) of the Index of Orthodontic Treatment Need (IOTN). Occlusal and skeletal characteristics of the participants—including Angle classification, overbite, overjet, transverse relationship, midline deviation, and space analysis—as well as harmful oral habits were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS version 24.0 (Statistical Package for the Social Sciences, IBM Corp., USA). Categorical variables were expressed as frequencies (n) and percentages (%), while continuous variables were presented as mean, standard deviation, median, and minimum–maximum values. Intergroup comparisons were conducted using the Pearson Chi-square test and the Independent Samples t-test. The level of statistical significance was set at p<0.05 and p<0.01. Results: The proportion of individuals requiring orthodontic treatment (Grade≥3) in the MIH group (41.7%) was significantly higher than that in the control group (23.3%) (p = 0.032). The prevalence of midline deviation was also significantly higher in the MIH group (56.7%) compared to the control group (13.3%) (p=0.001). According to the results of the space analysis, the proportion of individuals with normal arch space conditions was significantly lower in the MIH group (18.3%) than in the control group (35.0%) (p = 0.039). No statistically significant differences were observed between the groups in terms of IOTN-AC scores, Angle classification, overbite, overjet, transverse relationship, or the distribution of harmful oral habits (p>0.05). Conclusion: The presence of MIH appears to increase orthodontic treatment need based on dental health criteria and may adversely affect midline stability and the availability of arch space required for proper dental alignment.