Urartu, Geç Hitit ve Yeni Asur uygarlıklarında ayna: Arkeolojik buluntular, tasvir sanatı ve yazılı metinler ışığında
The mirror in the Urartian, Neo-Hittite, and Neo-Assyriancivilizations: In the light of archaeological finds, representational art, and written sources
  1. Tez No: 1011422
  2. Yazar: BERKAN YURTPAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLCAN GÖKCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Orta Demir Çağı, Middle Iron Age
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Iğdır Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Tez çalışmamızda Urartu, Geç Hitit ve Yeni Asur uygarlıklarına ait aynalar ele alınmıştır. Urartu Dönemi'ne ait iki ayna British ve Boston Müzeleri envanterine kayıtlıdır. Geç Hitit Dönemi aynaları ise steller başta olmak üzere, orthostatlarda betimlenmiş kabartmalardan bilinmektedir. Yeni Asur uygarlığında ise aynalar hem buluntu olarak hem yazılı belgeler ve hem de tasvir sanatından bilinmektedir. Urartu, Geç Hitit ve Yeni Asur uygarlıklarında kullanım görmüş olan aynalar döküm ve dövme teknikleri kullanılarak üretilmiştir. Sap kısmı çoğunlukla ayna ile birlikte döküm tekniğinde dökülmüş olmakla birlikte dökümden sonra üretilen saplar da bulunmaktadır. Ayna üretiminde bronz başta olmak üzere elektrum, altın, bantlı akik taşı ve fildişi gibi materyaller kullanılmıştır. Her üç uygarlıkta da aynalar dairesel formlu olmakla birlikte sap kısımları form olarak farklılık gösterebilmektedir. Aynalar kişisel süs eşyası olarak kullanılmanın yanı sıra prestij amaçlı, ölü hediyesi ya da sembolik anlamlar yüklenerek de kullanılmıştır. Urartu Dönemi'nde bu konuda veri bulunmamakla birlikte Geç Hitit ve Yeni Asur'da aynalar daha çok kadınlar tarafından tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Our thesis examines mirrors from the Urartu, Neo-Hittite, and Neo-Assyrian civilizations. Two mirrors from the Urartu period are listed in the inventories of the British and Boston Museums. Mirrors from the Neo-Hittite period are known primarily from reliefs depicted on stelae, orthostats. In the Neo-Assyrian civilization, mirrors are known both from archaeological finds and from written documents and visual art. Mirrors used in the Urartu, Neo-Hittite, and Neo-Assyrian civilizations were produced using casting and hammering techniques. While the handles were mostly cast together with the mirror using the casting technique, handles produced after casting also exist. Materials used in mirror production included bronze, electrum, gold, banded agate, and ivory. While mirrors in all three civilizations were circular in shape, the handles could vary in form. Mirrors were used not only as personal ornaments but also for prestige, as funeral gifts, or imbued with symbolic meanings. While there is no data on this from the Urartu Period, in the Neo-Hittite and Neo-Assyrian periods, mirrors were primarily preferred by women.