Laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde aroma ayak masajının ameliyat sonrası ağrı, uyku ve iyileşme üzerine etkilerinin incelenmesi: Randomize kontrollü deneysel çalışma
Investigation of the effects of aromatherapy foot massage on postoperative pain, sleep, and recovery in laparoscopic cholecystectomy
  1. Tez No: 1011446
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM DURSUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEZİHA KARABULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Ameliyat sonrası ağrı, aroma ayak masajı, hemşirelik, iyileşme, laparoskopik kolesistektomi, uyku, Postoperative pain, aromatherapy foot massage, nursing, recovery, laparoscopic cholecystectomy, sleep
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, laparoskopik kolesistektomi sonrası aroma ayak masajının ağrı, uyku ve iyileşme üzerindeki etkilerini incelemektir. Materyal ve Metod: Randomize kontrollü deneysel tasarıma sahip bu çalışma, Ekim 2023-Mart 2024 tarihleri arasında Atatürk Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi Genel Cerrahi (Gastrointestinal) Kliniğinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, belirlenen kriterlere uygun 103 hasta (50 deney, 53 kontrol) oluşturmuştur. Veri toplama araçları olarak Hasta Bilgi Formu, Vizüel Analog Skala (VAS-Ağrı), Görsel Kıyaslama Uyku Ölçeği (GKUÖ) ve Ameliyat Sonrası İyileşme İndeksi (ASİİ) kullanılmıştır. Deney grubundaki hastalara, ameliyat sonrası kliniğe alındıktan bir saat sonra her bir ayağa 10'ar dakika süreyle aroma ayak masajı uygulanmıştır. Ağrı düzeyi, masajdan sonraki 5., 30., 60., 90. ve 120. dakikalarda değerlendirilmiştir. Ameliyattan altı saat sonra aroma ayak masajı tekrarlanmıştır. Kontrol grubundaki hastalara masaj uygulanmamıştır. Bulgular: Deney grubunda birinci ve ikinci masaj sonrası ağrı şiddeti, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.05). Uyku kalitesi açısından gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Deney grubunun iyileşme düzeyi, kontrol grubuna kıyasla daha yüksek bulunmuştur. (p< 0.05). Sonuç: Bu çalışmada, laparoskopik kolesistektomi sonrası uygulanan aroma ayak masajının ameliyat sonrası ağrıyı azalttığı ve iyileşme sürecini desteklediği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to examine the effects of aroma foot massage on pain, sleep quality, and recovery in patients undergoing laparoscopic cholecystectomy. Materials and Methods: This randomized controlled experimental study was conducted between October 2023 and March 2024 in the General Surgery Department of Atatürk University Health Research and Application Center. The sample consisted of 103 patients who met the inclusion criteria (50 in the intervention group and 53 in the control group). Data were collected using the Patient Information Form, the Visual Analog Scale (VAS-Pain), the Visual Comparison Sleep Scale (VCSS), and the Postoperative Recovery Index (PRI). Patients in the intervention group received aroma foot massage for 10 minutes on each foot one hour after being transferred to the clinic following surgery. Pain levels were assessed at the 5th, 30th, 60th, 90th, and 120th minutes after the massage. The aroma foot massage was repeated six hours after surgery. Patients in the control group did not receive any massage. Results: Pain intensity after the first and second massage sessions was significantly lower in the experimental group compared with the control group (p<0.05). No significant difference was found between the groups in terms of sleep quality (p>0.05). The experimental group showed a higher level of recovery compared with the control group (p < 0.05). Conclusion: In this study, it was determined that aroma foot massage applied after laparoscopic cholecystectomy reduced postoperative pain and supported the recovery process.