Kentsel yeşil altyapı bileşenlerinin biyotop alan faktörü kapsamında değerlendirilmesi; Yıldırım örneği
Evaluation of urban green infrastructure components in the context of the biotope area factor; the case of Yildirim
  1. Tez No: 1011458
  2. Yazar: ABDURRAHMAN KARYEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL SAYAN ATANUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Biyotop alan faktörü, Kentsel yeşil altyapı, Kamusal yeşil alan, Zemin geçirimliliği, Açık ve yeşil alan yönetimi, Su yönetimi, Biotope area factor, Urban green infrastructure, Public green space Ground permeability, Open and green space management, Water management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Bilim Dalı
Özet
Sanayi Devrimi'nden sonra ortaya çıkan gelişmeler ve buna bağlı olarak oluşan yeni yaşam tarzları insanları geri dönülmeyecek biçimde doğadan koparmıştır. Özellikle kent yaşamında görülen doğanın insanın günlük yaşamından kayboluşu olgusu birçok sorunu da beraberinde getirmiştir. Hızlı kentleşme, doğal alanların tahribi ve iklim değişikliği gibi çevresel faktörler kent ekosistemleri üzerinde olumsuz etkiler yaratmıştır. Özellikle geçirimsiz yüzeylerin artışı, su döngüsünü bozarak yer altı su kaynaklarının azalmasına ve kentlerdeki ekolojik dengenin bozulmasına neden olmuştur. Kent ve doğa arasındaki dengenin düzenlenmesinde kentsel yeşil alanların önemli rolleri bulunmaktadır. Farklı niteliklere sahip açık alanların varlığı ve bunların planlama ölçeklerinden tasarım ölçeklerine kadar düzenlenmelerine ait sistemlerin oluşturulması, sağlıklı bir kent ve doğa ilişkisinin kurulması için gerekli bir koşuldur. Bu kapsamda yerel yönetimlerin yetki ve sorumluluk alanlarında olan kamusal yeşil alanlar ile ilgili yapılacak çalışmalar, büyük önem taşımaktadır. Kentsel yeşil altyapının önemli bileşeni olan kamusal yeşil alanların gün geçtikçe daha azalması konusunda alınacak önlemlerin yanı sıra bu alanların sürdürülebilir tasarım ve planlama ilkeleri çerçevesinde yönetilmelerine ilişkin ilkelerin de oluşturulması gerekmektedir. Bu tez kapsamında Bursa'nın en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip, hızlı ve plansız bir kentsel gelişim süreci yaşamış olan Yıldırım ilçesinde kamusal yeşil alanların geliştirilmesini hedefleyen bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Literatürde farklı ülkelerde uygulama alanı bulan ve bir alandaki farklı geçirgenlik türlerinin farklı katsayılarla tanımlanmasına dayanan Biyotop Alan Faktörü (BAF) kullanılmış ve Yıldırım ilçesindeki kamusal yeşil alanların geçirgenlik düzeylerinin değerlendirilmesine dayanan bir çalışma yürütülmüştür. İlçede bulunan 828 adet kamusal yeşil alan mevcut niteliklerine göre yedi farklı kategoriye ayrılmıştır. Geçirimlilik düzeylerine göre toplam 828 adet kamusal yeşil alan ayrı ayrı değerlendirilmiş ve her birinin yeşil alan BAF değeri hesaplanmıştır. Elde edilen veriler doğrultusunda bölgedeki yeşil alan miktarının artırılması ve geçirimsiz yüzeylerin azaltılması için öneriler sunulmuş ve Biyotop Alan Faktörünün Bursa Yıldırım ilçesinde sürdürülebilir şehircilik ilkeleri çerçevesinde uygulanmasının, ekosistem hizmetlerini iyileştireceği ve çevresel sorunların hafifletilmesine katkı sağlayacağı ortaya konmuştur. Çalışmanın yerel yönetimlerde görev yapan peyzaj mimarları başta olmak üzere konu üzerinde sorumluluğu olan tüm yerel yönetim çalışanlarına rehber olması hedeflenmiştir. Hızlı bir kentsel gelişim sürecinden geçtikten sonra kentsel dönüşüm başta olmak üzere farklı ölçeklerde planlama ve tasarım çalışmalarına konu olan Yıldırım'da yapılacak bu çalışmanın hem Yıldırım için hem de ülkemizin benzer sorunları yaşayan kentleri için yol gösterici olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The developments that emerged after the Industrial Revolution and the new lifestyles that resulted from them have irrevocably separated people from nature. The disappearance of nature from daily life, particularly in urban areas, has brought with it many problems. Rapid urbanization, destruction of natural areas, and environmental factors such as climate change have negatively impacted urban ecosystems. In particular, the increase in impermeable surfaces has disrupted the water cycle, leading to a decrease in groundwater resources and the disruption of the ecological balance in cities. Urban green spaces play a significant role in regulating the balance between the city and nature. The existence of open spaces with different characteristics and the creation of systems for their regulation, from planning scales to design scales, are necessary conditions for establishing a healthy relationship between the city and nature. In this context, studies on public green spaces, which fall under the authority and responsibility of local governments, are of great importance. In addition to measures to address the decreasing number of public green spaces, which are a crucial component of urban green infrastructure, it is also necessary to establish principles for managing these areas within the framework of sustainable design and planning principles. This thesis focuses on a study aimed at improving public green spaces in Yıldırım District of Bursa, which has the highest population density and is undergoing rapid and unplanned urban development. The Biotope Area Factor (BAF), which has been applied in various countries and is based on defining different permeability types in an area with different coefficients, was used to evaluate the permeability levels of public green spaces in Yıldırım District. 828 public green spaces in the district were divided into seven different categories according to their existing characteristics. Each of these 828 public green spaces was evaluated separately according to its permeability level, and the BAF value of each green space was calculated. Based on the data obtained, suggestions were presented to increase the amount of green space and reduce impermeable surfaces in the region. It was also shown that applying the Biotope Area Factor in Bursa's Yıldırım district within the framework of sustainable urbanism principles would improve ecosystem services and contribute to mitigating environmental problems. The aim of this study is to serve as a guide for all local government employees responsible for this issue, especially landscape architects working in local administrations. This study, to be conducted in Yıldırım, a district that has undergone rapid urban development and is now the subject of planning and design studies at various scales, particularly regarding urban transformation, aims to be a guide not only for Yıldırım but also for other cities in Turkey facing similar problems.