Duygular sosyolojisi bağlamında kuşaklar arası bir inceleme: Kadına şiddet olgusu
An i̇ntergenerational analysis of violencw against women i̇n the context of the sociology of emotions
  1. Tez No: 1011589
  2. Yazar: KÜBRA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET TALİMCİLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygu, Kuşaklar, Kültür, Sosyoloji, Şiddet, Emotion, Generations, Culture, Sociology, Violence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, duygu sosyolojisi çerçevesinde farklı kuşaklara ait kadınların şiddete dair; algı, deneyim, anlam ve duygulanımsal süreçleri incelenmiştir. Kadına şiddet sorunsalının kuşaklar arası olarak incelenmesinin nedeni; tarihsel ve kültürel bir birikim ışığında X, Y ve Z olarak sınıflandırılan grupların şiddete dair bakış açılarını, deneyimlerini, tanımlamalarını ve duygulanımsal süreçlerini karşılaştırmalı bir şekilde ortaya koyma çabasında yatmaktadır. Bu nedenle kadına şiddet sorunsalı ekseninde duygu sosyolojisi perspektifi ile kuşaklar arası (X, Y ve Z) bir karşılaştırma yapmak amaçlanmıştır. Nitekim şiddetin çözümlenme sürecinde tarihsel bir değişimden hareketle farklı kuşakları anlama çabası önemli bulunmuştur. Araştırmanın kuramsal çerçevesini duygu sosyolojisinin analiz modelleri/kuramları, kuşak sosyolojisi yaklaşımları ve kadına yönelik şiddet olgusu oluşturmuştur. Buradan hareketle çalışmada nitel araştırma yöntemine başvurulmuştur. Örnekleme tekniği ise; amaçlı örnekleme olarak tercih edilmiş olup, kuşak temelli gruplandırma aşamasında tabakalı örnekleme kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış soru formu aracılığıyla 10 açık uçlu soru katılımcılara yöneltilmiştir. Bu bağlamda her bir kuşaktan 7, toplam 21 kadın katılımcı ile 60-110 dakika aralığında yüz yüze ve online olarak derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Görüşmelerden hareketle tekrar eden kodlar oluşturulup uygun temalar ortaya çıkarılmıştır. Veri analiz sürecinde, katılımcılara sosyo-demografik ve şiddet olgusuna dair görüşme soruları sorularak cevapları ekseninde betimsel analiz tekniği uygulanmıştır. Oluşturulan temalar sırasıyla; Kuşaklar arası şiddet ve aile, /Aile içi duygusal iktidar ilişkileri, Şiddetin normalleşmesi ve sessizlik döngüsü, Şiddetin duygusal aktarımı, / Şiddetin ortaya çıkardığı duygular, Söylem ve ifade biçimleri olarak dört ana başlık, iki alt başlık şeklinde oluşturulmuştur. Bulguların analizi, kuşaklar arası kadın katılımcıların şiddeti anlamlandırma, deneyimleme, algılama, aktarma ve ifade etme biçimlerinin birbirinden farklı olduğunu göstermiştir. Bu durumun kuşakların içinde bulundukları mevcut kültürel yapıya göre şekillendiği sonucuna varılmıştır. Kuşaklar arası katılımcılar şiddetin öğrenilen ve aktarılan yapısına sıklıkla değinmişlerdir. Özellikle X ve Y kuşağı katılımcıları şiddetin deneyimlenmesi konusunda birbirlerine daha yakın bir duruş sergilerken, Z kuşağı katılımcıları, söylem, deneyim ve ifade biçimi olarak farklılaşmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, within the framework of the sociology of emotion, the perceptions, experiences, meanings, and emotional processes of women from different generations regarding violence were examined. The reason for examining the issue of violence against women across generations lies in the effort to comparatively reveal the perspectives, experiences, definitions, and emotional processes regarding violence among groups classified as X, Y, and Z in light of historical and cultural accumulation. Therefore, the aim is to conduct an intergenerational (X, Y, and Z) comparison through the lens of the sociology of emotions, centered on the issue of violence against women. Indeed, the effort to understand different generations by drawing on historical changes in the process of addressing violence has been deemed significant. The theoretical framework of the study is based on analytical models/theories of the sociology of emotions and approaches from generational sociology and the phenomeon of violence women. Based on this, the study employed qualitative research methods. The sampling technique used was purposive sampling, and the data collection tool was a semi-structured questionnaire. In this context, in-depth interviews lasting between 60 and 110 minutes were conducted face-to-face and online with 7 female participants from each generation, for a total of 21 participants. Based on the interviews, recurring codes were identified and relevant themes were derived. During the data analysis process, a descriptive analysis technique was applied based on the participants' responses to interview questions regarding socio-demographic factors and their views on the phenomenon of violence. The themes were organized into four main headings and two subheadings: Intergenerational violence and family/emotional power dynamics within the family; The normalization of violence and the cycle of silence; The emotional transmission of violence/emotions triggered by violence; and Discourse and forms of expression. Analysis of the findings revealed that the ways in which female participants from different generations interpret, experience, perceive, transmit, and express violence differ from one another. It was concluded that this situation is shaped by the current cultural structures within which the generations exist. Participants from different generations frequently referred to the learned and transmitted nature of violence. In particular, while participants from the X and Y generations exhibit a more similar stance regarding the experience of violence, participants from the Z generation differ in terms of discourse, experience, and mode of expression.