Demokrat Parti Dönemi'nde Kastamonu'da meslekî ve teknik eğitim
Kastamonu vocational schools during The Democratic Party Period
- Tez No: 1011598
- Danışmanlar: PROF. DR. ERCAN ÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Demokrat Parti, Endüstri meslek liseleri, Kastamonu, Kız meslek liseleri, Democrat Party, Industrial vocational high schools, Kastamonu, Girl vocational high schools
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Mesleki ve teknik eğitim, bireylerin bilgi ve becerilerini geliştirerek toplumsal kalkınmaya katkı sunmalarını sağlayan, ekonomik yapının nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılayan stratejik bir alandır. Bu çalışma, Türkiye'de çok partili hayata geçişle birlikte eğitim politikalarında önemli dönüşümlerin yaşandığı 1950-1960 yılları arasındaki Demokrat Parti (DP) döneminde, Kastamonu ilindeki meslekî ve teknik eğitim kurumlarını mercek altına almaktadır. Araştırmanın giriş bölümünde, mesleki eğitimin tarihsel gelişimi Tanzimat öncesi dönemden itibaren ele alınmış; Islahhanelerden Sanayi Mektepleri'ne, Cumhuriyetin ilk yıllarındaki eğitim atılımlarından yabancı uzman raporlarına kadar geniş bir arka plân sunulmuştur. Tezin ana gövdesinde ise Demokrat Parti'nin hükümet programları ve Maarif Şûraları ışığında şekillenen eğitim vizyonu analiz edilmiştir. Bu dönemde eğitimin millî ve manevi değerlerle harmanlanması, teknik bilgilerin yurt geneline yayılması ve sanayileşme hamlelerine paralel olarak meslek okullarının sayısının artırılması hedeflenmiştir. Çalışmanın odak noktasını, Kastamonu özelinde faaliyet gösteren“Erkek Sanat Enstitüsü”ve“Kız Enstitüsü”oluşturmaktadır. Bu okulların tarihçesi, fiziksel yapıları, kayıt-kabul şartları, müfredatları ve bölgedeki sanatsal/teknik hayata katkıları arşiv belgeleri ve dönem verileri ışığında incelenmiştir. Özellikle Erkek Sanat Enstitüsü'nün bölge sanayiindeki teknik eleman ihtiyacını karşılama rolü ile Kız Enstitüsü'nün kadınların ev idaresi ve el sanatları yoluyla toplumsal hayata katılımını sağlama işlevi detaylandırılmıştır. 1950-1960 yılları arasında Kastamonu'daki meslekî eğitim kurumlarının, kısıtlı imkânlara rağmen yerel kalkınma ve sosyal değişim süreçlerinde etkin bir rol oynadığı, modernleşen Türkiye'nin eğitim hedefleri doğrultusunda önemli birer merkez haline geldiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vocational and technical education is a strategic field that enables individuals to contribute to social development by improving their knowledge and skills, while meeting the qualified manpower needs of the economic structure. This study focuses on vocational and technical education institutions in Kastamonu during the Democrat Party (DP) era (1950-1960), a period when significant transformations occurred in educational policies alongside the transition to multi-party democracy in Turkey. In the introductory part of the research, the historical development of vocational education is examined starting from the pre-Tanzimat period; a broad background is presented, ranging from Islahhanes to Industrial Schools, from the educational breakthroughs of the early Republic years to the reports of foreign experts. In the main body of the thesis, the educational vision shaped by the government programs of the Democrat Party and the National Education Councils is analyzed. During this period, it was aimed to blend education with national and spiritual values, to spread technical knowledge throughout the country, and to increase the number of vocational schools in parallel with industrialization efforts. The focal point of the study consists of the“Boys' Art Institute”and the“Girls' Institute”operating specifically in Kastamonu. The history, physical structures, admission requirements, curricula, and contributions of these schools to the artistic and technical life of the region have been examined in light of archival documents and periodical data. In particular, the role of the Boys' Art Institute in meeting the need for technical personnel in regional industry and the function of the Girls' Institute in ensuring the participation of women in social life through home management and handicrafts are detailed. In conclusion, it has been determined that vocational education institutions in Kastamonu played an active role in local development and social change processes between 1950 and 1960 despite limited resources, and became important centers in line with the educational goals of a modernizing Turkey.