Radyografik aksiyel spondiloartropatili hastalarda göğüs ekspansiyonu, akciğer fonksiyonu (spirometri) ve maksimum inspiratuar kas gücünün dinamik ölçümü (S-indeksi)
Chest expansion, lung function (spirometry), and dynamic measurement of maximum inspiratory muscle strength (S-index) in patients with radiographic axial spondyloarthropathy
- Tez No: 1011606
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİDE NUR GÖĞÜŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Romatoloji, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Chest Diseases, Rheumatology, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: S-indeksi, göğüs ekspansiyonu, spirometri, radyografik aksiyel spondiloartropati, ROC analizi, S-index, chest expansion, spirometry, radiographic axial spondyloarthritis, ROC analysis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma; radyografik aksiyel spondiloartritli (r-akSpA) hastalarda göğüs ekspansiyonu, spirometrik parametreler ve inspiratuar kas performansını yansıtan S-indeksinin ayırt edici performanslarını değerlendirmeyi ve klinik parametrelerle ilişkisini araştırmayı amaçlamıştır. Yöntem: Çalışmaya 26 r-akSpA'lı katılımcı ve 26 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Katılımcıların S-indeksi, göğüs ekspansiyonu ve spirometrik parametreleri karşılaştırılmıştır. Hasta grubunda BASDAI, BASFI, BASMI ve hastalık süresi ile bu değişkenler arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir. Parametrelerin r-akSpA olgularını sağlıklı bireylerden ayırt etmedeki performansı lojistik regresyon ve ROC analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: r-akSpA'lı hastalarda göğüs ekspansiyonu ve S-indeksi anlamlı derecede düşük bulunmuştur. FVC ve FEV₁'i değerlendirmede, GLI-2012 referanslarına göre düzeltilmiş %beklenen değerler ve z-skorlarının hasta grubunda anlamlı düzeyde düşük olduğu gösterilmiş; FEV₁/FVC oranının benzer olması restriktif patern ile uyumlu bulunmuştur. Tek değişkenli lojistik regresyon analizinde göğüs ekspansiyonu (p=0,001), S-indeksi (p=0,002) ve FVC z-skorunun (p=0,029) rakSpA varlığı ile anlamlı düzeyde ilişkili olduğu saptanmıştır. ROC analizinde göğüs ekspansiyonunun yüksek (AUC: 0,974; kestirim: 5,25 cm), S-indeksinin orta (AUC: 0,797; kestirim: 95,20 cmH₂O) ve FVC z-skorunun sınırlı (AUC: 0,672; kestirim: −0,63) düzeyde ayırt edici performans gösterdiği belirlenmiştir. Çok değişkenli lojistik regresyon analizinde göğüs ekspansiyonunun diğer değişkenlerden bağımsız olarak r-akSpA varlığı ile ilişkili tek değişken olduğu saptanmıştır (p=0,006). S-indeksi; göğüs ekspansiyonu ve spirometrik hacimlerle pozitif, BASFI ile negatif korelasyon göstermiştir. Sonuç: r-akSpA'da torasik mobilite kaybı ve ventilatuvar kapasitedeki azalmaya inspiratuar kas performansındaki azalma eşlik edebilmektedir. Göğüs ekspansiyonu, S-indeksi ve FVC z-skoru r-akSpA olgularını sağlıklı bireylerden ayırt etmede farklı düzeylerde performans göstermiştir. Bulgularımız, r-akSpA'lı hastaların değerlendirilmesinde göğüs ekspansiyonu ölçümü, GLI-2012 tabanlı spirometri ve inspiratuar kas fonksiyonlarının birlikte ele alınmasının klinik açıdan yararlı olabileceğini düşündürmektedir. Daha geniş örneklemlerle yapılacak çalışmalar, özellikle S-indeksinin klinik kullanımındaki yerini daha net ortaya koyacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the discriminative performance of chest expansion, spirometric parameters, and the S-index, which reflects inspiratory muscle performance, in patients with radiographic axial spondyloarthritis (raxSpA), and to investigate their associations with clinical parameters. Methods: A total of 26 patients with r-axSpA and 26 healthy controls were included in the study. Chest expansion, S-index, and spirometric parameters were compared between groups. In the patient group, the relationships between these variables and BASDAI, BASFI, BASMI scores, as well as disease duration, were analyzed. The discriminative performance of these parameters in distinguishing raxSpA patients from healthy individuals was evaluated using logistic regression and receiver operating characteristic (ROC) curve analysis. Results: Chest expansion and S-index values were significantly lower in patients with r-axSpA. In the evaluation of FVC and FEV₁, GLI-2012-adjusted percent predicted values and z-scores were significantly reduced in the patient group, whereas a preserved FEV₁/FVC ratio was consistent with a restrictive pattern. In univariate logistic regression analysis, chest expansion (p=0.001), S-index (p=0.002), and FVC z-score (p=0.029) were found to be significantly associated with the presence of r-axSpA. ROC analysis demonstrated that chest expansion showed high discriminative performance (AUC: 0.974; cut-off: 5.25 cm), the S-index showed moderate performance (AUC: 0.797; cut-off: 95.20 cmH₂O), and FVC z-score showed limited performance (AUC: 0.672; cut-off: −0.63). In multivariate logistic regression analysis, chest expansion was identified as the only variable independently associated with r-axSpA (p=0.006). The S-index was positively correlated with chest expansion and spirometric volumes, and negatively correlated with BASFI. Conclusion: In r-axSpA, reduced thoracic mobility and decreased ventilatory capacity may be accompanied by impaired inspiratory muscle performance. Chest expansion, S-index, and FVC z-score demonstrated varying levels of discriminative performance in distinguishing r-axSpA patients from healthy individuals. These findings suggest that combined assessment of chest expansion, GLI-2012-based spirometry, and inspiratory muscle function may provide clinically useful information in the evaluation of patients with r-axSpA. Further studies with larger sample sizes are needed to better clarify the clinical role of the S-index.