Atopik dermatit hastalarında kullanılan JAK inhibitörleri ve IL-4/13 inhibitörünün laboratuvar parametrelerine etkisi
The effect of JAK inhibitors and IL-4/13 inhibitor used in patients with atopic dermatitis on laboratory parameters
  1. Tez No: 1011620
  2. Yazar: AYŞE AYSİMA ÇÜÇEN KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İLKİN ZİNDANCI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Dermatoloji, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Abrocitinib, atopik dermatit, dupilumab, upadacitinib, Abrocitinib, atopic dermatitis, dupilumab, upadacitinib
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, orta-şiddetli atopik dermatit (AD) tanısı ile takip edilen ve interlökin-4/interlökin-13 (IL-4/IL-13) inhibitörü dupilumab veya Janus kinaz (JAK) inhibitörleri olan upadacitinib ya da abrocitinib tedavilerinden birini alan hastalarda tedavi süresince ortaya çıkan laboratuvar ve klinik parametrelerdeki değişikliklerin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, retrospektif olan çalışmamıza Haziran 2023-Haziran 2025 tarihleri arasında Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Kliniği'ne başvuran ve upadacitinib (n=69), abrocitinib (n=25) veya dupilumab (n=65) tedavisi alan hastalar dahil edilmiştir. Klinik değerlendirmede Egzema Alan ve Şiddet İndeksi (Eczema Area and Severity Index, EASI) ve Dermatolojik Yaşam Kalite İndeksi (Dermatology Life Quality Index, DLQI) skorları; laboratuvar değerlendirmesinde hemogram parametreleri, karaciğer transaminazları, C-reaktif protein (CRP), kan üre azotu (BUN), kreatinin, hepatit belirteçleri, total immünoglobulin E (IgE) değerleri kullanılmıştır. 0, 1 ve 6. aylardaki ölçümler temel alınarak JAK inhibitörleri ile biyolojik ajan tedavileri karşılaştırılmış, ayrıca üç tedavi grubunun gruplar arası farklılıkları ve grup içi zamana bağlı değişimleri değerlendirilmiştir. İstatistiksel değerlendirmeler IBM SPSS Statistics for Windows yazılımı ile yapılmış ve p<0,05 istatistiksel anlamlılık düzeyi olarak kabul edilmiştir. Bulgular: Tüm tedavi gruplarında EASI ve DLQI skorlarında anlamlı azalma saptandı (hepsi için p<0,001). EASI ve DLQI skorlarındaki 0–6 ay aralığındaki azalma JAK inhibitörleri grubunda dupilumab grubuna göre daha belirgindi (hepsi için p<0,001). Lökosit ve eozinofil değerlerinde 0-1 ay aralığındaki azalma JAK inhibitörleri grubunda dupilumab grubuna göre daha fazlaydı (lökosit için p=0,017, eozinofil için p=0,041). Trombosit düzeylerindeki azalma 0–1 ay aralığında abrocitinib grubunda daha belirgindi (p=0,002). Abrocitinib grubunda lenfosit düzeylerinde 0–1 ve 0–6 ay aralıklarında anlamlı artış saptandı (sırasıyla p=0,006 ve p=0,011). 0-1 ay ve 0-6 ay aralıklarında hemoglobin değerlerinin azalması ve AST değerinin artışı JAK inhibitörleri grubunda dupilumab grubuna göre daha belirgindi (hemoglobin için sırasıyla p=0,034 ve p=0,009, AST için sırasıyla p=0,048 ve p=0,001). CRP düzeylerinde 0–6 ay aralığında JAK inhibitörleri grubunda anlamlı azalma görüldü (p=0,010). Total IgE azalması dupilumab grubunda daha belirgindi (hepsi için p<0,001). Sonuç: Bu çalışmada JAK inhibitörleri ve dupilumab tedavilerinin hastalık şiddeti ve yaşam kalitesi üzerine olumlu etkileri olduğu görüldü. Farklı zaman aralıklarında tam kan, karaciğer enzimleri, kreatinin, CRP, total IgE değerlerinde anlamlı değişiklikler saptanmış olmakla birlikte bu değişikliklerin klinik karşılığı hasta özelinde değerlendirilmelidir ve laboratuvar parametreleri düzenli olarak izlenmelidir. JAK inhibitörleri ve biyolojik ajan olan dupilumab tedavilerinin laboratuvar parametreleri üzerindeki etkilerini karşılaştıran çalışma sayısının sınırlı olması nedeniyle çalışmamız literatüre katkı sağlaması açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the changes in laboratory and clinical parameters during treatment in patients followed with a diagnosis of moderate-to-severe atopic dermatitis (AD) receiving either the interleukin-4/interleukin-13 (IL-4/IL-13) inhibitor dupilumab or the Janus kinase (JAK) inhibitors upadacitinib or abrocitinib. Materials and Methods: This single-center, retrospective study included patients who presented to the Dermatology and Venereology Clinic of Haydarpaşa Numune Training and Research Hospital between June 2023 and June 2025 and received treatment with upadacitinib (n=69), abrocitinib (n=25), or dupilumab (n=65). Clinical assessment was based on the Eczema Area and Severity Index (EASI) and Dermatology Life Quality Index (DLQI) scores, while laboratory assessment included hematologic parameters, liver transaminases, C-reactive protein (CRP), blood urea nitrogen (BUN), creatinine, hepatitis markers, and total immunoglobulin E (IgE) levels. Based on measurements obtained at baseline, month 1, and month 6, JAK inhibitor treatments were compared with biologic agent therapy. In addition, differences among the three treatment groups and time-dependent within-group changes were evaluated. Statistical analyses were performed using IBM SPSS Statistics for Windows, and a p value of <0.05 was considered statistically significant. Results: A significant decrease in EASI and DLQI scores was observed in all treatment groups (p<0.001 for all). The reduction in EASI and DLQI scores between baseline and month 6 was greater in the JAK inhibitor group than in the dupilumab group (p<0.001 for all). During the first month of treatment, decreases in leukocyte and eosinophil counts were more pronounced in patients receiving JAK inhibitors compared with those receiving dupilumab (p=0.017 and p=0.041, respectively). Platelet reduction at month 1 was more evident in the abrocitinib group (p=0.002). In the abrocitinib group, lymphocyte counts increased significantly between baseline and month 1 and between baseline and month 6 (p=0.006 and p=0.011, respectively). Decreases in hemoglobin levels and increases in AST levels at both month 1 and month 6 were more prominent in the JAK inhibitor group than in the dupilumab group (for hemoglobin: p=0.034 and p=0.009, respectively; for AST: p=0.048 and p=0.001, respectively). CRP levels showed a significant decrease from baseline to month 6 in the JAK inhibitor group (p=0.010). The reduction in total IgE levels was more pronounced in the dupilumab group (p<0.001 for all). Conclusion: This study demonstrated that both JAK inhibitors and dupilumab treatments have positive effects on disease severity and quality of life. Although significant changes were observed in complete blood count, liver enzymes, creatinine, CRP, and total IgE levels at different time intervals, these changes should be evaluated on a patient-specific basis, and laboratory parameters should be monitored regularly. Due to the limited number of studies comparing the effects of JAK inhibitors and the biological agent dupilumab on laboratory parameters, our study is of significance for its contribution to the literature.