Bir ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde maddeye bağlı psikoz tanılı hastalara bakım veren hemşirelerin deneyimleri: Niteliksel bir çalışma
Experiences of nurses providing care to patients diagnosed with substanceinduced psychosis in a psychiatric hospital: A qualitative study
  1. Tez No: 1011624
  2. Yazar: ŞÜLENUR KÜBRA GULUZADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜL ÜNSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Maddeye bağlı psikoz, psikiyatri hemşireliği, deneyim, Büyüme engelleyici maddeler, Mesleki deneyim, Substance-induced psychosis, psychiatric nursing, experience, Growth inhibitor matters, Professional experience
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, Türkiye'de bir ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde akut psikoz yataklı servisinde çalışan psikiyatri hemşirelerinin maddeye bağlı psikoz tanılı hastalara bakım verirken yaşadıkları deneyimleri açığa kavuşturmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada nitel tanımlayıcı bir tasarım kullanılmıştır. Psikiyatri hemşirelerinin maddeye bağlı psikoz tanılı hastalara bakım vermekle ilgili bireysel ifadeleri ve görüşleri, yarı yapılandırılmış görüşme formu ile niteliksel veri toplama yöntemlerinden bireysel derinlemesine görüşme yöntemi ile veriler toplanmıştır. Araştırma, Nisan- Ağustos 2025 tarihleri arasında bir İstanbul'da ruh sağlığı ve hastalıkları hastanesinde, veri doygunluğuna ulaşılana kadar 18 hemşirenin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Nitel veriler içerik analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada, hemşirelerin ifadelerinden sık karşılaşılan davranışsal ve klinik bulgular, karşılaşılan zorluklar, hastalarla çalışmanın dönüştürücü etkisi, öneri ve beklentiler temaları olmak üzere toplam 4 tema oluşturuldu. Sık karşılaşılan davranışsal ve klinik bulgular temasında; gözlenen davranışsal bulgular, klinik ve algısal bulgular ve öz bakım ve fizyolojik bulgular olmak üzere 3 alt tema belirlendi. Karşılaşılan zorluklar temasında; hemşirenin bakım yükü, hasta kaynaklı, personel kaynaklı ve fiziksel koşullar kaynaklı olmak üzere toplam 4 alt tema belirlendi. Hastalarla çalışmanın dönüştürücü etkisi temasında; hemşirenin mesleki ve profesyonel becerilerinin gelişimi ve hemşirenin kişisel ve duygusal gelişimi olmak üzere 2 alt tema belirlendi. Öneri ve beklentiler temasında; hemşirelik bakımına yönelik öneriler ve kurumsal ve çevresel düzenlemelere yönelik öneriler olmak üzere 2 alt tema belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, maddeye bağlı psikoz tanılı bireylere bakım veren hemşirelerin deneyimleri sonucu; bireysel yetersizlikten ziyade sistemsel eksiklikler ve kronikleşmiş hasta profiline eşlik eden bakım modellerinin yetersizliği ile ilişkili bir soruna işaret etmekte olup hem hemşirelerin ruhsal yükünü azaltmaya yönelik destekleyici ve yapılandırılmış müdahalelerin gerekliliğini hem de maddeye bağlı psikoz tanılı hastalar için kapsayıcı sağlık politikalarına duyulan gereksinimi ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to reveal the experiences of psychiatric nurses working in the acute psychosis inpatient ward of a mental health and illness hospital in Turkey while providing care to patients diagnosed with substance-induced psychosis. Materials and Methods: This study employed a qualitative descriptive design. Data were collected using the individual in-depth interview method, one of the qualitative data collection methods, via a semi-structured interview form, to gather psychiatric nurses' individual statements and views regarding the care of patients diagnosed with substance-induced psychosis. The research was conducted between April and August 2025 at a mental health hospital in Istanbul, with the participation of 18 nurses until data saturation was achieved. Qualitative data were analysed using content analysis. Results: In this study, a total of four themes were identified from the nurses' statements: behavioural and clinical findings frequently encountered, difficulties encountered, the transformative effect of working with patients, and suggestions and expectations. Within the theme of frequently encountered behavioural and clinical findings, three sub-themes were identified: observed behavioural findings, clinical and perceptual findings, and self-care and physiological findings. Within the theme of encountered difficulties, a total of four sub-themes were identified: the nurse's care burden, patient-related difficulties, staff-related difficulties, and difficulties related to physical conditions. Under the theme of the transformative effect of working with patients, two sub-themes were identified: the development of the nurse's professional skills and the nurse's personal and emotional development. Under the theme of suggestions and expectations, two sub-themes were identified: suggestions for nursing care and suggestions for institutional and environmental arrangements. Conclusion: This study points to a problem related to systemic deficiencies and inadequate care models accompanying chronic patient profiles, rather than individual inadequacies, based on the experiences of nurses caring for individuals diagnosed with substance-induced psychosis. It highlights the need for supportive and structured interventions to reduce the psychological burden on nurses, as well as the need for inclusive health policies for patients with substance-induced psychosis.