Tiyoasetamid ile indüklenen hepatik ensefalopatide zingeronun hepato ve nöroprotektif etkilerinin incelenmesi
Investigation of the hepato and neuroprotective effects of zingerone in thioacetamide-induced hepatic encephalopathy
- Tez No: 1011684
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇINAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Farmasötik Toksikoloji, Fizyoloji, Pharmaceutical Toxicology, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Amonyak, apoptoz, ER stresi, oksidatif stres, tiyoasetamid, zingeron, Ammonia, apoptosis, ER stress, oxidative stress, thioacetamide, zingerone
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Fizyolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, tiyoasetamid (TAA) ile oluşturulan deneysel hepatik ensefalopati (HE) modelinde, zingeronun (ZİN) antioksidan, antiinflamatuar, endoplazmik retikulum (ER) stres baskılayıcı, anti-apoptotik ve nöroprotektif etkilerinin araştırılması amaçlandı. Materyal ve Metot: Çalışmada toplam 60 adet Spraque-Dawley ırkı erişkin erkek sıçan kullanıldı. Her grupta 10 sıçan olacak şekilde toplam altı grup oluşturuldu. Kontrol grubu: 14 gün boyunca 1 mL serum fizyolojik uygulandı. DMSO grubu: 14 gün boyunca 1 mL intragastrik (i.g.) dimetil sülfoksit (DMSO) verildi. TAA grubu: Bu grupraki sıçanlara 14 gün boyunca 1 mL i.g. serum fizyolojik uygulandı ve deneyin 1. ve 3. günlerinde serum fizyolojikte 200 mg/kg dozunda çözdürülen tiyoasetamid (TAA)'ten 1 mL i.p. yolla TAA enjeksiyonu uygulandı. ZİN25+TAA grubu: 14 gün boyunca 25 mg/kg 1 mL i.g. ZİN verildi ve 1. ve 3. günlerde TAA (200 mg/kg, i.p.) uygulandı. ZİN50+TAA grubu: 14 gün boyunca 50 mg/kg 1 mL i.g. ZİN verildi ve 1. ve 3. günlerde TAA (200 mg/kg, i.p.) uygulandı. ZİN50 grubu: 14 gün boyunca 50 mg/kg 1 mL i.g. ZİN verildi. Deney sürecinin 14. günde sıçanların davranışsal testleri gerçekleştirildi ve 15. günde sevoflurane anestezisi altında intrakardiyak kan alındı. Daha sonra ötenazi edilen sıçanların karaciğer ve beyin dokuları alındı. Biyokimyasal ve moleküler analizler ile histopatolojik, immunohistokimyal ve immünofloresan incelemeler yapıldı. Bulgular: TAA ile oluşturulan HE modelinde, ZİN uygulamasının biyokimyasal, moleküler, histopatolojik ve davranışsal düzeyde belirgin terapötik etkiler sağladığı ortaya konmuştur. TAA uygulaması, karaciğer ve beyin dokularında oksidatif stres, inflamasyon, ER stresi ve apoptozu artırarak bazı serum biyobelirteçlerinde patolojik yükselmelere neden olmuştur. ZİN, özellikle 50 mg/kg dozda, bu değişiklikleri anlamlı şekilde düzeltmiş; antioksidan savunmayı güçlendirmiş, inflamasyonu azaltmış; ER stres belirteçlerini düşürerek hücresel homeostazı korumuş ve anti-apoptotik etki göstererek nöroprotektif katkı sağlamıştır. Davranışsal testlerde ise anksiyete benzeri davranışlar ve motor bozukluklar zingeron tedavisi ile düzelmiştir. Sonuç: ZİN; antioksidan, antiinflamatuar, ER stres baskılayıcı, anti-apoptotik ve nöroprotektif özellikleriyle TAA ile indüklenen HE modelinde hem hepatik hem de nörolojik düzeyde güçlü bir iyileştirici etki göstermiştir. Bu etkiler, özellikle Nrf2 ve PERK/CHOP gibi stres yanıt yolaklarının modülasyonu, glial aktivitenin baskılanması ve BDNF destekli nöronal koruma mekanizmaları aracılığıyla gerçekleşmiş olup, ZİN'in HE tedavisinde umut vaat eden bir fitoterapötik ajan olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, it was aimed to investigate the antioxidant, anti-inflammatory, endoplasmic reticulum (ER) stress–suppressing, anti-apoptotic, and neuroprotective effects of zingerone (ZIN) in an experimental model of hepatic encephalopathy (HE) induced by thioacetamide (TAA) Materials and Methods: In this study, a total of 60 adult male Sprague-Dawley rats were used. Six groups were formed, each consisting of 10 rats. Control group: 1 mL of physiological saline was administered for 14 days. DMSO group: 1 mL of intragastric (i.g.) dimethyl sulfoxide (DMSO) was given for 14 days. TAA group: Rats in this group were administered 1 mL of saline intragastrically (i.g.) for 14 days, and on the 1st and 3rd days of the experiment, 1 mL of thioacetamide (TAA) dissolved in saline at a dose of 200 mg/kg was injected intraperitoneally (i.p.). ZIN25+TAA group: 25 mg/kg of 1 mL i.g. ZIN was administered for 14 days, and TAA (200 mg/kg, i.p.) was injected on days 1 and 3. ZIN50+TAA group: 50 mg/kg of 1 mL i.g. ZIN was administered for 14 days, and TAA (200 mg/kg, i.p.) was injected on days 1 and 3. ZIN50 group: 50 mg/kg of 1 mL i.g. ZIN was administered for 14 days. Behavioral tests were performed on the rats on the 14th day of the experiment, and intracardiac blood was collected under sevoflurane anesthesia on day 15. Subsequently, the rats were euthanized, and liver and brain tissues were harvested. Biochemical and molecular analyses, as well as histopathological, immunohistochemical, and immunofluorescence examinations, were performed. Results: In the thioacetamide (TAA)-induced hepatic encephalopathy (HE) model, zingerone administration was shown to exert significant therapeutic effects at biochemical, molecular, histopathological, and behavioral levels. TAA administration increased oxidative stress, inflammation, endoplasmic reticulum (ER) stress, and apoptosis in liver and brain tissues, leading to pathological elevations in certain serum biomarkers. Zingerone, particularly at a dose of 50 mg/kg, significantly ameliorated these alterations by enhancing antioxidant defense, reducing inflammation, preserving cellular homeostasis through the suppression of ER stress markers, and exerting anti-apoptotic and neuroprotective effects. Behavioral tests also demonstrated that anxiety-like behaviors and motor impairments were improved following zingerone treatment. Conclusion: Zingerone demonstrated a potent restorative effect at both hepatic and neurological levels in the thioacetamide (TAA)-induced hepatic encephalopathy model through its antioxidant, anti-inflammatory, ER stress-suppressing, anti-apoptotic, and neuroprotective properties. These effects were primarily mediated via modulation of stress response pathways such as Nrf2 and PERK/CHOP, suppression of glial activation, and BDNF-supported neuronal protective mechanisms, indicating that zingerone may serve as a promising phytotherapeutic agent for the treatment of hepatic encephalopathy.