İstanbul Şile Manav Türklerinin düğün geleneklerinde müzik
Music in the wedding traditions of The Manav Turks of Şi̇le, Istanbul
- Tez No: 1011698
- Danışmanlar: DOÇ. DR. LEYLA GAFAROVA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Müzik kültürü, Music culture
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Kültürel Müzikler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Geleneksel ve Kültürel Müzikler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Şile'de yaşayan Manav Türklerinin müzik kültürlerinin betimlenmesi amaçlanmıştır. Şimdiye kadar Türkiye'de Manav Türklerinin müziği üzerine yapılmış olan çalışmalarda daha çok Sakarya, Kocaeli, Eskişehir, Bilecik şehirlerinin tercih edildiği görülmektedir. Bu nedenle bu çalışma İstanbul'un Şile ilçesinde yaşayan Manav Türklerinin özellikle müzik kültürlerine dair gerçekleşen ilk araştırma olması bakımından önemlidir. Araştırma kimliksel bağlamda kendini Şile'nin yerlisi olarak tanımlayan ve nesiller önce Şile'ye yerleşmiş ve burada yaşamaya devam eden Manav Türklerinin müzik kültürünü yansıtacak uygulamaları konu almaktadır. Bu sebeple tüm folklorik gelenekler yerine sadece müzik icra edilen uygulamalar ile bu uygulamalarda icra edilen eserler ele alınmıştır. Çalışmada Şile tarihi, Manav Türklerinin tarihi, Manavların Şile'ye göç tarihi ve yerleşimleri ile ilgili bilgilere yer verilmiş, ardından Şile Manav Türklerinin düğün geleneklerinde müzik kültürleri ve kullanılan çalgılar, saha çalışmalarında edinilen bilgiler doğrultusunda Şile'de yaşayan Manav Türklerinin düğün ve sünnet ritüelleri, bu gelenekler içinde repertuarlarında yer alan çiftetelli ve oyun havalarının performans incelemeleri ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to describe the musical culture of the Manav Turks living in Şile. Previous studies on the music of Manav Turks in Turkey have mostly focused on the cities of Sakarya, Kocaeli, Eskişehir, and Bilecik. Therefore, this study is significant as it is the first research specifically on the musical culture of the Manav Turks living in the Şile district of Istanbul. This research focuses on practices reflecting the musical culture of the Manav Turks, who identify themselves as native to Şile, having settled there generations ago and continuing to live there. Therefore, instead of examining all folkloric traditions, only the practices involving musical performance and the works performed within these practices are considered. The study includes information on the history of Şile, the history of the Manav Turks, the history of their migration to Şile and their settlements. Subsequently, it examines the musical culture and instruments used in the wedding traditions of the Manav Turks in Şile, and based on information obtained from field studies, the wedding and circumcision rituals of the Manav Turks living in Şile, as well as the practices of çiftetelli and dance tunes included in their repertoire within these traditions, are revealed.