Onkolojik sterilizasyon yöntemlerinden ekstrakorporal ışınlama ve sıvı nitrojenle hazırlanan otogreftin sinir iyileşmesi üzerine etkisinin sıçan siyatik sinir modelinde karşılaştırılması
Comparison of effect on nerve recovery underwent oncologic sterilization methods such as extracorporeal irradiation and liquid nitrogen on the rat sciatic autograft nerve model
- Tez No: 743012
- Danışmanlar: PROF. DR. DÜNDAR SABAH
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Eksrakorporal devitalizasyon, irradiasyon, sıvı nitrojen, sinir otogrefti, extracorporeal devitalization, irradiation, liquid nitrogen, nerve autograft
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Onkolojik Sterilizasyon Yöntemlerinden Ekstrakorporal Işınlama ve Sıvı Nitrojenle Hazırlanan Otogreftin sinir iyileşmesi üzerine etkisinin sıçan siyatik sinir modelinde karşılaştırılması Giriş-Amaç : İskelet sistemi malign kemik tümörlerinde ve yumuşak doku sarkomlarında tümörle kontamine kemik, tendon, vasküler yapılar ve sinir dokuları geniş rezeksiyon şeklinde çıkartılmaktadır. Oluşan kemik ve tendon defektlerinin rekonstrüksiyonunda kullanılan yöntemlerden biri de bu yapıların ekstrakorporal (vücut dışında) tümör hücrelerinden arındırılıp (devitalizasyon, onkolojik sterilizasyon), tekrar alındığı yere tespit edilmesidir (reimplantasyon). Bu çalışmanın amacı; kemik ve tendon defektlerinin rekonstrüksiyonunda kullanılan bu onkolojik sterilizasyon yöntemleriyle hazırlanmış otogreft yönteminin, sinir defektleri içinde kullanılıp kullanılmayacağını ortaya koymaktır. Gereç-Yöntem : Bu çalışmada ağırlıkları 250 ile 300 gr. arasında değişen 48 adet dişi Sprague-Dawley rat kullanıldı.Denekler otogreft, radyoterapi, nitrojen grubu olarak üç gruba ayrıldı. Tüm sıçanların sadece sağ arka siyatik siniri operasyonda kullanıldı. Siyatik sinirde 10 mm uzunluğunda oluşturulan sinir defekti yine sinirin kendisinden elde edilen otogreft ile rekonstrükte edildi. Grup 1: Standart sinir otogrefti ile rekonstrüksiyon uygulandı. Grup 2: Extrakorporal radyoterapi ile devitalize edilmiş sinir otogrefti ile rekonstrüksüyon. Grup 3: Sıvı nitrojen ile devitalize edilmiş sinir otogrefti ile rekonstrüksüyon yapıldı. Deneklerin yarısı erken dönem 12. hafta, kalan yarısı geç dönem 16. haftada değerlendirmeye alındı. Değerlendirmede; EMG, eğimli tablada motor güç ve histomorfolojik sinir değişikliklerine bakıldı. Bulgular : Erken dönem ve geç dönem motor güç değerlendirmesinde; otogreft grubunda, radyoterapi ve nitrojen grubuna göre daha iyi motor fonksiyon değerleri olmasına rağmen, her 3 grup arasında istatistiksel olarak fark saptanmadı. EMG; miyelinizasyonunun değerlendirildiği latans sürelerinde erken dönemde otogreft grubu en iyi, nitrojen grubu en kötü değerlere sahipti. Geç dönemde gruplar arasında fark saptanmadı. Aksonal iyileşmenin saptandığı BKAP amplitüd değerlendirmesi yapıldı. Buna göre; erken dönemde nitrojen grubu kötü bulundu. Geç dönemde otogreft grubu anlamlı iyi olup, radyoterapi ve nitrojen grubu benzer saptandı. Histolojik olarak yapılan miyelinli sinir lifi değerlendirmesinde otogreft grubu tüm değerlendirmelerde radyoterapi ve nitrojen grubuna göre daha iyi saptandı. Geç dönemde yapılan değerlendirmede; greft bölümünde nitrojen grubu, greft distali bölümünde ise radyoterapi grubu anlamlı yüksek bulundu. Nitrjen grubunda daha belirgin olmak üzere tüm gruplarda fibrozis ve apoptotik hücreler saptandı. Radyoterapi ve nitrojen grubunda; fresh otogreft uygulanan gruba göre düşük revaskülerizasyon saptandı. Sonuç : Deneysel siyatik sinir greft modelinde; otogreft modelinin, radyoterapi ve sıvı nitrojen ile devitalize edilen sinir otogreftlerine daha üstün yöntem olduğu gösterildi. Ayrıca radyoterapi ve sıvı nitrojenle devitalize edilmiş sinir otogreftlerinin, aksonal rejenerasyonu olumsuz etkilediği görüldü. Onkolojik sterilizasyon yöntemi olan radyoterapi ve sıvı nitrojenle hazırlanan sinir otogreftlerinin iyileşme potansiyeli, işlem görmemiş otogrefte göre düşük olsa da, tümör cerrahisinde ortaya çıkan sinir defektlerinde kullanılabileceğini göstermiştir. Sıçan modelinde yaptığımız bu çalışmanın klinik uygulamasında, yansımalarının hangi düzeyde olacağını öngörmek mümkün değildir.
Özet (Çeviri)
Comparison of effect on nerve recovery underwent Oncologic Sterilization Methods such as extracorporeal irradiation and liquid nitrogen on the rat sciatic autograft nerve model Introduction – Objective; Tumor contaminated bone, tendon, vascular structures and neural tissue is removed through wide resection in skeletal malignant bone tumors and soft tissue sarcomas. One of methods used in the reconstruction of occurred bone and tendon defects is; extracorporeal (outside the body) irradiation of structures (devitalization of oncological sterilization) and than using these structures as autografts (reimplantation). These autograft preperation method has been used for reconstruction of tendon and bone defects in malign bone and soft tissue tumor patients. The purpose of this study is to reveal success of oncologically sterilized autograft method in nerve defects after wide resection operations ,which is already being used in the reconstruction of bone and tendon defects. Methods: 48 Sprague-Dawley rats ranging from 250 to 300 grams were used in this study . Subjects were divided into three groups as autograft, irradiation and nitrogen group. All rats were operated only on their right sciatic nerve. 10 mm long nerve defect created in the sciatic nerve was reconstructed with autograft obtained from the nerve itself. Group 1 underwent reconstruction with standard nerve autograft. Group 2 underwent reconstruction with devitalized nerve autograft treated through extracorporeal irradiation. Group 3: underwent reconstruction with devitalized auotograft treated through liquid nitrogen. Half of the subjects were evaluated in early stage at 12 weeks and the other half in late stage at 16 weeks . As the final evaluation; EMG, motor strength at the curved table and histomorphologically nerve changes were observed. Results: In spite of both irradiation and liquid nitrogen groups, better motor function values in early and late stage of the autograft group was obtained , however no significant statistical difference was distinguished among these 3 groups. EMG; autograft group exhibited the best latency time , while nitrogen group did the worst , where early period myelinisation process was under focus . There was no difference among 3 groups in the late period. CMAP amplitude assessment was made to detect axonal regeneration . Accordingly ; in early period nitrogen group determined as the worse. In late period autograft group was significantly better, whereas nitrogen and radiotherapy groups were similar. Histological study of myelinated nerve fibers ; the autograft group showed better results in all the assessments than both nitrogen and irradiation groups. According to assessment made in the late period; nitrogen group in the graft segment and irradiation group in distal segment of the graft showed high myelination rates . There was fibrosis in all 3 groups, but fibrosis and apoptotic cell rate in nitrogen group was higher than other groups. Also revascularization rate in irradiation and liquid nitrogen groups were lower than fresh autograft group. Conclusion: Autograft model was determined to be more superior to devitalized nerve autografts prepared with irradiation and liquid nitrogen, in experimental sciatic nerve graft modelling. Besides, devitalized nerve autografts prepared with irradiation and liquid nitrogen has an adverse effect axonal regeneration. Healing potential of nerve autografts prepared with oncologic sterilization methods such as irradiation and liquid nitrogen appears to be lower than normal autografts, however this method is shown to be appliable for nerve defects after tumor surgery. It is impossible to predict clinical results of our experiment performed on rat models.