Bursa ili 36 No'lu Ertuğrul Eğitim Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 3 ay-5 yaş arası çocuğu olan ebeveynlere ateş yönetimi için verilen eğitimin etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effectiveness of a fever management education program for parents of children aged 3 months to 5 years registered at the Ertuğrul Education Family Health Center No. 36 in Bursa
  1. Tez No: 1011715
  2. Yazar: BAHAR CİVAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİS ÖZÇAKIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ateş, Ateş tedavisi, Sağlık eğitimi, Birinci basamak sağlık hizmeti, Çocuk, Fever, Fever management, Health education, Primary care, Child
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, birinci basamak sağlık hizmeti ortamında 3 ay–5 yaş arası çocuğu olan ebeveynlere verilen ateş yönetimi eğitiminin ebeveynlerin ateşe ilişkin bilgi, tutum ve davranışları ile ateş yönetimi uygulamaları üzerindeki etkisini değerlendirmeyi amaçlamıştır. Gereç ve Yöntem: Müdahale–kontrol tasarımlı çalışma Bursa Nilüfer 36 No'lu Ertuğrul Eğitim Aile Sağlığı Merkezi'nde yürütüldü. Toplam 87 ebeveyn çalışmayı tamamladı (kontrol=44, müdahale=43). Kontrol grubuna yazılı eğitim materyali, müdahale grubuna ise interaktif eğitimle desteklenmiş yazılı materyal verildi. Veriler eğitim öncesi, birinci hafta ve birinci ayda toplandı. Veri toplamada sosyodemografik form, ateş yönetimine ilişkin bilgi–tutum–davranış anketleri ile Ebeveyn Ateş Yönetimi Ölçeği kullanıldı. Tekrarlı ölçüm yapısı sayesinde değişimin yönü ve sürekliliği değerlendirildi. Grup içi ve gruplar arası karşılaştırmalar uygun istatistiksel testlerle analiz edildi. Bulgular: Gruplar sosyodemografik açıdan benzerdi (p>0,05). Katılımcıların %87,4'ü daha önce ateş eğitimi almamıştı ve en sık bilgi kaynağı doktor olarak bildirildi (%87,4). Ateş kabul eşiği tüm ölçümlerde en sık 38–38,9°C olup gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı. Ebeveynlerde en yaygın korku nedeni her üç ölçümde de febril konvülziyondu (p>0,05). Ateşte ilk müdahale tercihleri ve antipiretik başlama eşikleri bakımından izlem süresince gruplar arasında fark görülmedi. Ateş Yönetimi Ölçeği toplam puanları iki grupta benzerdi; kontrol grubunda değişim izlenmezken müdahale grubunda zaman etkisi anlamlıydı (p=0,029). Alt madde analizlerinde müdahale grubunda ateşi ölçme, ilaç kullanımı ve gece gereksiz ilaç verme davranışlarında anlamlı iyileşme saptandı. Sonuç: İnteraktif ateş eğitimi, toplam ölçek puanında sınırlı olmakla birlikte alt madde düzeyinde seçici davranış değişikliğiyle ilişkilidir. Daha kalıcı etki için tekrarlayıcı, pekiştirici eğitimler önerilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of fever management education provided to parents of children aged 3 months to 5 years in a primary care setting on parental knowledge, attitudes, behaviors, and fever management practices. Materials and Methods: This intervention–control designed study was conducted at the Bursa Nilüfer No. 36 Ertuğrul Education Family Health Center. A total of 87 parents completed the study (control = 44, intervention = 43). The control group received written educational material, while the intervention group received written material supported by interactive education. Data were collected at baseline, at week 1, and at month 1. Data collection tools included a sociodemographic form, questionnaires assessing fever-related knowledge–attitudes–behaviors, and the Parent Fever Management Scale. The repeated-measures structure enabled evaluation of the direction and continuity of change. Within-group and between-group comparisons were analyzed using appropriate statistical tests. Results: The groups were sociodemographically similar (p > 0.05). Most participants (87.4%) had not previously received fever education, and the most frequently reported information source was physicians (87.4%). The most commonly accepted fever threshold at all measurements was 38–38.9°C, with no significant difference between groups. Febrile convulsion was the most common fear cause at all three measurement points (p> 0.05). No between-group differences were observed over time in first-response practices to fever or thresholds for initiating antipyretics. Total scores of the Fever Management Scale were similar between groups; no significant change was observed in the control group, whereas a significant time effect was found in the intervention group (p= 0.029). Item-level analyses showed significant ix improvements in the intervention group in fever measurement practices, medication use, and avoidance of unnecessary nighttime dosing. Conclusion: Interactive fever education was associated with selective behavioral improvements at the item level, although its effect on total scale scores was limited. Repeated and reinforcing educational interventions are recommended for more sustained impact.