Ekstrakorporeal dolaşımda femoral arter kanülasyonu ve aksiller arter kanülasyonu arasındaki doku oksijen sunumunun karşılaştırılması
Comparison of tissue oxygen delivery (DO2) between femoral artery and axillary artery cannulation in the extracorporeal circulation
- Tez No: 1011714
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞAHİN ŞENAY, DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKHAN ARSLANHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Aksiller arter, Ekstrakorporeal dolaşım, Kardiyopulmoner bypass, Perfüzyon, Axillary artery, Extracorporeal circulation, Cardiopulmonary bypass, Perfusion
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Ekstrakorporeal Dolaşımda Femoral Arter Kanülasyonu ve Aksiller Arter Kanülasyonu Arasındaki Doku Oksijen Sunumunun Karşılaştırılması Bu prospektif ve iki merkezli çalışma, Acıbadem Maslak ve Acıbadem Altunizade Hastanelerinde Temmuz 2024–Ağustos 2025 tarihleri arasında robotik ve minimal invaziv kardiyak cerrahi uygulanan toplam 124 hastada aksiller (n=84) ve femoral (n=40) arter kanülasyonunun KPB sırasındaki fizyolojik parametreler üzerindeki etkilerini karşılaştırmak amacıyla yürütülmüştür. Çalışmanın primer hedefi, DO2' nin kanülasyon tipine bağlı olarak değişiklik gösterip göstermediğini değerlendirmektir. Ek olarak metabolik CO2 dengesini yansıtan DO2/VCO2 oranı ile serebral oksijenizasyonun göstergesi olan NIRS değerleri incelenmiştir. Bulgular, DO2'nin her iki kanülasyon grubunda benzer düzeylerde korunduğunu ve hiçbir hastada kritik eşiklerin altına düşmediğini göstermiştir. Femoral grupta gözlenen daha yüksek VCO2 ve PaCO2 değerleri, minimal invaziv ve robotik cerrahide uygulanan sürekli CO2 insüflasyonuna bağlı artmış CO2 yüküyle ilişkili bulunmuş; bu durum DO2 sabit kalmasına rağmen DO2/VCO2 oranının matematiksel olarak düşmesine yol açmıştır. Femoral gruptaki daha yüksek NIRS düzeyleri ise kanülasyon yönünden çok CO2 artışına bağlı serebral vazodilatasyonla uyumlu görülmüştür. Her iki grupta laktat düzeylerinin fizyolojik sınırlar içinde kalması, metabolik disfonksiyon gelişmediğini desteklemiştir. Sonuç olarak KPB sırasında DO2' nin stabil şekilde korunması, hedefe yönelik perfüzyonun kanülasyon yönünden bağımsız olarak güvenle sürdürülebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of Tissue Oxygen Delivery (DO2) Between Femoral Artery and Axillary Artery Cannulation in the Extracorporeal Circulation This prospective and bicenter study was conducted to compare the effects of axillary (n=84) and femoral (n=40) artery cannulation on physiological parameters during CPB in a total of 124 patients who underwent robotic and minimally invasive cardiac surgery between July 2024 and August 2025 at Acıbadem Maslak and Acıbadem Altunizade Hospitals. The primary goal of the study was to evaluate whether DO2 varies depending on the type of cannulation. In addition, the DO2/VCO2 ratio, which reflects the metabolic CO2 balance, and NIRS values, which are indicators of cerebral oxygenation, were examined. The findings showed that DO2 was maintained at similar levels in both cannulation groups and did not fall below critical thresholds in any patient. Higher VCO2 and PaCO2 values observed in the femoral group were associated with increased CO2 load due to continuous CO2 insufflation in minimally invasive and robotic surgery; this led to a mathematical decrease in the DO2/VCO2 ratio even though DO2 remained constant. Higher NIRS levels in the femoral group were consistent with cerebral vasodilation due to CO2 increase rather than cannulation. The fact that lactate levels remained within physiological limits in both groups supported the absence of metabolic dysfunction. In conclusion, stable maintenance of DO2 during CPB reveals that targeted perfusion can be safely maintained regardless of cannulation direction.