Yoğun bakım ünitesinde entübe takip edilen hastalarda diyafram fonksiyonunun ultrason ile değerlendirilmesinin weaning başarısı ile ilişkisi
The relationship between ultrasound assessment of diaphragm function and weaning success in intubated ICU patients
  1. Tez No: 1011781
  2. Yazar: BERFİN SEYREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARZU YILDIRIM AR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Diyafram Ultrasonografisi, Weaning, Diyafram kalınlaşma fraksiyonu, Diyafram ekskürsiyonu, Mekanik Ventilasyon, Ekstübasyon Başarısı, Diaphragm Ultrasonography, Weaning, Diaphragmatic Thickening Fraction, Diaphragmatic Excursion, Mechanical Ventilation, Extubation
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Fatih Sultan Mehmet Eğitim Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Mekanik ventilasyondan (MV) ayrılma süreci (weaning), ekstübasyon zamanlamasının doğru belirlenmesini gerektiren ve klinik sonuçları doğrudan etkileyen kritik bir aşamadır. Ancak mevcut weaning kriterlerinin prediktif gücü sınırlı olup, solunum kas fonksiyonunu doğrudan yansıtan parametrelere ihtiyaç duyulmaktadır. Diyafram ultrasonografisi (USG), diyaframın yapısal ve fonksiyonel değerlendirilmesine olanak sağlayan, noninvaziv ve yatak başında uygulanabilir bir yöntemdir. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) entübe olarak takip edilen hastalarda diyafram fonksiyonunun USG ile değerlendirilmesinin weaning başarısı ile ilişkisini belirlemek ve diyafram kalınlığı, diyafram kalınlaşma fraksiyonu (DTF) ile diyafram ekskürsiyon amplitüdünün (DE), klasik weaning parametrelerine kıyasla weaning başarısını öngörmedeki prediktif değerlerini karşılaştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Prospektif, gözlemsel çalışmamıza etik kurul onayı (2025/06/1073) alındıktan sonra 1 Mart 2025-31 Aralık 2025 tarihleri arasında YBÜ'de tedavi gören, en az 24 saat invaziv MV uygulanan, weaning için hazır olduğu düşünülen 18 yaş ve üzeri 60 hasta dahil edildi. Demografik veriler, primer yatış tanıları, yandaş hastalıkları, klinik özellikler, MV parametreleri, APACHE II, SOFA, m-NUTRIC skorları kaydedildi. Hastalar MV'den ayrılmadan 30 dk önce MV'de hasta kontrollü moda (PSV) alındı ve diyafram kalınlığı, DE değerleri USG ile ölçüldü ve DTF hesaplandı. Ayrıca RSBI, IWI, akciğer kompliyansı hesaplandı ve kaydedildi. Spontan solunum denemesi sürecinde başarılı olan hastalar ekstübe edildi. Hastalar weaning sonucu açısından başarılı ve başarısız olarak iki gruba ayrıldı ve YBÜ'den çıkış şekli, mortalite varlığı kaydedildi. Parametrelerin weaning başarısını öngörmedeki etkinliği istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Gruplar demografik ve klinik özellikler açısından benzer bulundu (p>0,05). Diyafram USG ölçümlerinde DTF ve DE değerleri açısından gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Bununla birlikte, %19 olarak belirlenen DTF cut-off değeri yüksek duyarlılık (%97,5) göstermiş olup bu değerin altında kalan hastalarda weaning başarısızlığının belirgin olarak daha yüksek olduğu bulundu (p<0.05). MV parametrelerinin tek başına weaning başarısını öngörmede anlamlı olmadığı, klasik weaning prediktörleri değerlendirildiğinde ise yalnızca RSBI'nin çoklu değişken analizde bağımsız prediktör olduğu (p<0,005), diğer solunum parametrelerinin ise bağımsız prediktör olmadığı görüldü. Weaning başarısız olan grupta mortalite oranı, başarılı gruba göre yüksekti. Weaning başarısızlığı, ölüm riskini yaklaşık 8,7 kat artırdığı gözlendi.(OR=8,7; %95 CI=2,5-30,2; p<0,001) Sonuç: Bu çalışmanın bulguları, diyafram USG ile elde edilen parametrelerin tek başına weaning başarısını öngörmede sınırlı olduğunu; ancak DTF için belirlenen cut-off değerinin yüksek duyarlılık göstermesi diyafram fonksiyonunun weaning sürecindeki klinik önemini desteklemektedir. Ayrıca, klasik MV ve solunum parametrelerinin tek başına yeterli prediktif doğruluk sağlamaması ve çoklu değişken analizde yalnızca RSBI'nin anlamlı bulunması, weaning sürecinin multifaktöriyel doğasını desteklemektedir. Bu doğrultuda, diyafram fonksiyonunun MV parametreleri, solunum eforunu yansıtan parametreler ve klinik değişkenlerle birlikte değerlendirilmesinin, weaning başarısının daha doğru ve bütüncül bir şekilde öngörülmesine katkı sağlayabileceği düşünülmektedir. Bununla birlikte, weaning başarısızlığının mortalite ile güçlü ilişkisi, bu sürecin erken ve doğru değerlendirilmesinin klinik açıdan kritik önem taşıdığını da ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The process of weaning from mechanical ventilation (MV) is a critical stage that requires accurate determination of extubation timing and has a direct impact on clinical outcomes. However, the predictive performance of currently used weaning criteria remains limited, underscoring the need for parameters that more directly reflect respiratory muscle function. Diaphragm ultrasonography (USG) is a non-invasive, bedside-applicable method that enables both structural and functional evaluation of the diaphragm. The aim of this study was to investigate the relationship between diaphragm function assessed by ultrasonography and weaning success in intubated patients in the intensive care unit (ICU), and to compare the predictive value of diaphragm thickness, diaphragm thickening fraction (DTF), and diaphragm excursion (DE) with conventional weaning parameters. Materials and Methods: After obtaining ethics committee approval (2025/06/1073), this prospective observational study included 60 patients aged 18 years or older who were treated in the ICU between March 1 and December 31, 2025, received invasive MV for at least 24 hours, and were considered ready for weaning. Demographic data, primary diagnoses, comorbidities, clinical characteristics, MV parameters, and APACHE II, SOFA, and m-NUTRIC scores were recorded. Thirty minutes before discontinuation of MV, patients were switched to pressure support ventilation (PSV), and diaphragm thickness and DE were measured using USG; DTF was calculated. Additionally, RSBI, IWI, and lung compliance were calculated and recorded. Patients who were successful during the spontaneous breathing trial were extubated. Patients were divided into successful and unsuccessful weaning groups, and ICU discharge status and mortality were recorded. The predictive performance of the parameters for weaning success was analyzed statistically. Results: The groups were similar, with no statistically significant differences in demographic and clinical characteristics (p>0.05). No significant differences were found between the groups regarding DTF and DE values measured by diaphragm USG (p>0.05). However, a DTF cut-off value of 19% demonstrated high sensitivity (97.5%), and patients with values below this threshold had a significantly higher rate of weaning failure (p<0.05). MV parameters alone were not found to be significant predictors of weaning success. Among conventional weaning predictors, only RSBI was identified as an independent predictor in multivariate analysis (p<0.005), whereas other respiratory parameters were not independently associated with weaning outcomes. Mortality was higher in the weaning failure group than in the successful group. Weaning failure was associated with an approximately 8.7-fold increased risk of mortality (OR= 8.7; 95%CI= 2.5–30.2; p<0.001). Conclusion: The findings of this study suggest that diaphragm USG-derived parameters alone have limited predictive value for weaning success. However, the high sensitivity of the identified DTF cut-off supports the clinical importance of diaphragm function in the weaning process. Furthermore, the limited predictive accuracy of conventional MV and respiratory parameters together with the identification of RSBI as the only independent predictor in multivariate analysis, supports the multifactorial nature of weaning. Therefore, evaluating diaphragm function together with MV parameters, indices reflecting respiratory effort, and clinical variables may provide a more accurate and comprehensive prediction of weaning success. Additionally, the strong association between weaning failure and mortality highlights the critical importance of early and accurate assessment of this process.