Ortognatik cerrahi yapılan hastalarda nazal mukosiliyer klirens ve ses kalitesinin karşılaştırılması
Comparison of nasal mucociliary clearance and voice quality in patients undergoing orthognathic surgery
- Tez No: 1011796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KEREM KÖKOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
- Anahtar Kelimeler: akustik ses analizi, nazal mukosiliyer klirens, ortognatik cerrahi, acoustic voice analysis, nasal mucociliary clearance, orthognathic surgery
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ortognatik cerrahinin preoperatif ve postoperatif dönemde nazal mukosiliyer klirens süresi ile akustik ses analizi parametreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma prospektif olarak tasarlanmıştır. Şubat 2024 ile Aralık 2025 tarihleri arasında Erciyes Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız, Çene ve Yüz Cerrahisi Kliniği'nde ortognatik cerrahi uygulanan hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Operasyon öncesinde tüm hastalarda nazal mukosiliyer klirens süresi ölçülmüş, akustik ses analizi için ses kayıtları alınmış ve 10 maddelik Ses Handikap İndeksi (VHI-10) anketi uygulanmıştır. Operasyon sonrası 6. ayda aynı değerlendirmeler tekrarlanmış ve elde edilen veriler istatistiksel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Çalışma toplam 23 hasta ile tamamlanmıştır. Temel frekans (F0) değerinde operasyon sonrası dönemde istatistiksel olarak anlamlı bir azalma saptanmıştır (p<0,05). Buna karşın F1, F2, F3 ve F4 formant frekansları, Harmonic Noise Ratio (HNR), Acoustic Voice Quality Index (AVQI), Jitter (%), Shimmer (%), VHI-10 puanı, maksimum fonasyon süresi ve nazal mukosiliyer klirens süresi açısından operasyon öncesi ve sonrası ölçümler arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0,05). Sonuç: Ortognatik cerrahinin sesin temel frekansını etkileyebileceği, ancak ses kalitesi, vokal stabilite, subjektif ses algısı ve solunum–fonasyon koordinasyonu üzerinde belirgin ve kalıcı bir olumsuz etki oluşturmadığı görülmektedir. Benzer şekilde, nazal mukosiliyer klirens süresinde anlamlı bir değişiklik saptanmamış olması, ortognatik cerrahinin nazal mukozanın fizyolojik temizlenme fonksiyonu üzerinde kalıcı bir bozulmaya yol açmadığını desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the effects of orthognathic surgery on nasal mucociliary clearance time and acoustic voice analysis parameters in the preoperative and postoperative periods. Materials and Methods: This prospective study included patients who underwent orthognathic surgery at the Department of Oral and Maxillofacial Surgery, Faculty of Dentistry, Erciyes University, between February 2024 and December 2025. Before surgery, nasal mucociliary clearance time was measured, voice recordings were collected for acoustic analysis, and all patients completed the 10-item Voice Handicap Index (VHI-10). Postoperative evaluations were repeated 6th month after surgery, and the preoperative and postoperative data were compared statistically. Results: A total of 23 patients were included in the study. A statistically significant decrease in fundamental frequency (F0) was observed in the postoperative period (p < 0.05). However, statistically significant differences were not found between preoperative and postoperative measurements in terms of formant frequencies (F1, F2, F3, and F4), Harmonic Noise Ratio (HNR), Acoustic Voice Quality Index (AVQI), Jitter (%), Shimmer (%), VHI-10 scores, maximum phonation time, or nasal mucociliary clearance time (p > 0.05). Conclusion: Orthognathic surgery may affect the fundamental frequency of the voice; however, it does not appear to cause significant or persistent adverse effects on voice quality, vocal stability, subjective voice perception, or respiration–phonation coordination. Similarly, the absence of a significant change in nasal mucociliary clearance time suggests that orthognathic surgery does not result in long-term impairment of the physiological clearance function of the nasal mucosa.