Essays on the impact of market power on income distribution dynamics: A case study of Türkiye in the context of an emerging economy
Piyasa gücünün gelir dağılımı dinamikleri üzerindeki etkisi üzerine incelemeler: Yükselen ekonomi bağlamında Türkiye örneği
- Tez No: 1011806
- Danışmanlar: PROF. DR. BAŞAK DALGIÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mikroekonomi, Paylaşım ekonomisi, Çalışma ekonomisi, Microeconomy, Sharing economy, Labour economics
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Bu tez, Türkiye'de ücret eşitsizliğinin uzun dönemli seyrini, eşleştirilmiş işçi–firma idari mikro verileriyle (Girişimcilik Bilgi Sistemi, EIS) firma-merkezli bir perspektiften, birbirini tamamlayan iki ampirik bölümde incelemektedir. İlk bölüm, 2006–2022 döneminde ücret eşitsizliğini Song vd. (2019) yaklaşımıyla firmalar arası ve firma içi bileşenlere ayrıştırmaktadır. Toplam log ücret varyansının yaklaşık yüzde on sekiz gerilemesiyle belirgin bir sıkışma yaşandığı; bunun neredeyse tamamen firmalar arası farklılıklardaki azalmadan kaynaklandığı, firma içi eşitsizliğin ise büyük ölçüde sabit kaldığı ortaya konmaktadır. Sıkışma özellikle büyük firmalarda ve imalat sanayinde yoğunlaşmakta, 2016 asgari ücret artışıyla geçici olarak güçlenmektedir. İkinci bölüm, bu firma-temelli sıkışmanın ardındaki mikro mekanizmaları 2012–2023 döneminde ele almaktadır. AKM çerçevesi ve ayrıntılı bir varyans ayrıştırması yardımıyla, firmalar arası daralmaya esas olarak işçi (vasıf-fiyatı) bileşeninin yön verdiği, firma ücret primlerinin dağılımının ise yalnızca mütevazı ölçüde gerilediği gösterilmektedir. Bölümün özgün adımı, bu primlerin yapısal olarak yorumlanmasıdır: benzer işçilere belirgin biçimde farklı ücret ödeyen firmaların nasıl bir arada var olabildiği sorusu monopsoni çerçevesinde ele alınmaktadır. Bölünmüş-örneklem düzeltmeli AKM tabanlı bir ayrılma regresyonu ve eşleşmeli-geçiş olay çalışmasıyla firma düzeyinde işgücü arz esneklikleri tahmin edilmekte ve yaklaşık 1,6 ile 3,1 arasında düşük esneklikler elde edilmektedir. Bu durum, firmaların ücretleri kayda değer bir takdir yetkisiyle belirlediğini göstermektedir; Türkiye'deki işçilerin marjinal ürünlerinin belirgin altında ücret almasına yol açan ücret iskontosu (markdown), kalıcı firma ücret farklılıklarının varlığını mümkün kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the long-term evolution of wage inequality in Türkiye from a firm-centered perspective, using matched employer–employee administrative data from the Turkish Entrepreneurship Information System (EIS), and is organized in two complementary empirical chapters. The first provides a descriptive analysis over 2006–2022, decomposing wage inequality into between-firm and within-firm components following Song et al. (2019). It documents a pronounced compression—total log wage variance falls by roughly eighteen percent—driven almost entirely by declining between-firm dispersion, while within-firm inequality remains largely stable. The compression is concentrated among large firms and within manufacturing and is temporarily amplified by the 2016 minimum-wage increase. The second chapter investigates the micro-level mechanisms behind this firm-driven compression over 2012–2023. Using the Abowd–Kramarz–Margolis (AKM) framework and a detailed variance decomposition, it shows that the narrowing of between-firm differentials is led by the worker (skill-price) component, while the dispersion of firm wage premia decreases only modestly. The central step is to interpret these premia structurally, asking why firms paying comparable workers so differently can coexist, and locating the answer in monopsony. Estimating firm-level labor supply elasticities through an AKM-based separation regression and a matched-mover event study in the tradition of Bassier et al. (2022), it finds low elasticities, between roughly 1.6 and 3.1, implying that firms set wages with substantial discretion. The markdown that leaves Turkish workers paid materially below their marginal product is what allows persistent firm pay differences to survive.