Acil Serviste Akut Pulmoner Embolizm Tanısı Alan Hastalarda Serum Clusterin (Apolipoprotein J) Düzeylerinin Araştırılması
Evaluation of Serum Clusterin (Apolipoprotein J) Levels in Patients Diagnosed with Acute Pulmonary Embolism in the Emergency Department
  1. Tez No: 1011807
  2. Yazar: EMEK GÖRGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA BURAK SAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Pulmoner emboli, clusterin, apolipoprotein J, biyobelirteç, acil servis, Pulmonary embolism, clusterin, apolipoprotein J, biomarker, emergency department
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Pulmoner emboli, venöz tromboembolizmin en ciddi klinik formu olup, asemptomatik seyirden ani kardiyovasküler kollapsa kadar geniş bir klinik spektrumda ortaya çıkabilen, potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir hastalıktır. Acil servis başvurularında sık karşılaşılan ve tanısal açıdan güçlükler içeren bu durum, erken tanı ve doğru risk sınıflamasının önemini artırmaktadır. Günümüzde klinik skorlamalar, D-dimer ve görüntüleme yöntemleri tanısal süreçte temel rol oynamakla birlikte, hastalığın biyolojik süreçlerini daha iyi yansıtabilecek yeni biyobelirteçlere ihtiyaç devam etmektedir. Bu bağlamda, hücresel stres yanıtı, inflamasyon ve apoptoz süreçlerinde rol oynayan çok fonksiyonlu bir glikoprotein olan clusterin (Apolipoprotein J), pulmoner embolide potansiyel bir biyobelirteç olarak dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın amacı, acil servise pulmoner emboli şüphesi ile başvuran hastalarda serum clusterin düzeylerinin tanısal değerini ve klinik parametrelerle olan ilişkisini araştırmaktır. Bu vaka-kontrol çalışmasına, pulmoner BT anjiyografi ile tanısı doğrulanan 44 pulmoner emboli hastası ile yaş ve cinsiyet açısından benzer 44 sağlıklı birey dahil edilmiştir. Katılımcılardan elde edilen serum örneklerinde clusterin düzeyleri ölçülmüş ve hasta ile kontrol grupları arasında karşılaştırılmıştır. Ayrıca clusterin düzeylerinin klinik, biyokimyasal ve inflamatuvar parametreler ile ilişkisi değerlendirilmiş; hastane içi klinik seyir ve olumsuz sonlanım ile olan ilişkisi analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, pulmoner emboli tanılı hastalarda serum clusterin düzeylerinin sağlıklı bireylere kıyasla anlamlı derecede daha düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca, hastane içi olumsuz klinik sonlanım gelişen hastalarda clusterin düzeylerinin daha düşük olduğu gözlenmiş olup, bu durum clusterin'in hastalık şiddeti ve klinik kötüleşme ile ters yönlü ilişkili olabileceğini düşündürmektedir. Receiver Operating Characteristic Eğrisi (ROC) analizi sonucunda elde edilen yüksek çeyrekler arası aralık (AUC) değeri, clusterin düzeylerinin klinik olarak kötüleşme riski taşıyan hastaların ayırt edilmesinde güçlü bir performansa sahip olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte clusterin düzeyleri ile inflamatuvar belirteçler arasında saptanan ilişkiler, bu biyobelirtecin pulmoner embolinin tromboinflamatuvar patofizyolojisi ile bağlantılı olabileceğini desteklemektedir. Sonuç olarak, serum clusterin düzeylerinin pulmoner emboli tanısında ve hastalık şiddetinin değerlendirilmesinde yardımcı olabilecek potansiyel bir biyobelirteç olduğu düşünülmektedir. Clusterin düzeylerindeki azalmanın, hastalığın biyolojik süreçlerine eşlik eden bir yanıtı yansıtıyor olabileceği öngörülmektedir. Bununla birlikte, elde edilen bulguların klinik uygulamaya aktarılabilmesi ve clusterin'in pulmoner embolideki tanısal ve prognostik değerinin daha net ortaya konulabilmesi için daha geniş örneklemli, çok merkezli ve prospektif çalışmalara ihtiyaç bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Pulmonary embolism is the most severe clinical manifestation of venous thromboembolism and is a potentially life-threatening condition that can present with a wide clinical spectrum ranging from asymptomatic cases to sudden cardiovascular collapse. Frequently encountered in emergency departments and often associated with diagnostic challenges, PE highlights the importance of early diagnosis and accurate risk stratification. Although clinical scoring systems, D-dimer testing, and imaging modalities play a central role in the diagnostic process, there is still a need for novel biomarkers that better reflect the underlying biological mechanisms of the disease. In this context, clusterin (Apolipoprotein J), a multifunctional glycoprotein involved in cellular stress response, inflammation, and apoptosis, has emerged as a potential biomarker in pulmonary embolism. The aim of this study was to investigate the diagnostic value of serum clusterin levels and their relationship with clinical parameters in patients presenting to the emergency department with suspected pulmonary embolism. In this case-control study, 44 patients with pulmonary embolism confirmed by computed tomography pulmonary angiography and 44 age- and sex-matched healthy individuals were included. Serum clusterin levels were measured from blood samples obtained from all participants and compared between the patient and control groups. In addition, the relationship between clusterin levels and clinical, biochemical, and inflammatory parameters was evaluated, and their association with in-hospital clinical outcomes was analyzed. The results demonstrated that serum clusterin levels were significantly lower in patients with pulmonary embolism compared to healthy controls. Furthermore, clusterin levels were found to be lower in patients who developed adverse in-hospital clinical outcomes, suggesting an inverse relationship between clusterin levels and disease severity. The high area under the curve obtained from the ROC analysis indicates that clusterin has a strong discriminative ability in identifying patients at risk of clinical deterioration. Additionally, the observed associations between clusterin levels and inflammatory markers support the hypothesis that clusterin may be involved in the thromboinflammatory pathophysiology of pulmonary embolism. In conclusion, serum clusterin levels may serve as a potential biomarker in the diagnosis of pulmonary embolism and in the assessment of disease severity. The decrease in clusterin levels may reflect an underlying biological response associated with disease progression. However, further large-scale, multicenter, and prospective studies are required to validate these findings and to clarify the clinical applicability of clusterin in pulmonary embolism.