Canlı böbrek donör adaylarında renal damarlarla ilgili varyasyonların retrospektif olarak araştırılması
Retrospective investigation of variations in renal vessels in living kidney donor candidates
  1. Tez No: 1011805
  2. Yazar: ÜMİT YİĞİTBAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADİR DESDİCİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anatomi, Anatomy
  6. Anahtar Kelimeler: Böbrek morfometrisi, renal vasküler varyasyon, renal transplantasyon, renal embriyoloji, BT anjiyografi ve venografi, Kidney morphometry, renal vascular variation, renal transplantation, renal embryology, CT angiography, and venography
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Böbrek spatium retroperitoneumda bulunan; fizyolojik olarak kendisine gelen kanı filtre eden, anatomik olarak çok sayıda komşuluğa sahip, embriyolojik olarak çok çeşitli basamaklardan geçerek gelişen bir çift organdır. Çalışmamızda Türk popülasyonunda böbrek ve renal vasküler varyasyon prevelansını, birbirileriyle ilişkilerini, etki eden faktörleri ve böbrek morfometrik ölçüm üzerine etkilerini değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve Metod: Ocak 2004-Kasım 2024 tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalında takip edilen sağlıklı olduğu bilinen 526 canlı böbrek donör adayı çalışmaya dahil edilmiştir. Donör adaylarının abdomen BT anjiyografi ve BT venografisi görüntülemesi ve radyoloji raporu ile retrospektif olarak taranması ile veriler oluşturulmuştur. Kişilerin yaş, cinsiyet, insidental saptanan böbrek patolojisi ve tipi, sağ ve sol böbrek boy-en-genişlikleri, sağ ve sol renal arter çapları, sağ-sol renal arter için varyasyon varlığı/erken segmentasyon varlığı/multiple renal arter varlığı/polar arter varlığı, sağ-sol renal ven için varyasyon varlığı/multiple renal ven varlığı/geç segmentasyon varlığı, sol renal ven için sirkumaortik/retroaortik renal ven varlığı, sağ ve sol gonadal ven varyasyonu varlığı kaydedildi. Daha sonra kaydedilen veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda incelenen 526 renal donör adayının %77,9'unda en az bir renal vasküler varyasyon, %22,1'inde ise hiçbir renal vasküler varyasyon saptanmamıştır. Renal arteriyel varyasyonlar sağda %51,9, solda %29,3 oranında görülürken; renal venöz varyasyonlar sağda %46,8, solda %23,6 (sirkümaortik sol renal ven %4,9, retroaortik sol renal ven %4,2) olarak tespit edilmiştir. Multiple renal vasküler yapılar incelendiğinde; sağda double renal arter %17,3, triple renal arter %1,5; solda ise double renal arter %16,3, triple renal arter %3,4 oranında bulunmuştur. Venöz sistemde ise sağda double renal ven %19,8 iken solda bu oran %1,5'te kalmıştır. Renal polar arter varyasyonlarına bakıldığında, sağda superior renal polar arter (%11,6) ve solda superior renal polar arter (%7,8) en sık görülen polar renal arter tipleri olmuştur. Sağ renal arter erken segmentasyon varlığı %35,2 oranında görülmüştür. Sol renal arterde erken segmentasyon oranı ise %8,7 olarak saptanmıştır. Sağ ve sol renal vende geç segmentasyon durumu sırasıyla %30,6 ile %13,5 olarak bulunmuştur. İstatistiksel analizlerde, sağ renal arter varyasyonu varlığının; sol renal arter (p=0,001), sağ renal ven (p<0,001) ve sol renal ven (p<0,001) varyasyon riskini anlamlı düzeyde artırdığı (yaklaşık 2 kat) görülmüştür. Benzer şekilde sol renal arter varyasyonu da sol renal ven varyasyon riskini 1,85 kat artırmaktadır (p=0,004). Ayrıca sol tarafta multipl renal arter varlığı, erken segmentasyon riskini 2,12 kat; superior polar arter görülme sıklığını ise yaklaşık 3 kat artırmaktadır. Gonadal ven varyasyonları ise sağda %2,9, solda %1,1 oranında izlenmiştir. Morfometrik ölçümler değerlendirildiğinde; tek renal artere sahip böbreklerin arter çapı daha genişken, çoklu arter yapısına sahip böbreklerin eni ve hacmi daha yüksek bulunmuştur. Özellikle dört damar varyasyonuna (iki arter ve iki ven) sahip grupta global bir renal hipertrofi izlenmiş ve böbrek hacminin yaklaşık %42 oranında arttığı saptanmıştır. Varyasyon varlığını öngörmede en anlamlı parametrelerin sağ böbrek eni ve hacmi olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Sonuç: Çalışmamız gerek klinik gerek cerrahi açıdan önemli bir yere sahiptir. Çalışma sonuçlarımızın renal vasküler varyasyonları tanımlamak başta olmak üzere, transplantasyon cerrahisi gibi birçok alanda önemli bir yere sahip olduğunu düşünmekteyiz. Ayrıca vasküler varyasyon tanımı için anatomist, radyolog ve cerrahi ile ortak uzlaşı belirlenmesi gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Objective: The kidney is a paired organ located in the retroperitoneal space; it physiologically filters the blood that reaches it, anatomically has numerous neighbors, and embryologically develops through many different stages. In our study, we aimed to evaluate the prevalence of renal and renal vascular variations in the Turkish population, their relationships with each other, the factors affecting them, and their effects on renal morphometric measurements. Material and Methods: Between January 2004 and November 2024, 526 healthy living kidney donor candidates followed at the Department of Nephrology, Faculty of Medicine, Ankara University were included in the study. Data were collected by retrospectively screening the donors' abdominal CT angiography and CT venography images and radiology reports. The participants' age, gender, incidentally detected renal pathology and type, right and left kidney length-width-diameters, right and left renal artery diameters, presence of variation/early segmentation/multiple renal arteries/polar arteries for the right and left renal arteries, presence of variation/multiple renal veins/late segmentation for the right and left renal veins, presence of circum-aortic/retro-aortic renal veins for the left renal vein, and presence of variation in the right and left gonadal veins were recorded. The recorded data were then statistically evaluated. Findings: In our study, at least one renal vascular variation was detected in 77.9% of the 526 renal donor candidates examined, while no renal vascular variation was detected in 22.1%. Renal arterial variations were observed in 51.9% on the right and 29.3% on the left, while renal venous variations were detected in 46.8% on the right and 23.6% on the left (circumarticular left renal vein 4.9%, retroaortic left renal vein 4.2%). When multiple renal vascular structures were examined, double renal artery was found in 17.3% on the right and 1.5% on the left, while triple renal artery was found in 16.3% on the right and 3.4% on the left. In the venous system, double renal vein was found in 19.8% on the right, while this rate was 1.5% on the left. Regarding renal polar artery variations, the superior renal polar artery (11.6%) on the right and the superior renal polar artery (7.8%) on the left were the most common types of polar renal arteries. The presence of early segmentation in the right renal artery was observed in 35.2% of cases. The early segmentation rate in the left renal artery was determined to be 8.7%. Late segmentation in the right and left renal veins was found to be 30.6% and 13.5%, respectively. In statistical analyses, the presence of right renal artery variation was found to significantly increase (approximately 2-fold) the risk of left renal artery (p=0.001), right renal vein (p<0.001), and left renal vein (p<0.001) variations. Similarly, left renal artery variation increased the risk of left renal vein variation by 1.85 times (p=0.004). Furthermore, the presence of multiple renal arteries on the left side increased the risk of early segmentation by 2.12 times and the frequency of superior polar artery by approximately 3 times. Gonadal vein variations were observed at a rate of 2.9% on the right and 1.1% on the left. When morphometric measurements were evaluated, the artery diameter was wider in kidneys with a single renal artery, while the width and volume were higher in kidneys with a multiple artery structure. In particular, global renal hypertrophy was observed in the group with a four-vessel variation (two arteries and two veins), and an approximately 42% increase in kidney volume was detected. The most significant parameters in predicting the presence of variation were determined to be the width and volume of the right kidney (p<0.001). Conclusion: Our study is important from both a clinical and surgical perspective. We believe that our findings have significant implications in many areas, particularly in defining renal vascular variations and in transplantation surgery. Furthermore, we believe that a consensus among anatomists, radiologists, and surgeons is necessary for the definition of vascular variation.