African Women's Growth into Maturity: Toni Morrison's Sula AND Zora Neale Hurston's Their Eyes Were Watching God as African American Female Bildungsromane
Afrikalı Kadının Olgunluğa Ulaşması: Afrikalı Amerikalı Kadın Gelişim Romanları Olarak Toni Morrison'ın Sula ve Zora Neale Hurston'ın Their Eyes Were Watching God Romanları
- Tez No: 1011822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLSEN GÖKÇEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: Siyah Kadın Bildungsroman, Zora Neale Hurston, Toni Morrison, Benlik Keşfi, Olgunluğa Ulaşma, Kız Kardeşlik, Kadın Anlatıları, Black Female Bildungsroman, Zora Neale Hurston, Toni Morrison, Discovery of Selfhood, Growth into Maturity, Sisterhood, Women's Narrative
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Afrikalı Kadının Olgunluğa Ulaşması: Afrikalı Amerikalı Kadın Gelişim Romanları Olarak Toni Morrison'ın Sula ve Zora Neale Hurston'ın Their Eyes Were Watching God Romanları Ceren SİVİŞ EZER Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Anabilim Dalı Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Programı“Siyah kadın dünyanın katırıdır,”(Hurston, 1937: 17) diyerek başlıyor Nanny hikâyesine, torununu beyaz ataerkilliğin normları hakkında uyarmak için anlatıyor bu hikâyeyi.“Katırların hikâyesi”, beyaz ataerkilliğin altında mücadele eden siyah kadınların yıllar boyu süren hikâyesidir. Sadece yaşamlarındaki erkekler tarafından değil, aynı zamanda erkeklerin kuralları altında yaşayan kadınlar tarafından da kullanılmış ve istismara uğramış olan siyah kadınlar seslerini yükseltmeye başlar.“Katır anlatısını”göz ardı ederek, Zora Neale Hurston'ın Their Eyes Were Watching God adlı romanından kahramanı Janie ve Toni Morrison'ın Sula adlı romanından kahramanları Sula ve Nel beyaz ataerkil topluma karşı durmayı seçiyorlar. Bir erkeğin ve bir kadının olgunluğa ulaşması arasındaki keskin farkları ön plana çıkaran bu tez, Afrikalı Amerikalı kadının benlik arayışı, kimlik gelişimi ve olgunluk sürecini keşfetmeyi amaçlar. Siyah kadın Bildungsroman kahramanı olarak, Janie, Sula ve Nel'in hikâyeleri, erkek anlatılarına karşı kadın anlatısının ve ataerkilliğe karşı kız kardeşlik bağının önemini ön plana çıkarmaktadır. Normlar ve kurallar tarafından bastırılmış olan siyah kadınlar, içlerindeki uyumu bulmak ve diğer kadınlarla benliklerini besleyen ilişkiler kurmak için yeni yollar keşfetmek zorundadır. Kendi yaşam öykülerini anlatan ve diğer kadınlarla güçlü bağlar kuran Sula, Nel ve Janie, ataerkil toplumda varlığını sürdüren ve mücadele eden gerçek Afrikalı Amerikalı kadınların kurgusal temsilleri haline geliyor. Kahramanlarının hem kültürlerini hem de toplumlarını kucaklama ihtiyaçlarını tasvir eden Hurston ve Morrison, bu kadınların ortada kalmışlıklarını da yansıtıyorlar. Sula, Nel ve Janie'nin alışılmadık kişisel oluşum sürecini anlatırken, Hurston ve Morrison, siyah kadınların gözden uzak yaşamlarını merkeze alıyor ve aralarındaki parçalanan bağları onarıyor.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master's Thesis African Women's Growth into Maturity: Toni Morrison's Sula AND Zora Neale Hurston's Their Eyes Were Watching God as African American Female Bildungsromane Ceren SİVİŞ EZER Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of American Culture and Literature American Culture and Literature Program“De [black] woman is de mule uh de world,”(Hurston, 1937: 17) says Nanny warning her granddaughter about white patriarchy's norms.“The story of the mule”is an age-old story of the black women struggling under white patriarchy. Having been used and abused by not only the men in their lives but also the women living under the rules of men, the black women raise their voices.“The mule narrative”notwithstanding, Zora Neale Hurston's protagonist Janie in Their Eyes Were Watching God and Toni Morrison's protagonists Sula and Nel in Sula choose to make a stand against the naysayers. Bringing to the fore the stark differences between a man and woman's growth into maturity, this dissertation analyzes the discovery of selfhood, identity development, and maturity process of African American female. As black female Bildungsroman protagonists, Janie, Sula and Nel's stories foreground the significance of woman's narrative against man's narrative and sisterhood bond against patriarchy. Being repressed by the norms and the rules, black women have to explore new paths to find the harmony within and to form nurturing relationships with other women. Narrating their own life stories and forging strong bonds with other women, Sula, Nel, and Janie become fictional representations of African American women struggling to exist in the patriarchal society that sabotages them. Portraying their protagonists' need to embrace both their culture and community, Hurston and Morrison expose the characters' in-betweenness. Narrating Sula, Nel and Janie's unconventional self-formation process, Hurston and Morrison center the decentered lives of black women and repair the shattered ties between them.