Genç yetişkinlerde fiziksel aktivite düzeyi, kronotip ve kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between physical activity level, chronotype and musculoskeletal disorders in young adults
- Tez No: 1011837
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMER ÜNAL EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kas-İskelet Sistemi, Genç Erişkin, Fiziksel Aktivite, Kronotip Sosyal Jetlag, Musculoskeletal System, Young Adults, Physical Activity, Chronotype, Social Jetlag
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, genç erişkinlerde Kas-İskelet Sistemi (KİS) semptomlarının yaygınlığını ve bu semptomların fiziksel aktivite, uyku-uyanıklık ritmi ve demografik değişkenlerle ilişkilerini incelemeyi amaçlamıştır. KİS semptomlarının prevalansı; yaşam boyu, son 12 ay, son 4 hafta ve bugün dönemlerinde Standart Nordic Sorgulama Formu (NSF) ile değerlendirilmiştir. Fiziksel aktivite düzeyi, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi–Uzun Form (UFAA-UF) ile; uyku göstergeleri ise Münih Kronotip Anketi (MKA) kapsamında Serbest Günlerde Düzeltilmiş Uyku Orta Noktası (SDUON; MSFsc) ve sosyal jetlag ile ölçülmüştür. İstatistiksel analizler için korelasyon ve çoklu regresyon testleri uygulanmıştır. KİS semptomlarının en sık boyun, omuz, üst sırt ve bel bölgelerinde görüldüğü saptanmıştır. Semptomlar arasında özellikle boyun–omuz, omuz–üst sırt ve üst sırt–bel bölgeleri arasında güçlü pozitif korelasyonlar gözlenmiştir (r = 0.687–0.885, p < 0.001). Yüksek şiddetli fiziksel aktivite ile semptom sayısı arasında negatif yönde zayıf bir ilişki bulunmuştur (r = −0.202, p = 0.005). Cinsiyet, semptom sayısının önemli bir belirleyicisi olup, kadınların toplam KİS semptom sayısının erkeklere göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir (B = 0.688, p = 0.014). Uyku ile ilişkili değişkenler (SDUON [Düzeltilmiş Uyku Orta Noktası] MSFsc ve sosyal jetlag) modele dahil edilmesine rağmen semptom sayısını açıklamada anlamlı bir katkı göstermemiştir. KİSsemptomları çok faktörlü bir yapıya sahiptir ve yönetiminde fiziksel aktivitenin artırılması, ergonomik düzenlemeler, stres yönetimi ve uyku kalitesinin iyileştirilmesine yönelik çok boyutlu yaklaşımlar önemlidir. Bu çalışmanın en önemli bulgusu, KİS semptomlarının özellikle komşu anatomik bölgeler arasında kümelenme eğilimi göstermesi ve semptom yükünün bağımsız olarak cinsiyet ile ilişkili bulunurken, yüksek şiddetli fiziksel aktivitenin sınırlı da olsa koruyucu bir etki göstermesidir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate the prevalence of musculoskeletal system (MSS) symptoms in young adults and their relationships with physical activity, sleep–wake rhythm, and demographic variables. The prevalence of MSS symptoms was assessed across lifetime, the last 12 months, the last 4 weeks, and today using the Standardized Nordic Questionnaire (SNQ). Physical activity level was evaluated using the International Physical Activity Questionnaire–Long Form (Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi–Uzun Form, UFAA-UF), while sleep-related parameters were measured using the Munich Chronotype Questionnaire (Münih Kronotip Anketi, MKA), specifically the sleep-corrected midpoint of sleep on free days (Serbest Günlerde Düzeltilmiş Uyku Orta Noktası, SDUON; MSFsc), along with social jetlag. Statistical analyses included correlation and multiple regression tests. MSS symptoms were most commonly observed in the neck, shoulders, upper back, and lower back regions. Strong positive correlations were identified particularly between neck and shoulder, shoulder and upper back, and upper back and lower back regions (r = 0.687–0.885, p < 0.001). A weak negative association was found between vigorous physical activity and the number of MSS symptoms (r = −0.202, p = 0.005). Gender was a significant determinant of symptom count, with women reporting a higher number of MSS symptoms compared to men (B = 0.688, p = 0.014). Although sleep-related variables (SDUON [Düzeltilmiş Uyku Orta Noktası] MSFsc and social jetlag) were included in the model, they did not make a significant contribution to explaining symptom count. MSS symptoms are multifactorial in nature, and their management may benefit from multidimensional approaches including increasing physical activity, ergonomic adjustments, stress management, and improving sleep quality. The most important finding of this study is that MSS symptoms tend to cluster across adjacent anatomical regions, while symptom burden is independently associated with gender and shows a modest inverse relationship with vigorous physical activity.