Multipl Sklerozlu hastalarda telerehabilitasyon ve yüz yüze fizyoterapi hizmetlerinin egzersiz algısı, yorgunluk, yaşam kalitesi ve hastalık algısı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of remote and face-to-face physiotherapy services on exercise perception, fatigue, quality of life, and illness perception in patients with Multiple Sclerosis
  1. Tez No: 1011836
  2. Yazar: MAHSHAD KHANDEHZAMIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KAMER ÜNAL EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Telerehabilitasyon, Egzersiz Algısı, Yorgunluk, Yaşam Kalitesi, Multipl Skleroz, Tele-rehabilitation, Exercise Perception, Fatigue, Quality of Life, Multiple Sclerosis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, Multipl Skleroz (MS) tanısı almış bireylerde uzaktan ve yüz yüze fizyoterapi hizmetlerinin egzersiz algısı, yorgunluk, yaşam kalitesi ve hastalık algısı üzerindeki etkilerini karşılaştırmaktır. Araştırmaya, Türkiye genelinde uzaktan veya yüz yüze fizyoterapi hizmeti alan, 18 yaş üstü toplam 32 MS hastası dahil edilmiştir. Katılımcılar, uzaktan fizyoterapi alan (n=16) ve yüz yüze fizyoterapi alan (n=16) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Veri toplama sürecinde Egzersiz Algısı Ölçeği(EBBS), Yorgunluk Şiddet Ölçeği(FSS), Yaşam Kalitesi Ölçeği (MSIS_29)ile Hastalık Algısı Ölçeği(B_IPQC) kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, uzaktan ve yüz yüze fizyoterapi grupları arasında egzersiz algısı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). Buna karşın, yorgunluk, yaşam kalitesi ve hastalık algısı değişkenlerinde gruplar arasında anlamlı farklılıklar saptanmıştır (p<0.05). Her iki fizyoterapi yönteminin de MS hastalarında egzersiz algısı üzerinde benzer ve olumlu etkiler sağladığı görülmüştür. Bununla birlikte, uzaktan fizyoterapi; ulaşım gereksiniminin ortadan kalkması, zaman esnekliği ve hastanın kontrol duygusunun artması gibi faktörler sayesinde yorgunluğun azaltılması ve yaşam kalitesinin artırılmasında daha etkili bulunmuştur. Bu durum, uzaktan fizyoterapinin hastalık algısını da olumlu yönde etkilediğini ve MS'in uzun dönem yönetiminde önemli bir alternatif olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to compare the effects of remote and face-to-face physiotherapy services on exercise perception, fatigue, quality of life, and illness perception in individuals diagnosed with Multiple Sclerosis (MS). A total of 32 MS patients aged 18 years and older, receiving either remote or face-to-face physiotherapy across Türkiye, were included in the study. Participants were divided into two groups: those receiving remote physiotherapy (n=16) and those receiving face-to-face physiotherapy (n=16). Data were collected using the Exercise Perception Scale ,the Fatigue Severity Scale ,the Quality of Life Scale and the Illness Perception Scale by The results showed no statistically significant difference between the remote and face-to-face physiotherapy groups in terms of exercise perception (p>0.05). However, significant differences were found between the groups regarding fatigue, quality of life, and illness perception (p<0.05). Both physiotherapy approaches demonstrated similar and positive effects on exercise perception in MS patients. Nevertheless, remote physiotherapy proved to be more effective in reducing fatigue and improving quality of life, likely due to the elimination of transportation barriers, increased flexibility, and enhanced patient autonomy. These combined advantages resulted in a more positive illness perception in the remote physiotherapy group, suggesting that remote rehabilitation may serve as an effective and empowering alternative in the long-term management of MS.