Farklı sinterleme protokolleri ve yaşlandırma işleminin çok katmanlı zirkonya seramiklerin biaksiyel eğilme dayanımı üzerine etkisi
Effect of different sintering protocols and aging process on the biaxial flexural strength of multilayered zirconia ceramics
- Tez No: 1011838
- Danışmanlar: PROF. DR. MÜNİR TOLGA YÜCEL
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Eğilme dayanımı, Monolitik zirkonya, Sinterleme, Flexural strength, Monolithic zirconia, Sintering
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı, farklı sinterleme protokolleri ve hidrotermal yaşlandırma işleminin çok katmanlı monolitik zirkonya seramiklerin biaksiyel eğilme dayanımı ve faz dönüşümü üzerine etkisini değerlendirmektir. Bu çalışmada CAD/CAM sistemi kullanılarak çok katmanlı zirkonya bloklardan (IPS e.max ZirCAD Prime ve IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic) frezeleme yöntemi ile disk şeklinde örnekler hazırlanmıştır. Elde edilen örnekler uygulanan sinterleme protokolüne göre üç ana gruba ayrılmıştır; standart sinterleme, hızlı sinterleme ve yüksek hızlı sinterleme. Her bir sinterleme grubunda örneklerin yarısına 134 °C sıcaklık ve 2 bar basınç altında otoklav ortamında hidrotermal yaşlandırma işlemi uygulanmıştır. Tüm örneklere ISO 6872 standartlarına uygun olarak üç bilye destekli piston sistemi kullanılarak biaksiyel eğilme dayanımı testi uygulanmıştır. Ayrıca faz dönüşümünün değerlendirilmesi amacıyla her gruptan rastgele seçilen 12 örneğe X-ışını kırınımı (XRD) analizi gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler istatistiksel olarak analiz edilmiş ve gruplar arasındaki farklar uygun istatistiksel testler kullanılarak değerlendirilmiştir. Verilerin analizinde Shapiro-Wilk, üç yönlü ANOVA ve Kruskal-Wallis testleri kullanılmıştır. ANOVA sonucunda anlamlı fark bulunan grupların belirlenmesinde Tukey post-hoc testi uygulanmıştır. Bütün istatistiksel testlerde anlam seviyesi 0.05 alınmıştır. Eğilme dayanımı verileri üzerinde gerçekleştirilen üç yönlü varyans analizi sonuçlarına göre materyal türünün genel olarak istatistiksel açıdan anlamlı olduğu belirlenmiştir (p<0,001). Ana etkiler incelendiğinde, materyal türünün ve yaşlandırma işleminin eğilme dayanımı üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğu görülmüştür (p<0,001). Uygulanan farklı sinterleme protokollerinin ise eğilme dayanımı üzerinde tek başına anlamlı bir farklılık oluşturmadığı saptanmıştır (p>0,05). XRD analizleri sonucunda özellikle ZirCAD Prime grubunda yaşlandırma sonrası yüzeyde sınırlı düzeyde tetragonal-monoklinik faz dönüşümü meydana geldiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to evaluate the effect of different sintering protocols and hydrothermal aging on the biaxial flexural strength and phase transformation of multilayer monolithic zirconia ceramics. In this study, disk-shaped specimens were prepared from multilayer zirconia blocks (IPS e.max ZirCAD Prime and IPS e.max ZirCAD Prime Esthetic) using a CAD/CAM milling system. The specimens obtained were divided into three main groups according to the sintering protocol applied: standard sintering, fast sintering, and high-speed sintering. In each sintering group, half of the specimens were subjected to hydrothermal aging in an autoclave environment at 134 °C and 2 bar pressure. All specimens were subjected to a biaxial flexural strength test using a three-ball piston system in accordance with ISO 6872 standards. In addition, X-ray diffraction (XRD) analysis was performed on 12 randomly selected samples from each group to evaluate phase transformation. The obtained data were statistically analyzed, and differences between groups were evaluated using appropriate statistical tests. Shapiro-Wilk, three-way ANOVA, and Kruskal-Wallis tests were used in the analysis of the data. The Tukey post-hoc test was applied to determine the groups with significant differences in the ANOVA results. A significance level of 0.05 was used in all statistical tests. According to the results of the three-way variance analysis performed on the flexural strength data, a statistically significant effect of the material was observed (p<0.001). When the main effects were examined, it was seen that the type of material and the aging process had a statistically significant effect on flexural strength (p<0.001). It was determined that the different sintering protocols applied did not create a significant difference on flexural strength alone (p>0.05). XRD analyses revealed that a limited level of tetragonal-to-monoclinic phase transformation occurred on the surface after aging, particularly in the ZirCAD Prime group.