Süt dişlerine uygulanan prefabrik nanohibrit kompozit, zirkonya ve paslanmaz çelik kuronların klinik başarısının karşılaştırılmalı değerlendirilmesi: Randomize kontrollü çalışma
Comparative evaluation of the clinical success of prefabricatednanohybrid composite, zirconia, and stainless steel crowns in primary teeth: A randomized controlled trial
- Tez No: 1011891
- Danışmanlar: PROF. DR. MERVE AKÇAY
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: paslanmaz çelik kuron, prefabrike kuron, rezin kuron, tam kuron restorasyon, zirkonya kuron, full crown restoration, prefabricated crown, resin crown, stainless steel crown, zirconia crown
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Diş Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu randomize kontrollü klinik çalışmanın amacı, süt azı dişlerinde uygulanan prefabrike zirkonya, nanohibrit kompozit ve paslanmaz çelik kuronların klinik ve radyografik performanslarının FDI değerlendirme kriterlerine göre karşılaştırılmasıdır. Yöntem: Çalışmaya yaşları 4–9 arasında değişen 46 hastaya ait toplam 92 adet alt ikinci süt azı dişi dahil edilmiştir. Araştırma, modifiye split mouth ve paralel grup tasarımına sahip randomize kontrollü bir klinik çalışma olarak yürütülmüştür. Her hastada paslanmaz çelik kuron kontrol grubu olarak kullanılmış; Grup 1'de Zirkonya–Paslanmaz Çelik Kuron, Grup 2'de ise Nanohibrit Kompozit Paslanmaz Çelik Kuron karşılaştırmalı olarak uygulanmıştır. Restorasyonlar, fonksiyonel (kuron retansiyonu ve malzeme kaybı, marjinal adaptasyon, oklüzal diş aşınması, kuronun oklüzyondan yüksekliği), estetik (anatomik form, yüzey pürüzlülüğü, renk uyumu) ve biyolojik (periodontal sağlık, ebeveyn memnuniyeti) parametreler açısından 3, 6, 9 ve 12. aylarda değerlendirilmiştir. Radyografik değerlendirmeler (periapikal dokuların radyografik durumu, restorasyon–diş sınırlarının radyografik görünürlüğü, marjinal adaptasyon) ise 6. ve 12. aylarda gerçekleştirilmiştir. Restoratif başarı, 1-5 arası skorlarla derecelendirilmiş; her kategorinin en olumsuz değeri 'Nihai Skor' kabul edilerek, kategorik skoru 4 (yetersiz) veya 5 (yenileme gerektiren) olan restorasyonlar 'Klinik/Radyografik Başarısız' kabul edilmiştir. Verilerin analizinde Ki-kare, Mann-Whitney U, Kruskal–Wallis, Friedman testleri kullanılarak anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak belirlenmiştir. Bulgular: Fonksiyonel değerlendirmede, 3. ve 6. aylarda paslanmaz çelik kuronlar diğer gruplara kıyasla istatistiksel olarak daha olumlu nihai skorlar sergilemiştir (p<0,05). Estetik değerlendirmede, tüm takip periyotlarında nanohibrit kompozit kuronlar, zirkonya kuronlara kıyasla anlamlı seviyede daha olumlu nihai skorlar göstermiştir (p<0,05). Biyolojik değerlendirmede ise tüm zaman dilimlerinde paslanmaz çelik kuronlar diğer gruplara göre daha olumsuz nihai skorlar almıştır (p<0,05). Buna karşın, tüm takip zamanlarında fonksiyonel, estetik ve biyolojik kategorilerin en olumsuz skoru esas alınarak yapılan değerlendirmede, 'Genel Klinik Restorasyon Başarı Oranları' açısından kuron tipleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (Zirkonya %96; Nanohibrit %95,2; Paslanmaz Çelik Kuron %87). Tüm radyografik kriterlerden elde edilen en olumsuz skor esas alınarak belirlenen 'Genel Radyografik Restorasyon Başarı Oranları' açısından da gruplar arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır (Zirkonya %100; Nanohibrit %95,2; Paslanmaz Çelik Kuron %97,8) (p>0,05). Sonuç: On iki aylık takip süreci sonunda her üç kuron tipi de benzer ve yüksek klinik/radyografik başarı sergilemiştir. Süt azı dişlerinde tam kuron restorasyon seçimi; hastanın klinik gereksinimleri, ebeveyn beklentileri, materyallerin teknik avantajları ve kısıtlılıkları doğrultusunda bireyselleştirilmelidir. Prefabrike nanohibrit kompozit kuronlar, sundukları üstün estetik performans ile çocuk diş hekimliği pratiğinde umut verici bir alternatif olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this randomized controlled clinical study was to compare the clinical and radiographic performance of prefabricated zirconia, nanohybrid composite and stainless steel crowns applied to primary molars, according to the FDI evaluation criteria. Methods: A total of 92 mandibular second primary molars from 46 patients aged 4–9 years were included in the study. The study was conducted as a randomized controlled clinical trial incorporating a modified split-mouth design with a parallel group component. Stainless steel crowns served as the control within each patient; Zirconia– Stainless Steel Crowns were applied in Group 1 and Nanohybrid Composite–Stainless Steel Crowns were applied in Group 2 for comparison. The restorations were evaluated at 3, 6, 9, and 12 months for functional parameters (crown retention and material loss, marginal adaptation, occlusal tooth wear, crown height from occlusion), esthetic parameters (anatomical form, surface roughness, color matching), and biological (periodontal health, parental satisfaction) parameters. Radiographic evaluations (condition of periapical tissues, visibility of restoration–tooth margins, marginal adaptation) were performed at 6 and 12 months. Restorative success was graded on a scale of 1 to 5, with the lowest value in each category considered the final score. Restorations with a categorical score of 4 (insufficient) or 5 (requiring replacement) were considered clinically or radiographically unsuccessful. The Chi-square, Mann- Whitney U, Kruskal–Wallis and Friedman tests were used in the analysis of the data, and the significance level was set at p < 0.05. Results: In the functional evaluation, stainless steel crowns demonstrated significantly more favorable final scores at 3 and 6 months compared to the other groups (p < 0.05). In the esthetic evaluation, nanohybrid composite crowns showed significantly better final scores than zirconia crowns at all follow-up periods (p < 0.05). In the biological evaluation, stainless steel crowns had less favorable final scores than the other groups at all time points (p < 0.05). However, when evaluated according to the worst score obtained across the functional, esthetic, and biological categories throughout all follow-up periods, no statistically significant difference was found between the crown types in terms of 'Overall Clinical Restoration Success Rates' (Zirconia 96%; Nanohybrid 95.2%; Stainless Steel Crown 87%). Similarly, no significant difference was found between the groups in terms of 'Overall Radiographic Restoration Success Rates' determined based on the most unfavorable score obtained from all radiographic criteria (Zirconia 100%; Nanohybrid 95.2%; Stainless Steel Crown 97.8%) (p > 0.05). Conclusion: At the end of the 12-month follow-up period, all three crown types demonstrated similar and high levels of clinical and radiographic success. The choice of full crown restoration in primary molars should be individualized according to the patient's clinical needs, parental expectations, and the technical advantages and limitations of the materials. Prefabricated nanohybrid composite crowns can be considered a promising alternative in pediatric dentistry practice due to their superior esthetic performance.