Keratokonus evresi ile retina sinir lifi tabakası, makula kalınlığı, ganglion hücre tabakası parametrelerindeki değişikliklerin optik koherens tomografi kullanarak incelenmesi
Valuation of the relationship between keratoconus stage andchanges in retinal nerve fiber layer, macular thickness, and ganglion cell layer parameters using optical coherence tomography
- Tez No: 1011892
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM DİKMETAŞ SANDIKÇI, PROF. DR. SİBEL KOCABEYOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Keratokonus, Spektral-domain OKT, Retina Sinir Lifi Tabakası, Korneal Çapraz Bağlama, İç Retina Katmanları, Dış Retina Katmanları, Keratoconus, Spectral-domain OCT, Retinal Nerve Fiber Layer, Corneal Cross-Linking, Inner Retinal Layers, Outer Retinal Layers
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Kazımova F. Keratokonus Evresi ile Retina Sinir Lifi Tabakası, Makula Kalınlığı ve Ganglion Hücre Tabakası Parametrelerindeki Değişikliklerin İlişkisinin Optik Koherens Tomografi Kullanarak İncelenmesi, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları Anabilim Dalı, Uzmanlık Tezi, Ankara, 2026. Giriş ve Amaç: Keratokonus tanısı alan ve hastalığın şiddetine göre evrelendirilen hastalarda spektral-domain OKT kullanılarak keratokonus evresinin tam kat fovea ve bireysel retina tabakalarının kalınlığı ile ilişkisi ve kalınlık artışı ya da azalışının hangi retina tabakasından kaynaklandığı araştırmayı, makula tabakalarının segmentasyonu açısından bir fark olup olmadığını değerlendirmeği, retina sinir lifi tabakalarında azalma olup olmadığını saptamayı ve sağlıklı kontrol grubuyla kıyaslamayı, korneal çapraz bağlama tedavisi yapılan subgrupta işlem öncesi ve sonrası döneme ait ölçümleri kıyaslamayı amaçlamaktayız. Gereç ve Yöntem: Hacettepe Üniversitesi Kornea Birimi'nde takip edilen hastaların demografik verileri, muayene bulguları, yapılan korneal topografi ile spektral-domain OKT incelemeleri bir veri seti oluşturularak değerlendirildi. Hasta ve kontrol gruplarının karşılaştırılmasına yönelik analizlere toplam 282 göz dahil edildi. Bu gözlerin 202'si hasta grubunda yer alan 101 hastaya, 80'i ise kontrol grubunda yer alan 40 bireye aittir. Hasta grubundaki gözlerin hastalık evrelerine göre dağılımı incelendiğinde, gözlerin %22,8'inin evre 1, %39,1'inin evre 2 ve %38,1'inin evre 3 olduğu belirlendi. Korneal çapraz bağlama tedavisi uygulanan subgrupta uygulama öncesi ve sonrası ölçümlerin karşılaştırılmasına yönelik analizler, uygulama öncesi ve sonrası döneme ait ölçümleri eksiksiz olarak bulunan 33 hasta üzerinden gerçekleştirildi. Hastalık evrelerine ilişkin dağılım incelendiğinde, uygulama öncesi dönemde hastaların %8,0'inin evre 1, %34,0'ünün evre 2 ve %58,0'inin evre 3 olduğu; uygulama sonrası dönemde ise bu oranların sırasıyla %12,0, %42,0 ve %46,0 olarak değiştiği görüldü. Bu gruptaki hastaların 16'sında yalnızca tek gözden, 17'sinde ise her iki gözden uygulama öncesi ve sonrası ölçümler elde edildi. Bulgular: Çalışmada, kontrol grubu ile karşılaştırılan hasta grubunda retinal katman kalınlıklarının hastalık evresine göre farklılık gösterdiği saptanmıştır. Özellikle iç retinal katmanlarda (NFL, GCL, IPL, INL, OPL ve IRL) evre 2 ve evre 3 gruplarında kontrol grubuna kıyasla istatistiksel olarak anlamlı kalınlık artışları izlenirken, dış retinal katmanlarında (RPE, ONL ve ORL) azalma olduğu görülmüştür. KÇB uygulanan grupta ise erken dönemde (1–3 ay) çoğu katmanda anlamlı bir değişim gözlenmezken, 6 ay ve özellikle 12 ay ve üzeri takiplerde bazı retinal katmanlarda istatistiksel olarak anlamlı değişimler ortaya çıkmıştır. Sonuç: Bulgular keratokonus hastalarında retinal katman kalınlıklarının hem hastalık evresi hem de KÇB sonrası takip süresi ile ilişkili olarak değişebildiğini göstermektedir. Hastalık evresi ilerledikçe iç retinal katmanlarda belirginleşen kalınlık artışları izlenirken, dış retinal katmanlarda azalma olması dikkat çekicidir. KÇB sonrası erken dönemde retinal katmanlarda anlamlı bir değişim gözlenmemesi, uygulamanın kısa vadede retinal yapı üzerinde belirgin bir etkisi olmadığını düşündürmektedir. Buna karşın, uzun dönem takipte (özellikle ≥12 ay) bazı katmanlarda ortaya çıkan anlamlı değişimler, retinal ölçümlerin zamanla farklılaşabileceğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Kazımova F. Evaluation of the Relationship Between Keratoconus Stage and Changes in Retinal Nerve Fiber Layer, Macular Thickness, and Ganglion Cell Layer Parameters Using Optical Coherence Tomography. Department of Ophthalmology, Hacettepe University Faculty of Medicine, Medical Specialty Thesis, Ankara, 2026. Introduction and Objectives: The aim of this study was to investigate the relationship between keratoconus stage and full-thickness foveal as well as individual retinal layer thicknesses using spectral-domain optical coherence tomography (SD-OCT) in patients diagnosed with keratoconus and staged according to disease severity. We also aimed to determine which retinal layers contribute to increases or decreases in thickness, to evaluate whether there is a difference in macular layer segmentation, to assess the presence of thinning in the retinal nerve fiber layer, to compare findings with a healthy control group, and to compare preoperative and postoperative measurements in the subgroup of patients who underwent corneal cross-linking. Materials and Methods: Demographic data, clinical examination findings, corneal topography, and spectral-domain OCT examinations of patients followed at the Hacettepe University Cornea Unit were evaluated by creating a dataset. A total of 282 eyes were included in the analyses comparing the patient and control groups. Of these, 202 eyes belonged to 101 patients in the keratoconus group, and 80 eyes belonged to 40 individuals in the control group. When the distribution of eyes in the patient group according to disease stage was examined, 22.8% were stage 1, 39.1% were stage 2, and 38.1% were stage 3. In the subgroup that underwent corneal cross-linking, analyses comparing pre- and postoperative measurements were performed on 33 patients with complete pre- and postoperative data. When the distribution of disease stages was examined, 8.0% of patients were stage 1, 34.0% were stage 2, and 58.0% were stage 3 in the preoperative period; postoperatively, these rates changed to 12.0%, 42.0%, and 46.0%, respectively. In this group, measurements were obtained from only one eye in 16 patients and from both eyes in 17 patients. Results: In the study, retinal layer thicknesses in the patient group differed according to disease stage when compared with the control group. In particular, statistically significant increases in inner retinal layers (NFL, GCL, IPL, INL, OPL, and IRL) were observed in stage 2 and stage 3 groups compared to the control group, while decreases were observed in outer retinal layers (RPE, ONL and ORL). In the corneal cross-linking group, no significant changes were observed in most retinal layers in the early period (1–3 months), whereas statistically significant changes emerged in certain retinal layers at 6 months and particularly at 12 months and beyond. Conclusions: The findings indicate that retinal layer thickness in keratoconus patients may vary in relation to both disease stage and follow-up duration after corneal cross-linking. As the disease stage progresses, more pronounced increases in inner retinal layers are observed, while decreases in outer retinal layers are noteworthy. The absence of significant changes in retinal layers in the early postoperative period suggests that the procedure does not have a marked short-term effect on retinal structure. However, significant changes observed in long-term follow-up (particularly ≥12 months) indicate that retinal measurements may change over time.