Artırılmış gerçeklik (AR) destekli interaktif ambalaj tasarımı ve markalaşma sürecine etkileri
The effects of augmented reality (AR)–supported interactive packaging design on the branding process
- Tez No: 1011896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR BAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Ambalaj tasarım, Packaging design
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Sanat Eğitimi Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Çalışmaları Bilim Dalı
Özet
Günümüz rekabetçi pazar koşullarında ambalaj tasarımı, ürünün yalnızca korunmasını sağlayan işlevsel bir unsur olmanın ötesine geçerek markalar ile tüketiciler arasında kurulan önemli bir iletişim aracı hâline gelmiştir. Dijital teknolojilerde yaşanan gelişmeler, ambalaj tasarımının da dönüşüm geçirmesine neden olmuş; özellikle artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi, ambalajı etkileşimli ve deneyim odaklı bir yapıya dönüştürmüştür. Bu tez çalışmasının amacı, artırılmış gerçeklik destekli interaktif ambalaj tasarımlarının tüketici deneyimi ve markalaşma süreci üzerindeki etkilerini incelemektir. Araştırmada AR teknolojisinin ambalaj tasarımına entegrasyonu sonucunda ortaya çıkan etkileşimli deneyimlerin tüketicilerin dikkat, ilgi, istek, hafıza, bilgi arama, eyleme geçme ve paylaşım davranışları üzerindeki etkileri değerlendirilmiştir. Çalışma, nicel araştırma yöntemi kullanılarak yürütülmüş; veriler, AIDMSAS modeline dayalı ölçekler ve Marka Tutum Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma evrenini üniversite öğrencileri oluşturmuş, örneklem grubundan elde edilen veriler istatistiksel analizler yoluyla incelenmiştir. Araştırma bulguları, artırılmış gerçeklik destekli ambalaj tasarımlarının tüketici algısı üzerinde anlamlı ve olumlu etkiler yarattığını göstermektedir. AR destekli ambalajların tüketicinin dikkatini daha fazla çektiği, ürünle kurulan etkileşimi artırdığı ve marka algısını güçlendirdiği sonucuna varılmıştır. Ayrıca bu tür ambalajların marka tutumlarını olumlu yönde etkilediği ve marka sadakatinin oluşmasına katkı sağladığı belirlenmiştir. Sonuç olarak artırılmış gerçeklik destekli interaktif ambalaj tasarımlarının markalaşma sürecinde stratejik bir araç olarak önemli bir potansiyele sahip olduğu görülmektedir. Çalışma, ambalaj tasarımının geleceğinin deneyim odaklı ve dijital etkileşim temelli bir yapıya evrildiğini ortaya koymakta; hem akademik literatüre hem de tasarım ve pazarlama uygulamalarına katkı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's highly competitive market environment, packaging design has evolved beyond its traditional function of protecting products and has become a powerful communication tool between brands and consumers. Advances in digital technologies have significantly transformed packaging design, with augmented reality (AR) emerging as a prominent innovation that enables interactive and experience oriented packaging solutions. The aim of this thesis is to examine the effects of augmented reality–supported interactive packaging designs on consumer experience and the branding process. Within the scope of the study, the impact of interactive experiences created through the integration of AR technology into packaging design on consumers' attention, interest, desire, memory, information-seeking behavior, action, and sharing tendencies is evaluated. The research is conducted using a quantitative research method, and data are collected through scales based on the AIDMSAS model and a Brand Attitude Scale. The study sample consists of university students, and the collected data are analyzed using statistical methods. The findings of the research indicate that augmented reality–supported packaging designs have significant and positive effects on consumer perception. AR supported packaging attracts more consumer attention, enhances interaction with the product, and strengthens brand perception. Moreover, the results reveal that such packaging designs positively influence brand attitudes and contribute to the development of brand loyalty. In conclusion, augmented reality–supported interactive packaging designs possess strong potential as a strategic tool in the branding process. This study demonstrates that the future of packaging design is shifting toward an experience driven and digitally interactive structure and contributes both to academic literature and to practical applications in design and marketing fields.