İleri anne yaşı olan gebelerde maternal ve fetal kan akım parametreleri ile maternal serum asimetrik dimetilarjinin seviyeleri arasındaki ilişkinin araştırılması: Prospektif gözlemsel çalışma
Investigation of the relationship between maternal and fetal hemodynamic parameters and maternal serum asymmetric dimethylarginine levels in advanced maternal age pregnancies : Prospective observational study
  1. Tez No: 1011895
  2. Yazar: NAZIM OZAN ÇELEBİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR AKSOY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: ADMA, Annelik yaşı, Asimetrik dimetilarjinin, Gebelik, Ultrasonografi-doppler, ADMA, Maternal age, Pregnancy, Ultrasonography-doppler
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Erzurum Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İleri anne yaşı, endotelyal disfonksiyon ile ilişkilidir. Endotelyal disfonksiyonun göstergelerinden biri olan serum asimetrik dimetilarjinin (ADMA), nitrik oksit sentezini inhibe ederek vasküler tonusun düzenlenmesinde rol oynar. Bu çalışmada ileri anne yaşının Uterin arter (UtA), Umbilikal arter (UA), Orta serebral arter (MCA) Doppler parametreleri üzerine olan etkisi araştırıldı. Ayrıca ileri anne yaşının maternal serum ADMA düzeylerine etkisi ve Doppler parametreleri ile ADMA düzeyleri arasındaki ilişki analiz edildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya term, tekil gebeliği olan 122 gebe dahil edildi, iki grup oluşturuldu: Grup 1: Yaşı <35 olan gebeler (n=60), Grup 2: Yaşı ≥35 olan gebeler (n=62). Tüm olgulardan serum örneği alınarak ADMA düzeyi ölçüldü, obstetrik ve Doppler ultrasonografi yapıldı, UtA, UA ve MCA Doppler parametreleri olarak pulsatilite indeksi (PI), rezistif indeks (RI) ve sistol/diyastol oranı (S/D) değerleri kaydedildi. Sonuçlar Mann-Whitney U ve ki-kare testleri kullanılarak gruplar arasında karşılaştırıldı. Değişkenler arası ilişkiler Spearman korelasyon analizi ve çok değişkenli lineer regresyon analizi ile araştırıldı. Bulgular: Gruplardaki sosoyodemografik özellikler benzerdi. Grup 2'de Amniyotik sıvı indeksi Grup 1'e göre daha düşük bulundu. Grup 2'de UtA, UA ve MCA'ya ait PI, RI ve S/D değerleri Grup 1'e göre daha yüksek izlendi. Aynı zamanda serum ADMA düzeyi Grup 2'de Grup 1'e göre daha yüksekti. Anne yaşı ile ADMA düzeyi ve UtA direnç göstergeleri arasında pozitif korelasyon izlendi. Ana regresyon modelinde yaş ve MCA S/D, ADMA düzeyinin bağımsız belirleyicileri olarak saptandı. Sonuç: İleri anne yaşı, serum ADMA düzeylerinde ve feto maternal Doppler parametrelerinde değişikliklere sebep olur.
Özet (Çeviri)
Objective: Advanced maternal age is associated with endothelial dysfunction. Asymmetric dimethylarginine (ADMA), a biomarker of endothelial dysfunction, plays a key role in the regulation of vascular tone by inhibiting nitric oxide synthesis. This study aimed to investigate the effect of advanced maternal age on uterine artery (UtA), umbilical artery (UA), and middle cerebral artery (MCA) Doppler parameters. Additionally, the impact of advanced maternal age on maternal serum ADMA levels and the relationship between Doppler parameters and ADMA levels were analyzed. Materials and Methods: A total of 122 term singleton pregnancies were included in the study and divided into two groups: Group 1, pregnant women aged <35 years (n=60), and Group 2, pregnant women aged ≥35 years (n=62). Serum samples were collected from all participants to measure ADMA levels. Obstetric and Doppler ultrasonography were performed, and pulsatility index (PI), resistive index (RI), and systolic/diastolic ratio (S/D) of the UtA, UA, and MCA were recorded. Intergroup comparisons were performed using the Mann–Whitney U test and chi-square test. Relationships between variables were assessed using Spearman correlation analysis and multivariable linear regression analysis. Results: Sociodemographic characteristics were comparable between the groups. The amniotic fluid index was significantly lower in Group 2 compared to Group 1 (p=0.012). The PI, RI, and S/D values of the UtA, UA, and MCA were higher in Group 2. Serum ADMA levels were also significantly elevated in Group 2 compared to Group 1. Maternal age showed a positive correlation with ADMA levels and uterine artery resistance indices. In the main regression model, maternal age and MCA S/D were identified as independent predictors of ADMA levels. Conclusion: Advanced maternal age is associated with alterations in maternal serum ADMA levels and fetomaternal Doppler parameters.