Kutanöz vaskülit tanısı alan hastalarda hematolojik inflamasyon belirteçleri ile hastalık durumu ve klinik bulgulararasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between hematological inflammation markers and disease status and clinical findings in patients diagnosed with cutaneous vasculitis
- Tez No: 1011913
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RABİA ÖZTAŞ KARA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: inflamasyon belirteçleri, kutanöz vaskülit, sistemik tutulum, inflammation markers, cutaneous vasculitis, systemic involvement
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Kutanöz vaskülitler; başta postkapiller venüller olmak üzere dermisteki küçük kan damarlarının inflamasyonu ve nekrozu ile karakterize heterojen bir hastalık grubudur. Bu çalışmanın temel amacı; klinik olarak sistemik tutulum bulgusu göstermeyen, histopatolojik olarak lökositoklastik vaskülit(LKV) tanısı doğrulanmış hastalarda sistemik inflamasyonun varlığını değerlendirmektir. Bu doğrultuda; yeni nesil hematolojik inflamasyon belirteçleri mercek altına alınmıştır. Gereç ve Yöntem: Histopatolojik LKV tanısı kesinleşen 212 hastanın verileri retrospektif kesitsel olarak incelenmiştir. Hemogram verileri üzerinden NLO, MLO, TLO, Sİİ, SİRİ ve AİSİ indeksleri hesaplanmıştır. İstatistiksel analizlerde IBM SPSS programı kullanılmış; P<0,05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgular: Hastaların yaş ortalaması 54,39 yıl olup, %50,9'u kadındır. En sık klinik lezyon purpura (%51,4), en sık yerleşim alt ekstremitedir (%54,2). Hastalık döneminde nötrofil, trombosit, CRP ve tüm hematolojik indeksler (NLO, MLO, TLO, Sİİ, SİRİ, AİSİ) hasta olmadığı döneme göre anlamlı yüksektir. (p<0,05). ROC eğrisi analizi ile Sİİ ve NLO vaskülitlerde hastalık aktivitesini belirlemede daha iyi performans gösterdiği saptanmıştır. Hematüri varlığında; CRP, ESH, Sİİ ve TLO değerleri anlamlı yüksektir (p<0,05). Proteinüri saptanan grupta; CRP, ESH, Sİİ, TLO ve NLO değerleri anlamlı yüksektir (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma yeni nesil indekslerin hastalık aktivitesinin takibinde geleneksel akut faz reaktanlarına yardımcı birer araç olarak kullanılabileceğini desteklemektedir. ROC eğrisi analizi ile hastalık aktivitesini belirlemede bir ayırt edici performans sergileyen Sİİ ve NLO değerlerinin; proteinüri varlığı ile de anlamlı ilişkili saptanması, bu iki indeksin vaskülit yönetiminde öncelikli ve güvenilir biyobelirteçler olarak olarak kullanım potansiyelini desteklemektedir
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Relationship Between Hematological Inflammation Markers and Disease Status and Clinical Findings in Patients Diagnosed with Cutaneous Vasculitis Aım: Cutaneous vasculitides are a heterogeneous group of diseases characterized by the inflammation and necrosis of small blood vessels in the dermis, primarily postcapillary venules. The primary objective of this study is to evaluate the presence of systemic inflammation in patients with histopathologically confirmed LCV who do not clinically exhibit signs of systemic involvement. In this direction, next-generation hematological inflammatory markers were scrutinized. Materials and Methods: Data from 212 patients with a confirmed histopathological diagnosis of LCV were analyzed in a retrospective cross-sectional study. NLR, MLR, PLR, SII, SIRI, and AISI indices were calculated based on hemogram data. IBM SPSS software was used for statistical analysis; P<0.05 was considered significant. Results: The mean age of the patients was 54.39 years, and 50.9% were female. The most common clinical lesion was purpura (51.4%), and the most frequent localization was the lower extremity (54.2%). During the disease period; neutrophils, platelets, CRP, and all hematological indices (NLR, MLR, PLR, SII, SIRI, AISI) were significantly higher compared to the non-disease period (p<0.05). ROC curve analysis revealed that SII and NLR demonstrated better performance in determining disease activity in vasculitis. In the presence of hematuria; CRP, ESR, SII, and PLR values were significantly higher (p<0.05). In the group where proteinuria was detected; CRP, ESR, SII, PLR, and NLR values were significantly higher (p<0.05). Conclusion: This study supports the use of next-generation indices as auxiliary tools to traditional acute phase reactants in monitoring disease activity. The significant association of SII and NLR values with the presence of proteinuria, coupled with their discriminatory performance in determining disease activity through ROC curve analysis, substantiates the potential utility of these two indices as prioritized and reliable biomarkers in vasculitis management.