PES/yün karışımlı dokunmuş kumaşların sürdürebilirlik kapsamında boyanma proseslerinin iyileştirilmesi
Improving the dyeing processes of PES/woll blended woven fabrics within the scope of sustainability
  1. Tez No: 1011974
  2. Yazar: GÜLÇİN TUYGUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FÜSUN DOBA KADEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pes/Yün Karışımı, Sürdürülebilirlik, Proses İyileştirme, Tekstil Boyama, Enerji Tasarrufu, PES/Wool Blend, Sustainability, Process Improvement, Textile Dyeing, Energy Saving
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, tekstil endüstrisinde yaygın kullanım alanına sahip olan poliester (PES) ve yün karışımlı dokunmuş kumaşların boyama süreçlerinin, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda optimize edilmesi amaçlanmıştır. Geleneksel boyama yöntemlerinde yüksek enerji tüketimi, uzun işlem süreleri ve yoğun su kullanımı gibi çevresel sorunlar ön plana çıkmaktadır. Bu kapsamda, çevresel etkiyi minimize edecek alternatif yöntemler ve parametre iyileştirmeleri üzerine odaklanılmıştır. Deneysel çalışmalarda, farklı karışım oranlarına sahip kumaşlar kullanılarak tek banyoda boyama yöntemi ile boyama yapılmıştır. Bu çalışmalara çeşitli testlerde uygulanmıştır.Proses iyileştirmesi sonucunda elde edilen veriler; renk haslıkları (yıkama, sürtünme), ter haslığı, pilling haslığı, renk haslığı, hava geçirgenliği ve liflerin mukavemet özellikleri açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca geliştirilen yöntemlerin su ve enerji tasarrufu üzerindeki etkileri nicel olarak analiz edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; jet boyama makinelerinde atık su kullanılarak kumaş özelliklerinden ödün vermeksizin sürdürülebilir bir üretim modelinin mümkün olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulguların, tekstil terbiye sektöründe ekolojik ayak izinin azaltılmasına ve maliyetlerin optimize edilmesine katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to optimize the dyeing processes of polyester (PES) and wool blend woven fabrics, which are widely used in the textile industry, in line with sustainability principles. Traditional dyeing methods highlight environmental problems such as high energy consumption, long processing times, and intensive water use. Therefore, the focus is on alternative methods and parameter improvements that minimize environmental impact. Experimental studies were conducted using fabrics with different blend ratios and a single-bath dyeing method. The data obtained from the process improvement were evaluated in terms of color fastness (washing, rubbing), perspiration fastness, pilling fastness, air permeability, and fiber strength properties. Furthermore, the effects of the developed methods on water and energy savings were quantitatively analyzed. According to the research results, it was determined that a sustainable production model is possible in jet dyeing machines using wastewater without compromising fabric properties. It is predicted that these findings will contribute to reducing the ecological footprint and optimizing costs in the textile finishing sector.