Depolanmış ürün zararlısı Ephestia cautella (Walker) (Lepidoptera: Pyralidae)'nın mücadelesinde yüksek ve düşük sıcaklık uygulamaları üzerinde araştırmalar
Researches on high and low temperature applications in the control of Ephestia cautella (Walker) (Lepidoptera: Pyralidae)
  1. Tez No: 1011975
  2. Yazar: ÖZLEM YILMAZ DOĞU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT EMEKCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Düşük sıcaklık, Ephestia cautella, Zirai mücadele, Low temprature, Ephestia cautella, Pest management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
Özet
Kuru incir zararlısı Ephestia cautella'nın 1, 2, 3'er günlük yumurta, olgun larva, genç larva, 1, 2, 3'er günlük pupa ve ergin evreleri, 45°C, 50°C ve 55°C yüksek sıcaklık ile 5°C, 0°C, -5°C, -10°C, -15°C" ve -18°C düşük sıcaklıklara farklı uygulama sürelerinde tutularak ölüm oranlarının belirlenmesi tezin amacını oluşturmuştur. Araştırma sonuçlarında düşük sıcaklık uygulamalarında -18°C ve -15°C'de 1, 3, 6, 9, 24 ve 168 saatlik maruziyette yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerinde (tüm yaş gruplarında) %100 ölüm kaydedilmiştir. Yüksek sıcaklık uygulamalarında ise 45°C'de 12 ve 24 saat, 50°C'de 3, 12 ve 24 saat, 55°C'de 1, 3, 12 ve 24 saat maruziyet sonrasında yumurta, larva, pupa ve ergin evrelerinde (tüm yaş gruplarında) %100 ölüm elde kaydedilmiştir. Düşük sıcaklıklarda uzun süreli maruziyetin ve yüksek sıcaklıklarda ise kısa süreli maruziyetin, zararlının tüm yaşam evreleri için tam ölüme neden olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada, zararlı evresindeki yaş arttıkça, düşük ve yüksek sıcaklığa karşı dayanıklılığın da arttığı gözlemlenmiştir. Yüksek ya da düşük sıcaklık uygulamalarının, ekonomik, uygulanabilir, ürün kalitesine ve çevreye en az zararlı, kalıntı içermeyen, böceklerde insektisitlere direnç gelişimini azaltan alternatif bir yöntem durumunda olduğu değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to determine the mortality rates at the end of different exposures to high temperatures periods at 45°C, 50°C and 55°C and low temperatures of 5°C, 0°C, -5°C, -10°C, -15°C and -18°C on 1, 2 and 3 day- old egg, mature larvae, young larvae, 1, 2 and 3 day-old pupae and adult stages of Ephestia cautella, a pest of dried fig. The results of the research showed that 100% mortality was obtained in eggs, larvae, pupae and adult stages (in all age groups) after 1, 3, 6, 9, 24 and 168 hours of exposure at -18°C and -15°C in low temperature applications. In high temperature applications, 100% mortality was achieved in eggs, larvae, pupae, and adult stages (in all age groups) after 12 and 24 hours at 45°C; 3, 12, and 24 hours at 50°C, and 1, 3, 12, and 24 hours at 55°C. It was determined that short exposures to extreme low temperatures and extreme high temperatures caused complete mortality for all life stages of the pest. We observed that tolerance to extreme low and high temperatures increased with increasing age of the pest stage. We conclude that extreme high- and low-temperature applications are considered to be more effective, economical, practical and less harmful to the product and the environment. They are also considered a good alternative for maintaining product quality, overcoming resistance problems that develop over time in insects, and reducing the cost of control methods.