Milletvekillerinin cezai sorumluluğu
Criminal liability of deputies
- Tez No: 1012028
- Danışmanlar: PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Cezai sorumluluk, Milletvekili, Yasama dokunulmazlığı, Yasama sorumsuzluğu, Criminal liability, Deputy, Legislative immunity, Legislative nonliability
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
Özet
Hukuk düzeni, aralarında etkileşim ve geçişli alanlar bulunan farklı hukuk disiplinlerinin ahenkli bir bütününden oluşur. Hukuk düzenini ihlal eden bazı eylemleri suç olarak düzenleyen ceza hukuku, suçun fail tarafından işlenip işlenmediğinin tespiti için yapılması gereken soruşturma/kovuşturma işlemlerinin ilkelerini düzenleyen ceza muhakemesi hukuku ve kesinleşen cezaların infaz rejimini belirleyen infaz hukuku,“milletvekillerinin cezai sorumluluğu”bakımından diğer kişilerin cezai sorumluluğundan sadece parlamenter muafiyetler yönünden farklılıklar gösterir. Bu nedenle anayasa hukuku kavramı olarak ortaya çıkan parlamenter muafiyetleri oluşturan yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı, milletvekillerinin cezai sorumluluğu konusunun esaslı bir unsuru haline gelmektedir. Milletvekillerinin cezai sorumluluğu, diğer kişilerin cezai sorumluluğundan sadece parlamenter muafiyetler yönünden farklılık gösterdiği için çalışma konumuzun doğal olarak ağırlıklı unsurunu, yasama sorumsuzluğu ve yasama dokunulmazlığı oluşturmuş ve çalışma konumuz bu kavramlar ekseninde ele alınmıştır. Milletvekillerinin cezai sorumluğu konusunda yanlış olduğunu düşündüğümüz görüş ve uygulamalara değinilerek eleştiriler yöneltilmiş, muğlak ve tartışmalı hususlarda görüşlerimiz ortaya konularak mevzuat değişiklikleri dâhil olmak üzere çözüm önerileri sunulmuştur. Bu muafiyetlerin, toplumda milletvekilleri yönünden cezasızlık ve şahsi imtiyaz algısı oluşturmaması için milletvekillerine hangi düzeyde koruma sağlaması gerektiği hususu ele alınarak bu konularda kıstas getirilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The legal system consists of a harmonious and coherent whole composed of various legal disciplines with interacting and overlapping fields. Criminal law, which regulates certain acts violating the legal order as crimes; criminal procedure law, which regulates the principles governing investigation and prosecution processes; and penal enforcement law, which regulates the execution regime of finalized criminal sanctions, differ, with respect to the criminal liability of deputies, from the criminal liability of other individuals only in terms of parliamentary immunities. For this reason, legislative non-liability and legislative immunity, which constitute parliamentary immunities as concepts originating from constitutional law, form an essential component of the criminal liability of deputies. Since the criminal liability of deputies differs from that of other individuals solely with regard to parliamentary immunities, the principal focus of this study has naturally been legislative non-liability and legislative immunity, and the subject has been examined within the framework of these concepts. In addition, views and practices concerning the criminal liability of deputies that are considered erroneous have been critically addressed, and opinions on ambiguous and controversial issues have been presented together with proposed solutions, including legislative amendments. Furthermore, the study evaluates the level of protection that parliamentary immunities should provide in order to prevent the emergence of a perception of impunity or personal privilege in society with respect to deputies, and attempts to establish criteria in this regard.