Vurgulu elektrik alan ön işlemi ile sarımsağın yaşlandırılması ve kurutulması; yöntemin fonksiyonel özellikleri artırmadaki potansiyelinin değerlendirilmesi
Aging and drying of garlic by pulsed electric field pretreatment: Evaluation of the method's potential to enhance functional properties
  1. Tez No: 1012029
  2. Yazar: ELİF ESRA İŞGÜZAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA FİNCAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlandırılmış Sarımsak, Allium Sativum, Vurgulu elektrik alan, S-allil-sistein, Kurutma, İmaj analizi, Aged garlic, Allium Sativum L, pulsed electric field, S-allyl-L-cysteine, Drying, İmage analysis
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, vurgulu elektrik alan (VEA) ön işleminin taze sarımsağın yaşlandırma sürecinde S-allil-sistein (SAC) oluşumu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Bu kapsamda, ön işlemin; dokuyu bozulma oranı (Zp), spesifik enerji tüketimi, kuruma davranışı, renk özellikleri ve toplam fenolik bileşik içeriği üzerindeki etkileri de değerlendirilmiştir. VEA uygulamasında; 0,1–10 Hz frekans aralığında yüksek şiddetde μs ölçekli vurgular (10 μs, 3 kV/cm; YEA–MKV) ile düşük şiddetde ms ölçekli vurgular (3 ms, 0,75 kV/cm; DEA–MLV) kullanılmıştır. Sonuçlar, her iki vurgu tipinde de frekansın azalmasıyla Zp değerinin arttığını; ancak benzer Zp düzeylerinde µs ölçekli vurguların daha düşük spesifik enerji tüketimi sağladığını göstermiştir. Nitekim 28 vurgu ve 0,05 Hz frekans koşullarında yaklaşık %83'lük Zp değerine 3,2 kJ/kg enerji tüketimi ile ulaşılmıştır. Toplam renk değeri, işlem görmemiş örneklere kıyasla farklılık gösterirken, frekansın belirgin bir etkisi gözlenmemiştir. Kurutma (20 °C) sonuçları, VEA uygulamasının etkin nem difüzyon katsayısını artırarak özellikle azalan kuruma evresini kısalttığını ortaya koymuş; ancak frekans ve vurgu sayısının bu parametre üzerinde anlamlı bir etkisi belirlenmemiştir. Ayrıca, benzer yüksek Zp değerlerinde µs ölçekli vurguların kuruma süresini daha fazla kısalttığı tespit edilmiştir. Yaşlandırma (35 °C, %90 bağıl nem) sonrasında gerçekleştirilen analizler, hem YEA-MKV hem de DEA-MLV ön işlemlerinin SAC oluşumunu kontrol örneklerine kıyasla yaklaşık 6 kat artırdığını; ancak frekans ve vurgu sayısının belirgin bir etkisinin bulunmadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of pulsed electric field (PEF) pretreatment on the formation of S-allyl-cysteine (SAC) during the aging process of fresh garlic were investigated. In this context, the effects of the pretreatment on tissue degradation rate (Zp), specific energy consumption, drying behavior, color properties, and total phenolic compound content were also evaluated. PEF applications used high-intensity μs pulses (10 μs, 3 kV/cm; YEA–MKV) and low-intensity ms pulses (3 ms, 0.75 kV/cm; DEA–MLV) over 0.1–10 Hz. The results showed that the Zp value increased as the frequency decreased for both pulse types; however, at similar Zp levels, microsecond-scale pulses provided lower specific energy consumption. Indeed, under conditions of 28 pulses and a 0.05 Hz frequency, a Zp value of approximately 83% was achieved with an energy consumption of 3.2 kJ/kg. While the total color value differed compared to untreated samples, no significant effect of frequency was observed. Drying (20 °C) results revealed that the VEA treatment shortened the decreasing drying phase in particular by increasing the effective moisture diffusion coefficient; however, no significant effect of frequency or the number of pulses on this parameter was determined. Additionally, it was found that µs-scale pulses shortened the drying time even further at similar high Zp values. Analyses conducted after aging (35 °C, 90% relative humidity) showed that both the YEA-MKV and DEA-MLV pretreatments increased SAC formation by approximately 6 times compared to the control samples; however, no significant effect of frequency or the number of pulses was observed.