La0.67-xNdxCa0.18Sr0.15MnO3 (0.00≤x≤0.10) manganitlerinin yapısal, manyetik ve manyetokalorik özelliklerinin incelenmesi
Investigation of Structural, Magnetic and Magnetocaloric Properties of La0.67-xNdxCa0.18Sr0.15MnO3 (0.00≤x≤0.10) Manganites
- Tez No: 1012030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELDA KILIÇ ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Manyetik duygunluk, Manyetik malzemeler, Manyetik moment, Manyetokalorik etki (MKE), Perovskitler, Magnetic susceptibility, Magnetic materials, Magnetic moment, Magnetocaloric effect (MCE), Perovskite
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, manyetik soğutma sistemlerinde kullanılma potansiyeline sahip manganit tabanlı malzemelerin sentezlenmesi ve karakterizasyonu hedeflenmiştir. Bu amaçla La0.67-xNdxCa0.18Sr0.15MnO3 bileşiklerinde La yerine farklı oranlarda Nd katkılaması yapılarak elde edilen numunelerin yapısal, manyetik ve manyetokalorik özellikleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Yapısal analizler ve morfolojik incelemeler X-ışını kırınımmetresi (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM) ve enerji dağılımlı X-ışını spektroskopisi (EDS) kullanılarak yapılmıştır. Manyetik ve manyetokalorik özelliklerin belirlenmesi amacıyla sıcaklığa bağlı ve manyetik alana bağlı manyetizasyon ölçümleri fiziksel özellikler ölçüm sistemi (PPMS) kullanılarak gerçekleştirilmiştir. XRD analiz sonuçları değerlendirildiğinde yapıların rombohedral kristal yapıda oldukları ve tüm kristal yapıların R-3c uzay grubunda yer aldığı belirlenmiştir. SEM görüntülerinden, ortalama tanecik boyutunun Nd katkı oranının artışıyla birlikte kademeli bir şekilde arttığı görülmektedir. M(T) ölçümlerinden yapıya x=0.02 oranında La ile yer değiştirecek şekilde Nd ilavesi yapıldığında Curie sıcaklığının (TC) 313.94 K değerine yükseldiği gözlenmiştir. Ancak ileri katkı miktarlarında TC katkı konsatrasyonun artışı ile birlikte kademeli bir şekilde azalış gösterdiği gözlenmiştir. Manyetik entropi değişim değerleri incelendiğinde en yüksek değer, en fazla Nd katkı oranına sahip La0.57Nd0.10Ca0.18Sr0.15MnO3 numunesi için 5T manyetik alan değeri altında 6.41 Jkg-1K-1 olarak elde edilmiştir. Manyetik entropi değişim eğrilerinden hesaplanan RCP değerleri incelendiğinde yapıya Nd katkısının artmasıyla birlikte RCP değerlerinde bir artış olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the synthesis and characterization of manganite-based materials with potential use in magnetic refrigeration systems were aimed. For this purpose, the effects of Nd substitution at different concentrations in place of La on the structural, magnetic, and magnetocaloric properties of La0.67-xNdxCa0.18Sr0.15MnO3 compounds were investigated. Structural analyses and morphological examinations were carried out using X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), and energy-dispersive X-ray spectroscopy (EDS). In order to determine the magnetic properties, temperature- and magnetic field-dependent magnetization measurements were performed using a Physical Property Measurement System (PPMS). According to the XRD results, it was determined that the structures possess a rhombohedral crystal structure and all samples belong to the R-3c space group. SEM images revealed that the average grain size increases gradually with increasing Nd doping concentration. From M(T) measurements, it was observed that when Nd was substituted for La at a level of x = 0.02, the Curie temperature (TC) increased to 313.94 K. However, at higher doping levels, the TC was found to decrease gradually with increasing Nd concentration. When the magnetic entropy change (ΔSM) values were examined, the maximum value was obtained as 6.41 Jkg⁻¹K⁻¹ under 5 T for the La0.57Nd0.10Ca0.18Sr0.15MnO3 sample with the highest Nd content. Furthermore, evaluation of the RCP values calculated from the ΔSM curves indicated that the RCP values increase with increasing Nd doping.