Karadeniz bölgesindeki küçük ölçekli balıkçılığın sosyo-ekonomik durumu, yönetimi ve avrupa birliği ile karşılaştırılması
The socio-economic status, management, and comparison of small-scale fisheries in the black sea region with the european union
  1. Tez No: 1012048
  2. Yazar: DİLARA SERÇİN ARGUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NİHAT YEŞİLAYER, DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN AKSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Balıkçılık, Karadeniz, Sosyoekonomi, Sürdürülebilirlik, Yönetim, European Union, Fisheries, Black Sea, Socio-economics, Sustainability, Management
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Karadeniz Bölgesi'nde faaliyet gösteren küçük ölçekli balıkçılığın sosyo-ekonomik durumunu ve mevcut yönetim yapısını, Avrupa Birliği (AB) balıkçılık politikaları ile karşılaştırmalı olarak değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, bölgedeki küçük ölçekli balıkçılarla yüz yüze anket çalışmaları gerçekleştirilmiş, elde edilen veriler nicel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda, küçük ölçekli balıkçılığın bölge halkı için önemli bir geçim kaynağı olmakla birlikte, düşük gelir, sosyal güvencesizlik, yetersiz devlet destekleri ve kooperatif yapılarındaki etkinlik eksikliği gibi temel sorunlarla karşı karşıya olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca, Avrupa Birliği'nde uygulanan sürdürülebilir balıkçılık politikalarının Türkiye'deki mevcut sistemle kıyaslandığında daha etkin ve destekleyici olduğu gözlemlenmiştir. Araştırmada, Karadeniz'deki küçük ölçekli balıkçıların büyük çoğunluğunun geleneksel yöntemlerle avcılık yaptığı ve modern teknolojilere erişim konusunda önemli kısıtlarla karşılaştığı belirlenmiştir. Bununla birlikte, balıkçıların çoğu AB politikalarına yönelik farkındalık sahibi olmakla birlikte, Türkiye'de bu tür uygulamaların eksik olduğunu ifade etmiştir. Çalışma, küçük ölçekli balıkçılığın sürdürülebilirliğini sağlamak için eğitim, sosyal destek, kooperatiflerin güçlendirilmesi ve AB politikalarına uyum sağlanması yönünde politika önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to comparatively evaluate the socio-economic status and current management structure of small-scale fisheries operating in the Black Sea Region in relation to the fisheries policies of the European Union (EU). Within the scope of the research, face-to-face surveys were conducted with small-scale fishers in the region, and the obtained data were analyzed using quantitative analysis methods.The findings of the study revealed that small-scale fisheries constitute an important source of livelihood for the local population; however, they face major problems such as low income, lack of social security, insufficient governmental support, and inefficiencies in cooperative structures. In addition, it was observed that the sustainable fisheries policies implemented in the European Union are more effective and supportive compared to the current system in Türkiye.The research also determined that the vast majority of small-scale fishers in the Black Sea use traditional fishing methods and face significant limitations in accessing modern technologies. Nevertheless, although most fishers were aware of EU policies, they stated that such practices are insufficient in Türkiye.The study offers policy recommendations aimed at ensuring the sustainability of small-scale fisheries, including improving education, increasing social support, strengthening cooperatives, and promoting harmonization with EU fisheries policies.