Avrupa yeşil mutabakatı ile bütünleşık ekolojik kent planlamasına altlık kadastro tabanlı güncel yaklaşımlar ve gereksinimler
Current cadastre-based approaches and requirements as a basis for ecological urban planning integrated with european green deal
  1. Tez No: 1012047
  2. Yazar: TUĞBA OKUMUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ ERDEM ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Peyzaj Mimarlığı, Geodesy and Photogrammetry, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kent planlama, Tapu kadastro, Çevresel sürdürülebilirlik, Urban planning, Land register cadastre, Sustainable environment
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
Özet
Geleneksel kadastro sistemleri araziyi, geometrik ve hukuki sınırlarla tanımlanan statik bir mekânsal birim olarak ele almaktadır. Oysa derinleşen iklim krizi ve Avrupa Yeşil Mutabakatı süreci, sürdürülebilir arazi yönetimi anlayışını yeniden şekillendirerek insan, iklim ve arazi arasındaki dinamik etkileşimi merkeze alan bütüncül bir yaklaşımı zorunlu kılmaktadır. Bu bağlamda taşınmazın yalnızca mülkiyet konusu bir toprak parçası değil, ekosistem hizmetleri üreten, işlevsel ve yaşayan bir varlık olarak yeniden tanımlanması gerekmektedir. Bu çalışma, çevresel değerleri mülkiyet sistemiyle bütünleştiren özgün bir“Ekolojik Kadastro”modeli ile bu modelin uygulama çıktısı olan“Ekolojik Parsel Kimliği”ni geliştirmeyi amaçlamaktadır. Model, kentsel ekosistem yapısı temelinde kurgulanmış; ISO 19152 Arazi İdaresi Temel Modeli ile tam uyumlu bir veri mimarisi altyapısı üzerine inşa edilmiştir. Önerilen sistem, parselin üç boyutlu geometrik temsilinin ötesine geçerek karbon tutma potansiyeli, hidrolojik döngüye katkı, toprak sağlığı göstergeleri, mikroklimatik düzenleme kapasitesi ve biyolojik çeşitlilik gibi birbirini tamamlayan ekolojik bileşenleri bütünleşik bir çevresel performans matrisi kapsamında tescil edilebilir veri setine dönüştürmesine altlık oluşturmaktadır. Modelin temel özgünlüğü, mülkiyet haklarını ekolojik hak, kısıt ve sorumluluklarla birlikte yeniden yapılandırarak taşınmazları kentsel yeşil-ekolojik koridorların sürekliliğini ve işlevselliğini güvence altına alan stratejik mekânsal modüller olarak tanımlamasıdır. Ayrıca, INSPIRE Direktifi ve Türkiye Ulusal Coğrafi Bilgi Standartları ile uyumlu bütünleşik veri altyapısı sayesinde habitat kalitesi, ekosistem bütünlüğü ve yeşil alan sürdürülebilirliğine ilişkin göstergelerin zamansal-mekânsal ölçekte izlenmesi ve yönetilmesi mümkün kılınmaktadır. Bu yönüyle çalışma, mülkiyetin ekosistem hizmetlerine katkısının tescil edilebilirliğini esas alan sürdürülebilir ve bütüncül bir kadastro paradigması önermektedir.
Özet (Çeviri)
Conventional cadastral systems define land as static spatial unit delineated by geometric and legal boundaries. Yet, the intensifying climate crisis and the sustainability objectives articulated under the European Green Deal call for a transformative land governance paradigm grounded in the dynamic interrelationship between humans, climate, and land. In this context, immovable property must be reconceptualized not merely as a bounded asset subject to ownership, but as a living ecological entity that produces and sustains ecosystem services. This study develops an original“Ecological Cadastre”model and proposes the“Ecological Parcel Identity”as its practical implementation instrument. The model is designed within the ecological landscape of urban and is fully compliant with the ISO 19152 Land Administration Domain Model. Beyond conventional three-dimensional parcel representation, the framework integrates ecosystem-based indicators such as carbon sequestration capacity, hydrological cycle contribution, soil health indices, microclimatic regulation potential, and biodiversity metrics into a comprehensive environmental performance matrix structured as a registrable dataset. The model's primary innovation lies in redefining property rights through the incorporation of ecological rights, restrictions, and responsibilities, thereby positioning cadastral units as strategic spatial modules that legally secure the continuity and functionality of urban green-ecological corridors. Furthermore, in alignment with the INSPIRE Directive and National Geographic Information Standards of Turkey, the proposed system establishes an interoperable geospatial data infrastructure capable of monitoring habitat quality, ecosystem integrity, and green space sustainability across spatial and temporal scales. Overall, the study advances a sustainable cadastral paradigm that formalizes the registrability of ecosystem service contributions within property systems.