YAPAY ZEKA DESTEKLİ İNGİLİZCE KELİME ÖĞRENME UYGULAMASININ ÖĞRENCİ BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
THE IMPACT OF AN AI-ASSISTED ENGLISH VOCABULARY LEARNING APPLICATION ON STUDENT ACHIEVEMENT
  1. Tez No: 1012099
  2. Yazar: SEDANUR ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA DEMİR BAŞARAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil, Yabancı dil öğrenimi, Yabancı dil öğretimi, Yapay zeka, Foreign language, Foreign language learning, Foreign language teaching, Artificial intelligence
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
Teknolojinin hızla ilerlemesi, eğitimde de yenilikçi yaklaşımları beraberinde getirmektedir. Geleneksel eğitim-öğretim yöntemlerinin yerini, öğrenciyi merkeze alan ve ilgiyi canlı tutan yeni arayışlar almaktadır. Bu bağlamda yapay zekâ, eğitimde öne çıkan en önemli araçlardan biri haline gelmiştir. Yapay zekâ entegrasyonu ile eğitim, statik bir bilgi aktarımından öte, etkileşimli ve dinamik bir öğrenme deneyimine dönüşmektedir. Bu sayede öğrenciler, kişiselleştirilmiş öğrenme imkanına sahip olurken, öğretmenler de daha kapsamlı bir değerlendirme yapabilmektedirler. Bu çalışmada yapay zekâ destekli İngilizce kelime öğrenme araçlarından biri olan Lingoland uygulamasının öğrencilerin İngilizce kelime öğrenme düzeylerine etkisi incelenmiştir. Bu çalışmada, değişkenler arasındaki neden-sonuç ilişkisini incelemek için nicel bir araştırma yöntemi olan deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmanın deseni olarak deneysel araştırma modelinin ön test ve son test kontrol gruplu yarı deneysel deseni tercih edilmiştir. Kayseri ilinde bulunan bir devlet okulunda 11. sınıfta öğrenim gören 64 öğrenci ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Altı hafta boyunca devam eden kelime öğretim süreci boyunca deney grubunda kelime öğretimi için yapay zekâ destekli uygulama kullanılırken, kontrol grubunda ise sadece geleneksel öğretim yöntemleri kullanılmıştır. Öğretim sürecinin başında çalışma gruplarına ön test, bitiminde ise son test olarak uygulanan veri toplama aracı olarak kelime başarı testi geliştirilmiştir. Araştırma verileri uygun bir istatistik programında çalışma amaçları doğrultusunda belirlenen testler ile analiz edilmiş ve çözümlemesi yapılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yapay zekâ destekli kelime öğrenme uygulaması olan Lingoland uygulamasının öğrencilerin İngilizce kelime öğrenme başarılarını arttırmada geleneksel öğrenim yöntemlerine göre daha etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid advancement of technology also brings innovative approaches in education. Traditional education methods are being replaced by new searches that focus on the student and keep the interest alive. In this context, artificial intelligence has become one of the most important tools in education. With the integration of artificial intelligence, education is transformed from a static transfer of information to an interactive and dynamic learning experience. In this way, students have the opportunity for personalized learning, while teachers can make a more comprehensive evaluation. In this study, the effect of Lingoland, one of the artificial intelligence assisted English vocabulary learning tools, on students' English vocabulary learning levels were examined. An experimental research model, which is a quantitative research method, was used to examine the cause-effect relationship between the variables. The research design was chosen as a quasi-experimental design with a pretest and posttest control group. The study was conducted with 64 students studying in the 11th grade in a public school in Kayseri. There will be equal numbers of students in the experimental and control groups. During the six-week vocabulary learning process, an artificial intelligence-supported application was used in the experimental group, while only traditional teaching methods were used in the control group. A vocabulary achievement test was developed as data collection tool, administered as a pretest to the study groups at the beginning of the learning process and as a posttest at the end. The research data were analyzed by using tests designed in line with the study objectives in SPSS Statistics. The results reveal that the AI-supported Lingoland application is more effective than traditional methods in increasing students' English vocabulary success.