Mesane tümörü tanı ve takibinde üriner nükleer matriks protein 22'nin önemi
  1. Tez No: 1012100
  2. Yazar: ŞÜKRÜ ALİ ALTAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÖKHAN ÖZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Nükleer matriks protein 22, mesane kanseri, idrar, Nuclear matrix protein 22, bladder cancer, urine
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Altan, Ş.A., Mesane tümörü tanı ve takibinde üriner nükleer matriks proteini 22' nin önemi, Türkiye Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Uzmanlık Tezi, Ankara 2002. Mesane tümörü tanı ve takibinde sistoskopiye kıyasla daha noninvaziv, daha ucuz, daha sensitif ve spesifik belirteçler araştırılmaktadır. Bu belirteçlerden biri olan NMP22' nin mesane tümörü tanı ve takibinde yararlı olduğunu belirten çalışmalar mevcuttur. Bu çalışmada mesane tümörü nedeniyle takipte olan hastalarda idrar NMP22 seviyelerinin tümörü belirlemedeki güvenilirliği, preoperatif ve postoperatif NMP22 değerlerinin karşılaştırılması ve preoperatif - postoperatif NMP22 değerleri ile tümör grade ve stage' i arasındaki ilişkisi araştırılmıştır. Mesane tümörü nedeniyle takip edilen 11' i kadın 49' u erkek (yaş ort. 59.7±9.3) 60 hasta, kontrol grubu olarak 3' ü kadın 12' si erkek (yaş ort. 57.7±13.1) 15 sağlıklı erişkin ve mesane tümörü tanısı alan 8' i kadın 32' si erkek (yaş ort. 63.6±8.4) 40 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Mesane tümörü nedeniyle takip edilen hastalardan kontrol sistoskopi öncesi idrarda NMP22 düzeyi çalışılmıştır. Ortalama NMP22 düzeyi mesane tümörü tespit edilen hastalarda 18.55 SD(±24.274) u/ml, mesane tümörü tespit edilmeyen hastalarda 6.86 SD(±7.106) u/ml, kontrol grubunda 5.41(±3.31) u/ml olarak bulunmuştur. Mesane tümörü tespit edilen hastalar ile, mesane tümörü tespit edilmeyen hastalar ve kontrol grubu arasındaki NMP22 düzeyleri arasındaki fark istatiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0.001). NMP22 testi için sınır değer 10 u/ml kabul edildiğinde, testin sensitivitesinin % 64.6, spesifitesinin % 84.1 olduğu tespit edilmiştir. Mesane tümörü tanısı alan hastalardan da preoperatif ve postoperatif 10 gün sonra idrarda NMP22 düzeyleri çalışılmıştır. Preoperatif NMP22 düzeyleri 10 u/ml üzerinde olan hastaların % 64.3' ünde postoperatif NMP22 düzeylerinin 10 u/ml' nin altında olduğu saptanmıştır. Transüretral rezeksiyon sonrası preoperatif NMP22 düzeylerindeki düşüşün, istatiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05). Preoperatif ve postoperatif NMP22 düzeylerinin tümör grade ve stage' i arttıkça artma eğiliminde olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, NMP22' nin mesane tümörlü hastaların tanı ve takibinde sistoskopiye yardımcı bir yöntem olduğu saptanmıştır. Preoperatif ve postoperatif NMP22 düzeylerinin tümör grade ve stage' i ile ilişkili olduğu ve transüretral rezeksiyon sonrası NMP22 düzeylerinde düşme olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Altan S.A., The value of urinary nuclear matrix protein 22 in the diagnosis and follow-up of patients with bladder cancer, Türkiye Yüksek İhtisas Hospital, Thesis in Urology, Ankara 2002 Cheaper, more sensitive and spesific markers in regard to cystoscopy are required for the diagnosis and follow-up of bladder cancer. There are existing studies stating the value of NMP22 in the diagnosis and follow-up of bladder cancer. In the present study, the reliability of urinary NMP22 in the asssessment of bladder tumors, comparison of pre-operative and post-operative NMP22 levels and the relation of tumor grade, stage and pre-post operative urinary NMP22 levels have been investigated. 60 patients (11 female, 49 male, mean age 59.79.3) under follow-up for bladder cancer, 40 patients (8 female, 32 male, mean age 63.6±8.4) who were diagnosed to have bladder cancer were enrolled in the study. 15 healty adults (3 female, 12 male, mean age 57.7±13.1) served as the control group. The NMP22 levels of the patients under follow-up bladder cancer have been studied before cystoscopy. The mean urinary NMP22 levels in patients who were diagnosed to have bladder cancer and in patients who did not have bladder tumors were 18.55 SD(±24.274) and 6.86 SD(±7.106) u/ml respectively. The urinary NMP22 level in the control group was 5.41(±3.31) u/ml. The difference between the urinary NMP22 levels of patients who did and did not have bladder tumors was statistically significant ( p<0.001 ). When the cut-off value was accepted as 10 u/ml, the sensitivity and specifity of urinary NMP22 test was 64 % and 81.1 % respectively. Urinary NMP22 levels were studied in patients with bladder cancer pre-operatively and 10 days postoperatively. In 64.3 % of patients whole pre-operative NMP22 levels higher than 10 u/ml, the post-operative NMP22 levels were below 10 u/ml. The decrease in the NMP22 levels following transuretral resection of the tumor was found to be statistically significant ( p<0.05 ). The pre-operative and post-operative NMP22 levels showed a tendency to increase by grade and stage. In this study, it was noted that urinary NMP22 is a marker that can be used in conjunct to cystoscopy. Pre-operative and post-operative urinary NMP22 levels have been found to be related to tumor stage and grade. Urinary NMP22 levels decrease following transurethral resection of the tumor.