7075 alüminyum alaşımının skandiyum oksit kaplanarak yüzey özelliklerinin iyileştirilmesi
Improvement of surface properties for 7075 aluminum alloy by coating with scandium oxide
  1. Tez No: 1012104
  2. Yazar: ESRA İBAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF BURAK BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Makine mühendisliği, Mechanical engineering
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Bu tezde amaç 7075 alüminyum alaşımı üzerinde elektroforetik kaplama yöntemi ile skandiyum oksit esaslı bariyer tabaka biriktirilerek, taban malzemenin aşınma ve korozyon performansının artırılmasıdır. Al7075 alaşımı üzerine, yüzey hazırlama işlemlerinin ardından anodik elektroforetik biriktirme (EPD) yöntemi kullanılarak farklı biriktirme süreleri ve farklı Sc₂O₃ içeriklerinde kaplamalar gerçekleştirilmiştir. EPD işlemi sabit gerilim altında uygulanmış olup, biriktirme süresi ve Sc₂O₃ miktarının kaplama morfolojisi ve performansı üzerindeki etkileri incelenmiştir. Elde edilen tüm numune gruplarının kuru ve sıvı ortam koşullarında aşınma ve elektrokimyasal korozyon davranışları değerlendirilmiştir. Elektrokimyasal korozyon testlerinde elektrolit ortamı olarak NaCIçözeltisi kullanılmıştır. Numunelerin yapısal ve morfolojik karakterizasyonu; X-ışını kırınımı (XRD), taramalı elektron mikroskobu (SEM), mikrosertlik ölçümleri ve profilometre analizleri ile gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, tüm numune gruplarının yüzey ıslanabilirlik özellikleri statik temas açısı ölçümleri kullanılarak belirlenmiştir. Tribolojik testler, karşılıklı hareketli (reciprocating) aşınma test düzeneğinde 1 N normal yük altında gerçekleştirilmiştir. Elektrokimyasal korozyon davranışının belirlenmesinde açık devre potansiyeli (OCP), çevrimsel potansiyodinamik polarizasyon ve elektrokimyasal empedans spektroskopisi (EES) yöntemlerinden yararlanılmıştır. Farklı biriktirme süreleri ve Sc₂O₃ içeriklerinde anodik EPD yöntemiyle elde edilen kaplamalar arasında, S120 kodlu numune tüm deneysel testler kapsamında en iyi performansı sergilemiştir. SEM ve yüzey analizleri, S120 numunesinde daha homojen, sürekliliği yüksek ve kompakt bir kaplama yapısının oluştuğunu göstermiştir. Bu yapının, kaplama–taban malzeme etkileşimini iyileştirdiği ve yüzey bütünlüğünü artırdığı belirlenmiştir. Tribolojik test sonuçları, S120 numunesinin mikrosertlik açısından daha yüksek değerlere sahip olduğunu ve aşınma hacmi ile sürtünme katsayısının diğer numune gruplarına kıyasla daha düşük seviyelerde gerçekleştiğini ortaya koymuştur. Elektrokimyasal korozyon testlerinde ise S120 numunesinin daha pozitif açık devre potansiyeli ve daha düşük korozyon akım yoğunluğu sergilemesi, kaplamanın elektrokimyasal reaksiyonları etkin biçimde sınırlandırdığını göstermektedir. Elde edilen bulgular birlikte değerlendirildiğinde, 0,1 gr Sc₂O₃ içeriği ve 20 dakika biriktirme süresi kombinasyonuna sahip olan S120 numunesinin, Al7075 alaşımı üzerinde gerçekleştirilen anodik EPD kaplamalar arasında yüzey bütünlüğü, aşınma ve korozyon direnci açısından en dengeli ve en etkin performansı sunduğu sonucuna varılmıştır. Anodik EPD yaklaşımıyla elde edilen Sc2O3 kaplı Al7075 numunesinin aşınma ve korozyona karşı yüzey özellikleri iyileştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to improve the wear and corrosion performance of the substrate material by depositing a scandium oxide-based barrier layer on 7075 aluminum alloy using an electrophoretic coating method.Coatings were prepared on Al7075 alloy using the anodic electrophoretic deposition (EPD) method after surface preparation, with different deposition times and Sc₂O₃ contents. The EPD process was applied under constant voltage, and the effects of deposition time and Sc₂O₃ content on coating morphology and performance were investigated. The wear and electrochemical corrosion behavior of all obtained sample groups was evaluated under dry and liquid conditions. NaCl solution was used as the electrolyte medium in electrochemical corrosion tests. Structural and morphological characterization of the samples was performed using X-ray diffraction (XRD), scanning electron microscopy (SEM), microhardness measurements, and profilometer analyses. In addition, the surface wettability properties of all sample groups were determined using static contact angle measurements. Tribological tests were performed in a reciprocating wear test setup under a normal load of 1 N. Open circuit potential (OCP), cyclic potentiodynamic polarization, and electrochemical impedance spectroscopy (EES) methods were used to determine the electrochemical corrosion behavior.Among the coatings obtained by the anodic EPD method with different deposition times and Sc₂O₃ contents, sample S120 exhibited the best performance in all experimental tests. SEM and surface analyses showed that a more homogeneous, highly consistent, and compact coating structure was formed in sample S120. It was determined that this structure improved the coating-substrate interaction and increased surface integrity. Tribological test results revealed that sample S120 had higher microhardness values and lower wear volume and friction coefficient compared to other sample groups. In electrochemical corrosion tests, sample S120 exhibited a more positive open-circuit potential and lower corrosion current density, indicating that the coating effectively limited electrochemical reactions. When the obtained findings are evaluated together, it is concluded that the S120 sample, with a combination of 0.1 g Sc₂O₃ content and 20 minutes deposition time, offers the most balanced and effective performance in terms of surface integrity, wear and corrosion resistance among anodic EPD coatings performed on Al7075 alloy. The surface properties of the Sc2O3-coated Al7075 sample, obtained through the anodic EPD approach, have been improved in terms of resistance to wear and corrosion.