Finansal teknoloji ekosisteminin açık bankacılık ve dijital ödeme sisteminin gelişimine etkisi: Türkiye örneği
The impact of the financial technology ecosystem on the development of open banking and digital payment system: The example of Turkey
- Tez No: 1012150
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF GÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Açık bankacılık, Bankacılık, Dijitalleşme, Fintek, Ödeme sistemleri, Open banking, Banking, Digitalization, Fintech, Payment systems
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, dijitalleşmenin Türkiye'de açık bankacılık ve dijital ödeme sistemlerinin gelişimine olan etkisini bankacılık alanında incelemektedir. Teknolojik ilerlemelerle birlikte finans sektörü önemli bir dönüşüm sürecine girmiş; dijitalleşme, bankacılık hizmetlerinde hız, güvenlik, erişim kolaylığı ve şeffaflık sağlamıştır. Bu kapsamda çalışmada, bankacılık hizmetlerinde dijitalleşme süreçleri ile finansal göstergeler arasındaki ilişkinin yönü analiz edilmiştir. Bu amaç doğrultusunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) bünyesinde yer alan bankaların 2015-2024 dönemini kapsayan faaliyet raporları incelenmiş ve elde edilen veriler panel veri analizi yöntemi ile değerlendirilmiştir. Analizde aktif karlılık oranı (ROA), özsermaye karlılık oranı (ROE) ve dijitalleşme bilgisi şeffaflığı (DBS) gibi değişkenler kullanılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, dijitalleşme bilgisi şeffaflığı ile aktif arasında istatiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilirken, özsermaye karlılığı ile dijitalleşme bilgisi şeffaflığı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir. Ayrıca yapılan lojistik regresyon analizi sonucunda, dijitalleşme bilgisi şeffaflığı ile karlılık göstergeleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır. Elde edilen bulgularla dijitalleşmenin bankaların aktif karlılığı üzerinde etkili olduğunu gösterir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of digitalization on the development of open banking and digital payment systems in Türkiye within the context of the banking sector. With technological advancements, the financial sector has undergone a significant transformation process; digitalization has enhanced speed, security, accessibility, and transparency in banking services. In this context, the study analyzes the direction of the relationship between digitalization processes in banking services and financial indicators. For this purpose, annual reports of banks operating under the Banking Regulation and Supervision Agency (BDDK) covering the period 2015–2024 were examined, and the obtained data were analyzed using panel data analysis. In the analysis, variables such as return on assets (ROA), return on equity (ROE), and digital information transparency (DBS) were employed. According to the results, a statistically significant relationship was found between digital information transparency and return on assets, whereas no significant relationship was identified between digital information transparency and return on equity. Furthermore, the results of the logistic regression analysis indicated that there is no significant relationship between digital information transparency and profitability indicators. The findings suggest that digitalization has a significant effect on banks' return on assets.